Winterbanden verplichting in Europa: eisen en boetes

0
337
Winterbanden
© GettyImages / Patrick Daxenbichler

In de winter worden de wegen snel glad. Winterbanden bieden meer veiligheid, maar zijn bij ons niet verplicht. Wel geven deze banden meer grip op de weg en slingert de auto minder snel. In bepaalde gebieden en tijdens bepaalde periodes van het jaar kunnen winterbanden in het buitenland nodig zijn. Ontdek in deze blog wanneer en waar winterbanden verplicht zijn en hoe dit eruit ziet in onze buurlanden.

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

In Duitsland bestaat er geen directe verplichting, maar eerder een zogenaamde situationele vereiste. Dit betekent: zodra er sprake is van winterse wegomstandigheden, moeten deze banden worden gemonteerd. Deze weersverschijnselen worden winterwegomstandigheden genoemd:

  • zwart ijs
  • gladde sneeuw
  • sneeuwbrij
  • IJzel
  • Gladheid

Om precies te zijn: als u deze verplichting overtreedt, riskeert u een boete. Als er een ongeluk gebeurt zonder winterbanden, moet u er altijd op rekenen dat u gedeeltelijk verantwoordelijk bent. Dit geldt ook als u niet de dader bent. De aansprakelijkheidsverzekering zal u daarom vragen om dienovereenkomstig te betalen.

Wanneer zijn winterbanden nodig?

Omdat dit soort banden alleen afhankelijk van de situatie nodig zijn, is er geen tijdslimiet. De vaak genoemde vuistregel ‘van O tot P’, dus van oktober tot Pasen, is juridisch niet relevant. Als bijvoorbeeld een uitzonderlijke weersgebeurtenis in september voor gladheid zorgde, zou u uw auto dienovereenkomstig moeten uitrusten.

Geschikte banden om aan de vereiste te voldoen

Met klassieke winterbanden zit u altijd aan de veilige kant in winterse omstandigheden. U kunt ze duidelijk herkennen aan een in het rubber geperst symbool in de vorm van een berg met een sneeuwvlok (Alpensymbool).

Veel mensen rijden echter op zogenaamde M+S-banden. M en S staan ​​voor modder en sneeuw en zijn de gebruikelijke afkortingen voor zogenaamde all-weatherbanden of all-season banden. Ze bieden meer grip dan zomerbanden, maar zijn niet te vergelijken met winterbanden. Of ze als winterbanden in aanmerking komen, hangt af van het ontwerp en het tijdstip waarop ze zijn vervaardigd:

  • Als het Alpine-symbool op de all-weatherbanden staat, kunt u deze gebruiken als winterbanden.
  • Banden met het M+S-keurmerk die vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd, kunnen nog tot 30 september 2024 als winterband worden gebruikt.
  • All-weatherbanden geproduceerd vanaf 1 januari 2018 voldoen niet meer aan de winterbandenvereiste in Duitsland als ze niet voorzien zijn van een Alpine-symbool.

Eisen aan winter banden in Europa

Verschillende landen, verschillende verkeersregels: In andere Europese landen zijn er iets andere regels met betrekking tot de vereisten voor deze banden. In Oostenrijk zijn, net als in Duitsland, winterbanden alleen nodig afhankelijk van de situatie. Maar M+S banden of sneeuwkettingen zijn hier voldoende. In Zwitserland bestaat er slechts de aanbeveling om winterbanden te gebruiken bij winterse wegomstandigheden.

In feite is een onbeperkte eis voor deze banden eerder een uitzondering en bestaat deze slechts in een paar landen, zoals Slovenië. Houd ook rekening met speciale voorschriften voor bepaalde regio’s. In Italië moet u bijvoorbeeld in sommige gebieden (bijvoorbeeld in het Aostadal) rekening houden met een regionale noodzaak van het gebruik van deze banden.

Overtreding van de eisen voor winterbanden: welke boetes worden opgelegd?

Als u bij winterse wegomstandigheden wordt betrapt zonder deze banden, kunt u de volgende boetes  verwachten:

In Duitsland van 60 euro tot 120 euro voor het rijden zonder winterbanden dat tot een ongeval kan leiden.

In Frankrijk tot 135 euro.

En in Oostenrijk tot 5000 euro. En dit is geen schrijffout!

Heeft u nieuwe banden of sneeuwkettingen nodig voor uw auto? Motointegrator biedt u hoogwaardige producten van populaire merkfabrikanten.