Binnenverlichting – laat er licht zijn?

0
44
Binnenverlichting
Licht is belangrijk in deze donkere dagen

Buiten is het koud, nat en vooral vroeg en langdurig donker. Nu merken we plotseling van alles in onze auto dat NIET oplicht, terwijl dat wel zou moeten. Een kleine controle van de binnenverlichting.

Zandman
Verlichting in de auto is altijd handig

Lampen in alle vormen en kleuren

De cockpitverlichting, dat wil zeggen rond de snelheidsmeter en dergelijke, is een apart hoofdstuk. Vandaag gaat het eigenlijk om de lampen die het instappen en rijden in het donker aangenamer maken. Verlichting in het dak van de auto, op en onder de deuren of aan de bovenzijde en overal. Deze lampen gaan branden als we de deuren openen of als de sloten mechanisch of draadloos worden ontgrendeld. Afhankelijk van het voertuigtype zijn ze wit, geel of soms oranje of rood; het zijn LED-lampen of conventionele basislampen. En als ze niet meer gloeien, zitten we in het donker.

interieur verlichting
Binnenverlichting is er in allerlei uitvoeringen.

Wat hebben we nodig voor de werkzaamheden?

Afhankelijk van de leeftijd van de auto is het volkomen normaal dat deze kleine lampjes van verschillende ontwerpen op een gegeven moment uitvallen. De plastic afdekking in de hemelbekleding of op andere plaatsen kan meestal worden losgewrikt met een kleine schroevendraaier, maar u moet hierbij heel voorzichtig zijn, vooral bij lage temperaturen. Plastic breekt bij lage temperaturen eerder dan op warme zomerdagen. Maar over het algemeen maken mensen zich zelden zorgen over de binnenverlichting in de auto.

Hulpmiddel
Deze keer is het “kleine bestek” voldoende

Naast een smalle “elektriciensschroevendraaier” zijn ook een kleine tang, contactspray en schuurpapier nuttig. Allemaal spulletjes dus die ergens in de gereedschapskist rondslingeren. Bij sommige modellen moet u  één of twee “trucjes” gebruiken om de deksels los te maken, de modelforums of reparatie-instructies zullen u behoorlijk helpen. Als u het precies wilt weten, zorg er dan voor dat u een stroom-/spanningsmeetapparaat bij de hand hebt, zodat u eventuele spanningsverlies kunt traceren.

interieur verlichting
Gaat bijna altijd snel open.

LED in plaats van Edison?

De lamp is al buiten werking. Is ie echt kapot? Nu is het een goed idee om te kijken of er een geschikte, mooiere vervanger is, zelfs een LED-lamp? Geschikte LED-lampen zijn duurzamer en verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit. Er zijn echter in sommige auto’s elektrische bewakingssystemen die het lage energieverbruik van achteraf ingebouwde LED’s niet aankunnen en een defecte lamp melden. Dit is iets wat u vooraf moet weten.

LED
Direct ombouwen naar LED?

Contactschakelaars in de deuren

Als de gloeiende glasbol in het dak nog intact is maar niet oplicht als de deur open is, kan de oorzaak ook een vuile of defecte contactschakelaar in de betreffende deur zijn. Heeft u ze eerder gezien? Ze zijn ongeveer zo groot als een kindervinger en bestaan ​​uit een klein schuifje en daarachter een knop die als opener fungeert. Dit betekent dat wanneer u erop drukt (deur dicht) het circuit wordt onderbroken en de lamp niet gaat branden. Als deze wordt “losgelaten” (deur openen), wordt het circuit gesloten en gaat het licht in het interieur aan. In ieder geval bij in de handel verkrijgbare voertuigen, bij nieuwere of zeldzame exotische voertuigen, wordt het probleem met de binnenverlichting vaak elektronisch opgelost via regeleenheden.

interieur verlichting
Hier zit een KLIK in het deurkozijn

Als de kleine knop zich ergens op het frame van de auto bevindt, binnen bereik van de deur, kunt u eerst uitzoeken hoe u hem eruit kunt krijgen. Sommige worden gewoon in het stopcontact gestoken, andere worden van binnenuit met een moer vastgeschroefd of vastgezet. Soms is het essentieel om het kleine onderdeel van binnenuit te kunnen bereiken. Afhankelijk van het automodel vereist dit het verwijderen van het deurpaneel. Aan de achterkant van de knop bevinden zich twee kabels, de ene is geaard en de andere is de corresponderende stroomvoerende geleider naar de lamp.

Deurcontactschakelaar
Deurcontactschakelaars zijn ook verkrijgbaar in een universele uitvoering

Zijn beide pluggen schoon en correct geplaatst? Het kan ook zijn dat de kabel verder naar achteren in de bedrading is gebroken. Als u nu de knop indrukt en loslaat, moet de binnenverlichting aan- en uitgaan. Vuile of defecte knoppen zijn te herkennen aan het knarsende geluid bij het indrukken; soms zijn de pinnen al afgebroken of zitten ze vast. Vervanging kost afhankelijk van het voertuig 10-20 euro, er zijn ook universele schakelaars die gewoon in het gat moeten passen.

interieur verlichting
Deurcontact, goed verborgen

Verzorging achteraf

Natuurlijk zijn er ook besturingseenheden voor binnenverlichting in zeer delicate series. Als ze kapot zijn, kan ik je niet helpen, maar daar heb ik nog nooit van gehoord. Over het algemeen kun je alle metalen contacten glanzend slijpen en met een beetje contactspray beschermen tegen corrosie en vocht. Als je er toch bent. En wat hier allemaal nogal alledaags leest, is een grote vreugde, vooral in de aanloop naar Kerstmis, wanneer alles weer oplicht zoals het ooit bedoeld was.


Autor: Jens Tanz – Sandmann