Vijf tekenen dat het tijd is om de ruitenwisserbladen te vervangen

0
331
Ruitenwisserbladen
© GettyImages / ollo

Het ruitenwisserblad is een accessoire waar de meesten van ons niet veel aandacht aan besteden. Slecht zicht is een belangrijke factor die het risico op een verkeersongeval verhoogt. Als u investeert in ruitenwisserbladen van hoge kwaliteit en ze regelmatig vervangt, verhoogt u de veiligheid voor uzelf op de weg.

1. Overslaande wisserbladen

Als het wisserblad “overslaat” op de voorruit in plaats van het water gelijkmatig van de voorruit te schrapen, betekent dit niet dat het wisserblad versleten is. Het wisserblad zit dan niet goed vast. Een veel voorkomende oorzaak van dit verschijnsel is een droog en warm klimaat. Het wisserblad “bevriest” in één positie wanneer het aan zonlicht wordt blootgesteld en keert niet om wanneer de wisser van richting verandert.

In dat geval moet u de bladen vervangen. Wij raden aan te kiezen voor wisserbladen die gemaakt zijn van een combinatie van natuurrubber en synthetisch rubber in plaats van wisserbladen die uitsluitend van natuurrubber zijn gemaakt. Vergeleken met natuurrubber is de synthetische versie beter bestand tegen beschadiging door zonlicht en uitharding.”

2. Strepen

Ruitenwissers die strepen op de voorruit achterlaten, hoeft u wellicht alleen met een zachte doek schoon te maken. Als de bladen echter, ondanks het verwijderen van het opgehoopte vuil, nog steeds sporen nalaten, betekent dit dat het rubberen element versleten is en dus zal u het moeten vervangen. Dit type defect komt het meest voor bij ruitenwissers waarbij de druk op het voorruitoppervlak niet meer gelijkmatig is.

Als uw ruitenwisserbladen streperig zijn, raden wij aan ze te vervangen door een vlak model zoals Valeo Silencio – met een speciale houder van de hoogste kwaliteit, identiek aan die welke in nieuwe auto’s wordt gebruikt, of Hydroconnect met verwisselbare adapters, speciaal voor de aftermarket.

Terwijl conventionele ruitenwisserbladen slechts vier tot acht drukpunten hebben, hebben vlakke ruitenwissers zoals de Valeo Silencio™ honderden drukpunten. Dit betekent een gelijkmatig contact over de gehele lengte van het blad.

Het resultaat is soepelere, stillere en consistentere prestaties, vooral bij hogere snelheden en zwaar gebruik. Net wanneer u het het meest nodig hebt!

3. Piepen

Piepende ruitenwissers zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook betekenen dat de ruitenwissers niet goed zijn gemonteerd. Mogelijke oorzaken zijn verkeerde montage of gebrekkige werking van de wisserarm. In deze gevallen kleeft het mes ongelijkmatig aan het glas, waardoor het niet goed kan werken.

Eerst moet u de druk van de wisserarm controleren en zo mogelijk aanpassen. Als de ruitenwissers nog steeds piepen, is het tijd om de ruitenwisserbladen te vervangen door exemplaren met betere prestatieparameters.

4. Smeren

Vlekken kunnen worden veroorzaakt door onzuiverheden op de voorruit die het rubberen element moeilijk kan verwijderen, zoals opgedroogde insecten of vettige vlekken – deze items verhinderen dat het blad goed contact maakt met het glas, zodat bepaalde delen van de voorruit vuil blijven en het zicht wordt belemmerd.

Als het smerende effect echter aanhoudt ondanks het reinigen van de voorruit, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een permanente vervorming van een deel van het rubberen element, die niet kan worden hersteld zonder de ruitenwisser te vervangen.

5. Schade

Net als de hierboven genoemde defecten heeft ook schade aan de ruitenwisserbladen invloed op de efficiëntie en de zichtbaarheid. Kijk eerst en vooral uit naar beschadigingen van de rubberen elementen, bv. afschilfering door het werken op beijzeld glas of mechanische onthechting, het loskomen van het rubberen element van het blad van het dragende element. De draagstructuur zelf is ook belangrijk – dergelijke verbogen of beschadigde elementen moet u onmiddellijk vervangen.

Ruitenwisserbladen vervangen

Vervang de wisserbladen: Welke producten kopen?

Valeo is een wereldleider op het gebied van ruitenwissersystemen en biedt zowel originele onderdelen als vervangingsonderdelen voor de vervangingsmarkt aan. Valeo Service, de automotive aftermarket specialist, heeft een uitgebreid assortiment voor- en achterwisserbladen in verschillende productgroepen zoals de eerder genoemde Valeo Hydroconnect™ en Valeo First, maar ook de premium Valeo Silencio™ wisserbladen voor de originele uitrusting.

In het Valeo Service-assortiment vindt u de juiste ruitenwisserbladen voor al uw behoeften.

Het kiezen van de juiste vervangende ruitenwisser is eenvoudig: op elke set Valeo Service ruitenwisserbladen vindt u duidelijke informatie over de voertuigmerken en -modellen waarvoor het product bedoeld is.

Motointegrator heeft een breed gamma VALEO ruitenwisserbladen in de aanbieding.