Antifouling boot vernieuwen: Hier moet u op letten

0
277
Anitfouling
© GettyImages / Trygve Finkelsen

Als uw boot langere tijd in het water ligt, wordt deze blootgesteld aan hoge belastingen. De romp en andere ondergedompelde onderdelen zoals de schroef vormen een goede voedingsbodem voor parasieten (bijvoorbeeld algen) om zich te vestigen. Omdat dit echter veel nadelen met zich meebrengt, kunt u dit voorkomen door uw boot te antifoulen. In deze blog leest u wat antifouling voor boten is, hoe u het juiste product kiest en hoe u de antifouling verft.

Wat is antifouling op boten?

Antifouling zijn maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat micro-organismen, mosselen en algen zich onder het wateroppervlak vasthechten aan de romp van een schip. De aanslag die wordt gevormd door de ophoping van het organische materiaal wordt biologische aanslag genoemd. Speciale verf die wordt gebruikt voor het schilderen van alle oppervlakken en onderdelen van een boot die zich in het water bevinden kan deze aanslag voorkomen; antifoulingverf. In de meeste gevallen gaat het om biociden die regelmatig vrijkomen. Ze beschadigen het zeeleven (bijvoorbeeld mosselen, zeepokken) en planten (bijvoorbeeld algen) en voorkomen de ophoping van modder. Er is nu echter ook antifouling voor boten die geen gebruik maakt van biociden en dus milieuvriendelijker is.

Welke antifouling u voor uw boot kunt gebruiken, is afhankelijk van het materiaal. Voor een GVK-boot zijn zowel harde en dunne-film antifouling als zelfpolijstende antifouling geschikt. Volg altijd de informatie van de fabrikant over kleuren en controleer de compatibiliteit met hout, staal of glasvezel.

Is antifouling voor boten nodig?

U vraagt ​​zich misschien af ​​of deze maatregelen nodig zijn voor uw boot. Om de levensduur te verlengen kunt u eigenlijk niet zonder schilderen. Omdat de beschermlaag verschillende voordelen heeft:

  • Prestaties: Het voorkomt dat parasieten zich kunnen nestelen. Deze kunnen soms zwaar zijn en tegelijkertijd de wrijvingsweerstand van de boot aanzienlijk vergroten. Met deze verf glijdt uw boot met minder weerstand en dus sneller door het water.
  • Brandstofverbruik: Een lagere weerstand en minder gewicht hebben ook een positief effect op het brandstofverbruik.
  • Sturen: Als zich algen ophopen op het roer of de propeller, kan dit de reactietijd op stuurmanoeuvres negatief beïnvloeden. In het ergste geval faalt het besturingssysteem zelfs volledig.
  • Levensduur: Bescherm uw boot om de levensduur van de gelcoat te verlengen.

Hoe vaak moet u de antifouling van uw boot vernieuwen?

Idealiter moet u dit elk jaar vernieuwen. Het optimale moment hiervoor is een paar weken voor de start van het seizoen. Als u de verf regelmatig aanbrengt, kan één laag voldoende zijn. Dit geldt vooral als u uw boot in de winter stalt. Als er meer dan twee jaar zijn verstreken sinds de laatste verflaag, moet u mogelijk twee of zelfs meer lagen aanbrengen. Anders is de bescherming mogelijk onvoldoende.

Tip: Breng de verschillende antifoulinglagen in meerdere kleuren aan. U kunt dan aan de doorschijnende kleur zien welke laag nog intact is. U dient de antifouling van uw boot uiterlijk te vervangen als de eerst aangebrachte verf zichtbaar wordt.

Antifouling schilderen: zo werkt het

Als u de antifouling van uw boot wilt vernieuwen, kunt u als volgt te werk gaan:

  1. Als uw boot nieuw is, schuur dan eerst de fabriekswaslaag weg.
  2. Maak het vuil los van het onderwatergedeelte van uw boot met behulp van een hogedrukreiniger. Ook losgemaakte delen van de oude antifouling dient u te verwijderen.
  3. Schuur de natte antifouling een beetje. U hoeft het echter niet volledig te verwijderen.
  4. Verwijder het ontstane schuurstof met een geschikt reinigingsproduct.
  5. Als er schade aan het oppervlak is, moet u deze repareren.
  6. Nu kunt u de nieuwe antifouling op uw boot aanbrengen. Houd bij het vervangen van verf rekening met de compatibiliteit tussen de nieuwe en oude verf.

Wilt u uw boot gereed maken voor het nieuwe seizoen? Motointegrator biedt u online hoogwaardige accessoires passend bij uw boot.