Correct gebruik handgeschakelde versnellingsbak en het vervangen ervan

0
279
Handgeschakelde versnellingsbak
© GettyImages / kevinjeon00

Veel mensen zijn bekend met het geluid wanneer een bestuurder handmatig schakelt. Een handgeschakelde versnellingsbak kan sneller beschadigd raken door verkeerd schakelen dan een automaat. Als u de koppeling niet goed intrapt of te snel schakelt, riskeert u enorme schade aan de handgeschakelde versnellingsbak in uw auto. In deze blog leest u hoe u een handgeschakelde versnellingsbak het beste kunt gebruiken en wanneer u deze moet vervangen.

Correct handmatig schakelen

Een correct schakelproces begint altijd met een volledig ingetrapte koppeling. Op deze manier voorkomt u schade aan de transmissie en koppeling, aangezien wanneer de koppeling volledig wordt ingetrapt, er geen energie meer wordt overgedragen van de motor naar de transmissie. Voordat u begint te schakelen, haalt u uw voet van het gaspedaal. Zodra u stopt met accelereren, kunt u met de versnellingspook de gewenste versnelling selecteren. Zorg ervoor dat u zo voorzichtig mogelijk schakelt, omdat te abrupt en snel schakelen de transmissie permanent kan beschadigen. Als u een lichte weerstand voelt, kunt u het beste even wachten en dan voorzichtig schakelen.

Voorkom typische fouten bij het schakelen

Schade aan versnellingsbakken heeft altijd meerdere typische oorzaken: technisch falen of een menselijke fout. Een automaat heeft minder kans op schade door verkeerd schakelen dan een handgeschakelde versnellingsbak. Ook thermische overbelastingen, verkeerd uitgevoerde versnellingsbakmontage en defecte of versleten afzonderlijke onderdelen, een laag oliepeil en ongeschikte versnellingsbakolie kunnen de versnellingsbak beschadigen. Hieronder leest u hoe u schade aan de handgeschakelde versnellingsbak kunt voorkomen.

  • Druk het koppelingspedaal volledig in tijdens het inschakelen
  • Forceer de versnelling tijdens het schakelen
  • Laat de koppeling niet slippen in de file of bij verkeerslichten
  • Vermijd onnodige ritten in de stad met veel optrek- en remmanoeuvres
  • Voer regelmatig een olieverversing uit
  • Vermijd hoge snelheden
  • Vermijd ook regelmatig het trekken van zware lasten of veelvuldig rijden in de bergen

Wanneer moet de handgeschakelde versnellingsbak worden vervangen?

Als er olievlekken verschijnen, is dit meestal een duidelijk teken van transmissieschade. Als de olie uit de transmissie komt en niet uit de motor, kan er niet meer met de auto worden gereden. Het moet zo snel mogelijk naar de werkplaats worden gebracht.

Andere duidelijke tekenen van dreigende transmissieschade zijn onstabiel rijgedrag, luidere of onbekende geluiden, versnellingen die eruit springen of moeilijk in te schakelen zijn, en onstabiel schakelen. Dus als de versnellingen niet meer betrouwbaar kunnen worden gekozen of als het voertuig stationair draait ondanks dat de versnelling is ingeschakeld, is een storing in de handgeschakelde versnellingsbak niet ver weg. Als het voertuig schokt, kan dit ook duiden op schade aan de transmissie.

Hierdoor gaat de handgeschakelde versnellingsbak langer mee

Met een paar tips gaat de handgeschakelde versnellingsbak vele malen langer mee:

  • Laat de koppeling nooit slippen.
  • Haal uw hand van de versnellingspook als u niet hoeft te schakelen.
  • Wanneer u in de file of bij een stoplicht staat, schakelt u naar neutraal en haalt u uw voet van het pedaal.
  • Sla geen schakels over.
  • Schakel voorzichtig en let op het snelheidsbereik.
  • Koppel en schakel niet tegelijkertijd.
  • Onderhoud de transmissievloeistof en mis geen inspecties.
  • Schakel niet plotseling in de achteruitversnelling.

Mocht u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade aan de versnellingsbak oplopen, dan vindt u in de onlineshop van Motointegrator de juiste reserveonderdelen. Kijk eens.