De vrachtwagenregeleenheid repareren

0
43
Vrachtwagenregeleenheid
© GettyImages / Scharfsinn86

Bent u onderweg met uw voertuig en plotseling slaat de vrachtwagenregeleenheid uit? Misschien werkt het display niet meer goed of licht er een onbekend symbool op? Dit duidt altijd op een storing en betekent in veel gevallen dat de gehele besturing vervangen moet worden. Dan zal u nu diep in uw portemonnee moeten graven: het is goedkoper om de vrachtwagenregeleenheid te repareren. Maar wat kunt u doen? En is het überhaupt de moeite waard is? Hieronder leggen we het u uit.

Waarom zijn vrachtwagenbesturingseenheden belangrijk?

Ze zijn de controlecentra van elke moderne bedrijfswagen: bedieningsapparaten besturen zowel de motor als veiligheidsfuncties zoals ESP, ABS of airbags. Een functionerende en goed onderhouden regeleenheid is tegenwoordig één van de belangrijkste factoren voor de veiligheid op de weg.

Waarschuwingssignaal voor een defecte vrachtwagenregeleenheid

De taak van een vrachtwagenregeleenheid is om de aandacht te vestigen op ernstige problemen. Prestatieproblemen zoals een slecht lopende motor, ongebruikelijke geluiden of een verhoogd brandstofverbruik. Als ze defect zijn of genegeerd worden, kan dit niet alleen tot dure reparaties leiden, maar ook tot gevaarlijke situaties leiden.

Voordelen van reparatie van de vrachtwagenregeleenheid

Gewoon vervangen? Wees niet zo overhaast, er kan een andere oplossing zijn. Een reparatie biedt tal van voordelen:

  1. Reparaties zijn doorgaans goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe besturingseenheid
  2. Repareren is milieuvriendelijker omdat het elektronisch afval vermindert en hulpbronnen bespaart
  3. Regelmatig onderhoud en reparaties verlengen de levensduur van uw wagenpark en maken deze betrouwbaarder

Om welke besturingseenheid gaat het?

Niet alle besturingseenheden zijn hetzelfde. Het eerste dat u moet doen, is bepalen om welke regeleenheid het gaat. Afhankelijk van de situatie is een reparatie zeer de moeite waard, omdat ABS-regeleenheden, airbagregeleenheden, displays en multifunctionele displays vaak eenvoudig en goedkoop kunnen worden gerepareerd. Met de volgende elektronische componenten maakt u bijvoorbeeld goede kans:

  • Defecte richtingaanwijzer
  • Leesfouten bij muziekstations
  • Volledige of gedeeltelijke weergavestoring op digitale of analoge displays
  • Kabelbreuken in ABS- en ESP-regeleenheden
  • Defecte waarschuwingszoemer
  • Uitval van de buitenverlichting van het voertuig
  • Tijdelijke storing van een besturingseenheid
  • Weergavefunctie zonder achtergrondverlichting
  • Druksensoren van de ABS- en ESP-regeleenheden
  • Defecte eindtrappen in motorapparaten

De reparatie in de praktijk

Allereerst: zo’n implementatie vergt de nodige specialistische kennis en het juiste gereedschap. Het proces omvat een foutdiagnose, het verwijderen van de regeleenheid en de daaropvolgende reparatie of vervanging van de defecte onderdelen. Zodra u alles duidelijk heeft en alles bij u heeft, is het tijd om aan de slag te gaan:

  1. Zoek de besturingseenheid. Waar deze zich precies in het voertuig bevindt, is afhankelijk van de fabrikant en het model
  2. Open de besturingseenheid. Hier vindt u een printplaat met veel soldeerpunten, sleuven en draden
  3. Als het meteen duidelijk is dat de printplaat te beschadigd is, moet het apparaat worden vervangen
  4. Controleer alles op zwarte vlekken. Deze duiden op een kortsluiting
  5. Let op roestplekken, deze veroorzaken vaak het defect
  6. Controleer of de aansluitstekkers wiebelen of eraf zijn gevallen
  7. Sluit softwarefouten uit door een reader te gebruiken en alles opnieuw in te stellen

Conclusie:

Tegenwoordig zijn vrachtwagenbesturingseenheden een belangrijke factor voor veilig en efficiënt werken op de weg. Als de truckregeleenheden uitvallen of kapot gaan, is snel handelen vereist. Het repareren van defecte besturingsunits bespaart kosten, is milieuvriendelijker en verlengt de levensduur van uw wagenpark. Of het zinvoller is om het hele ding te repareren of te vervangen, hangt volledig af van welke besturingseenheid het betreft. Als u het niet zeker weet, vraag dan een second opinion aan bij uw vertrouwde werkplaats.

Maar als u het zelf wilt doen, biedt de onlineshop van Motointegrator u alles wat u nodig heeft. In een assortiment met ongeveer 5 miljoen reserveonderdelen en accessoires – altijd tegen voordelige prijzen en snelle verzending.