Een boot lakken: zo doet u dat goed

0
180
Boot lakken
© GettyImages / Dejan Kolar

De juiste lak voor uw boot: waar u op moet letten bij de keuze

Met een regelmatige nieuwe laklaag houdt u uw boot in goede staat en verlengt u de levensduur ervan. Voor het resultaat is het echter cruciaal om de juiste bootlak te gebruiken. Want niet iedere conventionele blanke lak is geschikt om een ​​boot te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ontdek in deze blog welke lak u kunt gebruiken om uw boot te lakken.

Welke rol speelt lak voor uw boot?

Boten vereisen speciale bescherming. Niet alleen tast de vochtige zee of zeelucht het materiaal aan, ook het water tast het aan. Conventionele lak slijt onder dergelijke omstandigheden snel. Gebruik daarom speciale bootlak.

Ook uw boot heeft zogenaamde antifouling nodig. Dit verwijst naar de bijzondere manier van lakken van het gebied dat zich onder het wateroppervlak bevindt. Deze lak voor uw boot bevat doorgaans biociden. Het scheidt stoffen af ​​die schadelijk zijn voor schimmels en algen. Zo voorkomt u de ontwikkeling ervan en daarmee ook de schade die ze vaak aanrichten.

Boot lakken: Welke lak is geschikt?

Als u op zoek bent naar lak voor uw boot, moet u onderscheid maken tussen verschillende producten:

  • Componenten: 1C lak (eencomponentlak) is geschikt voor alle houten boten. Het is gemakkelijk te verwerken omdat u geen aparte verharder nodig hebt. 2C-lakken (tweecomponentenlakken) drogen daarentegen pas als u een afzonderlijk te gebruiken verharder aanbrengt. Ze hebben minder elasticiteit dan 1C-verven. Bij boten van massief hout kunnen ze bladderen omdat het materiaal werkt. Aan de andere kant is 2C lak de perfecte keuze als lak voor een GVK-boot of zelfs stalen boten.
  • Mat/Glanzend: Wilt u je een eenvoudige look? Gebruik dan een matte afwerking voor uw boot. Als alternatief zijn hoogglanzende bootlakken populair, omdat ze de oppervlakken er stralend en elegant uit laten zien.
  • Blanke lak/kleur: Houten boten profiteren van een hoogwaardige blanke lak die de natuurlijke houtnerf perfect benadrukt. In principe kunt u boten van elk gekleurd materiaal schilderen. De kleurselectie strekt zich uit over het gehele RAL-kleurenpalet.
  • Oplosmiddel/waterbasis: Watergedragen lak is milieuvriendelijk en droogt snel. Het behoudt de kleurintensiteit permanent. Oplosmiddelhoudende lak uw boot biedt een uitstekende dekking en hecht goed op elke ondergrond. Bovendien is het bijzonder duurzaam, krasbestendig en vormt het een robuust oppervlak.

Oppervlakte voorbereiden: Verwijder lak van uw boot

Voordat u uw boot gaat lakken, moet u de ondergrond optimaal voorbereiden. Dit omvat het afschuren van de oude verf en indien nodig primeren. Maar hoe kan de bootverf eigenlijk worden verwijderd? Voor een egaal resultaat kunt u een vlakschuurmachine gebruiken. De verf kan ook worden verwijderd met een zandstraalapparaat. Als het om de verf van een GVK-boot gaat, dient u een zachter straalmateriaal te gebruiken dan zand. Een derde alternatief is een heteluchtdroger. Hiermee kunt u de verf verwarmen en vervolgens met een schraper wegduwen en afschrapen.

Tip: Draag bij het schuren altijd een stofmasker. Zo voorkomt u dat de soms giftige lakdeeltjes in de luchtwegen terechtkomen.

Is pure polyurethaanlak geschikt voor boten?

Veel bootlak is gebaseerd op kunststofhars of alkydhars en zijn extra versterkt met polyurethaan. Dit additief verbetert de bescherming van het bootoppervlak en vormt een barrière tegen schadelijke UV-straling. Het idee is om pure polyurethaanlak te gebruiken om deze bescherming te vergroten.

Dit wordt echter slechts in beperkte mate aanbevolen. Zuivere polyurethaanlak wordt erg hard. Terwijl het hout van uw boot werkt, kan de verf afbrokkelen en afbladderen. Daarom is de combinatie met alkyd- of kunststofhars zinvol. Deze materialen zijn elastischer en daardoor aanzienlijk duurzamer.

Wilt u de lak van uw boot vernieuwen of repareren? Ontdek accessoires voor uw boot in merkkwaliteit tegen betaalbare prijzen online bij Motointegrator.