Achterdemper: functie en ontwerp

0
78
Achterdemper
© GettyImages / Grassetto

Als onderdeel van het uitlaatsysteem speelt de achterdemper een belangrijke rol bij het beschermen van de buurt tegen geluidsoverlast. Maar hoe ziet deze rol eruit? Welke taak vervult het? Hoe werkt het en waar moet u op letten bij het onderhoud? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze blog.

De rol van een achterdemper binnen het uitlaatsysteem

Naast de gewenste kinetische energie produceert de verbranding in de motor ook uitlaatgassen en geluidsenergie. Met betrekking tot uitlaatgassen en geluid is het waarborgen van twee dingen belangrijk: Het veilig en betrouwbaar van de motor weg leiden en beide moeten zo min mogelijk invloed hebben op de omgeving. Het uitlaatsysteem vervult deze taken. Uitlaatgassen en geluid worden langs het uitlaatsysteem naar achteren geleid. Binnen het systeem zorgen verschillende filters en geluiddempers ervoor dat de uitlaatgassen en het geluid die in de omgeving worden uitgestoten zo schoon mogelijk zijn. De achterdemper bevindt zich aan het einde van het uitlaatsysteem. Daar zorgt hij door een speciaal ontwerp voor de gewenste geluidsreductie.

Hoe werkt een achterdemper?

Voor deze geluidsreductie bestaat de achterdemper uit een metalen behuizing aan de buitenkant. Binnenin zorgt een geluidsabsorberend materiaal ervoor dat het geluid wordt gedempt. Het gebruikte geluidsabsorberende materiaal is meestal een poreus materiaal, zoals glasvezels of poreuze metalen delen. De geluidsgolven wrijven tegen dit materiaal, waardoor de geluidsenergie wordt omgezet in warmte.

Naast absorptie is er ook geluidsdemping door reflectie. Hierbij worden de geluidsgolven door bepaalde vormen zodanig weerkaatst dat het geluid zich niet kan voortplanten. Een andere variant kan zijn dat de uitlaatgasstroom door twee pijpen van verschillende lengte wordt geleid. Wanneer de geluidsgolven elkaar weer ontmoeten, heffen ze elkaar op.

Verschillen tussen achterdempers en einddempers

Het onderscheid tussen achterdemper en einddemper wordt meestal alleen gemaakt tussen de afzonderlijke automodellen en de respectieve naamvoorkeuren van de fabrikanten. In wezen vervullen ze allebei dezelfde functie. Beide verminderen de invloed van geluid op het milieu.

Waar moet u op letten bij het onderhoud van een achterdemper?

Aangezien er zich, in tegenstelling tot de filters in het uitlaatsysteem, geen afzettingen ophopen in de verschillende geluiddempers, hebben de geluiddempers meestal geen speciale verzorging of onderhoud nodig. Dit geldt ook voor achterdempers, die ook geen klassiek slijtageonderdeel zijn. Roest kan pas op lange termijn een probleem worden. Als de roestschade te groot wordt, is het tijd voor een nieuwe.

De meest gestelde vragen over achterdempers

Aan het einde van deze blog gaan we dieper in op de antwoorden op de drie meest gestelde vragen over achterdempers.

Wat is een achtergeluiddemperr?

Een achtergeluiddemper maakt deel uit van het uitlaatsysteem van een auto. Het vermindert de geluidsgolven die van de motor komen om de geluidsemissies naar de omgeving te minimaliseren.

Wat kost een achtergeluiddemper?

De werkelijke kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het betreffende automodel. Voor de meeste standaardauto’s ligt de prijs van een achterdemper tussen 50,00 en 250,00 euro. Als u de vervanging in een professionele werkplaats laat uitvoeren, komen de arbeidskosten hier natuurlijk nog bij.

Wat kost een middendemper?

De kosten van een middendemper variëren afhankelijk van het voertuigmodel. In de meeste gevallen ligt de prijs echter tussen de 30,00 en 250,00 euro. Hierbij komen nog eventuele arbeidskosten in een werkplaats.

Bestel achterdempers direct bij Motointegrator

In de bekroonde online shop van Motointegrator vindt u de juiste achterdempers voor talloze automodellen in topkwaliteit. Dankzij de snelle verzending heeft u uw nieuwe reserveonderdeel snel in huis. Als u vragen heeft over bestellen of levering, helpt onze deskundige klantenservice u graag verder.