Meerlijnen voor de boot: selectie en gebruik

0
165
Meerlijnen
© GettyImages / Su Nitram

Zoals de naam al doet vermoeden, worden meerlijnen of landvasten gebruikt om een ​​boot aan een ankerplaats of steiger af te meren. Dit maakt ze tot één van de belangrijkste uitrustingsstukken op een boot. In deze blog gaan we dieper in op welke meerlijnen er zijn, hoe u het juiste type kiest en waar u nog meer rekening mee moet houden.

Welke soorten meerlijnen voor boten zijn er?

Als het om materialen gaat, kiest u in principe tussen lijnen, touwen en kabels en, meer gedetailleerd, tussen nylon, polyester, polypropyleen en soortgelijke materialen.

Hoe weet u welke landvast de juiste is?

De keuze tussen de verschillende typen en materialen evenals de keuze van lengte en diameter hangt vooral af van de grootte van de boot, het type boot en de omstandigheden op de ankerplaats. De juiste lengte is afhankelijk van de afstand tot de ankerplaats en het getij aldaar. De meerlijn moet altijd lang genoeg zijn om verschillende waterstanden te compenseren. De benodigde diameter heeft vooral te maken met de maat en het gewicht van de boot. Een grotere en dus zwaardere boot heeft uiteraard een dikkere landvast nodig om veilig en stabiel vast te liggen.

Waar moet u op letten bij het gebruik en onderhoud van landvasten?

Als het gaat om het specifieke gebruik van landvasten, hangt veel af van de juiste bevestigingsmethoden en knopen. Als booteigenaar moet u zeker uw huiswerk maken als het gaat om achtknopen, paalsteken en dergelijke. Meerlijnen zijn over het algemeen uiterst duurzame producten. Niettemin moeten ze regelmatig worden gecontroleerd, onderhouden en verzorgd. Zout water, zon en mogelijke andere invloeden van buitenaf kunnen op de lange termijn hun tol eisen van zelfs de hoogste kwaliteit landvasten. Mocht hier schade zichtbaar worden, dan dient de landvast zeker vervangen te worden. Zelfs een kleine beschadiging kan leiden tot een volledige breuk van de tros en dus tot een echt veiligheidsrisico.

De meest gestelde vragen over meerlijnen voor boten

Aan het einde van deze blog gaan we kort in op drie van de meest gestelde vragen over het aanleggen van boten.

Welke landvasten gebruikt u voor welke boot?

Het kiezen van de juiste meerlijn hangt vooral af van de grootte en het gewicht van de boot. Hoe groter de boot, hoe stabieler de landvast moet zijn. Om het in perspectief te plaatsen: voor een tien meter lang jacht met een waterverplaatsing tot vijf ton moet de landvastenlijn tussen de 12 en 14 millimeter dik zijn.

Hoe lang moet een meerlijn zijn?

De ideale lengte hangt vooral af van de omstandigheden op de ankerplaats. Om hier goed voorbereid te zijn, is het de moeite waard om verschillende lengtes mee te nemen. Een mogelijke vuistregel: twee lijnen in de lengte van de boot voor de achtersteven en twee lijnen tweemaal de lengte van de boot als boeglijnen.

Hoe zet u een boot vast?

Om een ​​boot aan de ankerplaats te kunnen afmeren, heeft u de juiste meerlijn, een stabiele paal of iets dergelijks en de juiste knoop (de kikkersteek) nodig om de meerlijn betrouwbaar vast te kunnen zetten.

Bestel nu meerlijnen voor boten bij Motointegrator

Als u nog steeds op zoek bent naar de juiste landvasten voor een boot of vervanging nodig heeft voor landvasten die al beschadigd zijn, kunt u deze hier verkrijgen uit meer dan 5 miljoen producten in de bekroonde online shop van Motointegrator. Hier vindt u landvasten van topkwaliteit. Als u vragen heeft, helpt onze competente klantenservice u verder. Dankzij de razendsnelle verzending bent u snel in het bezit van de producten die u nodig heeft.