Het juiste aanhaalmoment voor stalen velgen: tabel + instructies

0
463
Aanhaalmoment
© GettyImages / Prot Tachapanit

Een wiel verwisselt u eenvoudig zelf thuis. Hiervoor is echter speciaal gereedschap essentieel: een goede momentsleutel. Het juiste aanhaalmoment voor autobanden met stalen velgen is niet optioneel, maar essentieel voor een veilige reis. In deze blog leest u wat stalen velgen nodig hebben en hoe u deze op de juiste manier genereert.

Draaimomententabel voor stalen velgen: welk koppel?

Welk aanhaalmoment u nodig hebt voor stalen velgen is niet in algemene termen te zeggen. Dit is afhankelijk van de fabrikant en het model van uw voertuig, meer specifiek van de maat van de stalen velgen en het aantal wielmoeren voor de bevestiging van de stalen velgen. Raadpleeg voor de zekerheid de handleiding van uw voertuig. Deze informatie wordt ook wel “aanhaalmoment” genoemd. Gebruikt u niet de originele velgen van de autofabrikant? Dan vindt u het benodigde aanhaalmoment voor de stalen velgen in de meegeleverde documenten (bijvoorbeeld montage-instructies voor de velgen).

De volgende draaimomenttabel voor stalen velgen kan u een eerste oriëntatie bieden:

FabrikantModellenDraaimoment stalen velgen
AudiA2, A3, A4, A5, A6, A8, S3, S4, S5, S6, S8120 Nm (minder vaak 140 Nm)
DaciaLogan, Sandero105 Nm
FiatCoupé, Droma (154), Doblo, Fiorino, Linea, 500, Brava, Bravo, Cinquecento, Marea, Mulipla90 Nm
SlimForfour, City Coupé, Fortwo110 Nm
Mercedes-BenzVoertuigen uit de CL-, GL-, GLK-, ML-, R- en S-klasse150 Nm
OpelAstra, CorsaSignum

Insigne

110 Nm120 Nm

150 Nm

Peugeot106, 205, 206, 306, 307, 309, 405, 406, 407, 605, 60790 Nm
ZitplaatsArosa, IbizaAltea, Leon110 Nm-120 Nm

Houd er echter rekening mee dat sommige fabrikanten voor bepaalde modellen speciale voorschriften hanteren. Controleer daarom zeker de informatie in de gebruiksaanwijzing van uw auto.

Waarom is het juiste aanhaalmoment zo belangrijk bij stalen velgen?

Bij het indraaien van de wielmoeren van stalen velgen met koppel ontstaat er een bepaalde voorspankracht waardoor de schroeven tijdens het rijden niet loskomen. Als het verkeerde koppel wordt gebruikt, kunnen flagrante veiligheidsgebreken het gevolg zijn:

  • Koppel te laag: Door een te lage voorspankracht kunnen de schroeven en daarmee het gehele wiel loskomen. Als dit tijdens het rijden gebeurt, is een ongeval vaak niet meer te voorkomen.
  • Koppel te hoog: Als er een te hoog koppel wordt uitgeoefend, zal de voorspankracht het vereiste niveau overschrijden. Hierdoor komen de schroeven waarmee het wiel vastzit te zwaar onder druk te staan. Hierdoor kunnen de schroeven afbreken en kan het wiel loskomen. Ook hier bestaat een groot risico op ongevallen. Bovendien kunnen de schroefdraden van de wielophanging door de hoge druk beschadigd raken. De reparatie brengt hoge vervolgkosten met zich mee.

Zo krijgt u het juiste koppel voor de stalen velgen van uw autobanden

Het juiste aanhaalmoment voor stalen velgen kunt u niet met een sleutel instellen. U heeft een handmatige momentsleutel of een pneumatische schroevendraaier met koppelbegrenzer nodig. Stel in beide gevallen het gewenste koppel in volgens de handleiding. Het gereedschap voorkomt verder aandraaien van de schroeven zodra de gewenste doelwaarde is bereikt. Zodra het koppel overschreden is, helpt het niet om de schroeven weer los te draaien. De schroeven of schroefdraad van de wielophanging kunnen dan al beschadigd zijn.

Ook de schroefdraad moet vetvrij zijn. Als u ze vooraf smeert, ontstaat er minder wrijving bij het indraaien van de schroeven. Hierdoor kan de momentsleutel zijn werk niet doen. Alleen al smering verhoogt de voorspanning aanzienlijk wanneer de schroeven worden vastgedraaid. Het risico bestaat dat de schroeven opnieuw afbreken.

In ieder geval moet u na 100 kilometer rijden na het verwisselen van het wiel controleren of het koppel van de stalen velgen nog steeds in orde is. Dit kunt u controleren met een correct afgestelde momentsleutel. Soms komen de schroeven daarna los en komt het wiel los.

Heeft u nieuwe stalen velgen nodig, passend bij uw auto? Bij Motointegrator selecteert u eenvoudig de juiste modellen voor uw voertuig.