Stroom en stekker op de aanhanger?

0
21
Stroom en stekker
Verroest. Dat kan niet werken.

Stroom en stekker op de aanhanger? Trailergebruik in de herfst en winter – nu kunt u zien hoe lang u de boordelektronica onder de bumper heeft laten draaien en hoe goed deze is onderhouden…

13 of 7 polen

De aanleiding voor dit artikel was mijn besef dat de linker richtingaanwijzer en het linker achterlicht van mijn kleine aanhangwagen het niet meer deden. Getrokken aanhangwagens, zowel geremd als ongeremd, worden via het 13- of 7-polige stopcontact naast de trekhaak van stroom en spanning voorzien. Nieuwere aanhangwagens hebben ook achteruitrijlichten, mistachterlichten, omhullende discoballen en andere visuele entertainmentverlichting, dus er zitten meestal 13 pinnen in de stekker. Maar er zijn adapters in beide richtingen die er makkelijk tussen gestoken kunnen worden.

Aanhangwagen
Hier vloeit de stroom slechts willekeurig

Blootgesteld aan de elementen

Om praktische redenen bevindt de elektrische aansluiting, dat wil zeggen de koppeling voor de stekker op de aanhanger, zich direct naast de trekhaak. Deze bevindt zich op zijn beurt aan de achterkant of onder de bumper. De componenten voortdurend blootgesteld aan straatvuil, opspattend water, regen en kou. Als je het niet regelmatig invet of geconserveerd, zal het allemaal in de behuizing sijpelen en langzaam de elektrische contacten afbrokkelen. Bij mijn oude Benz was het stopcontact al in de eindfase. Bij het losdraaien scheurden de draden eenvoudigweg af en viel alles op de grond. De enige oplossing is een volledige vervanging.

defect stopcontact
Zoiets maakt de beslissing gemakkelijker

Wat hebben we nodig voor het werk?

Als u helemaal niet bekend bent met eenvoudige elektriciteit en stroom, moet u zoiets door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Maar iedereen die al met krimptangen, kabels, draadstrippers en eindverbinders heeft gewerkt, kan dit zeker zelf proberen, zolang alle kabels aan de achterkant van het voertuig maar goed bereikbaar zijn. We zullen er later moeten zijn om “wat elektriciteit te halen” (zoals de profs zeggen)…

Aanhangwagen
Een verwijderde, vaste trekhaak

Vast of afneembaar?

Als de gehele trekhaak in een vergelijkbare staat verkeert als de mijne, of als u om andere redenen een nieuwe wilt monteren, wordt er onderscheid gemaakt tussen een vaste en een afneembare trekhaak. Het afneembare exemplaar heeft als voordeel dat een haak onder de achterklep niet altijd blauwe plekken op onze schenen veroorzaakt, maar alleen als het nodig is. Wie veel trekt, kiest eerder voor de vast geïnstalleerde trekhaak, die bovendien eenvoudig te monteren en zeer robuust is. Ik heb een omgebouwd exemplaar in de kelder en kan het je met de kabels demonstreren.

Kabel
Er komt later een beetje magie bij kijken

Hier kun je duidelijk zien dat zelfs bij de vast geïnstalleerde trekinrichting het stopcontact naast de haak open is. In mijn geval was de koppeling al gemonteerd, maar niet erg professioneel. Dat zie je terug in de drukte van kabels voor de stroom, zogenaamde ‘power thieves’ en zelfs connectorterminals, die eigenlijk allemaal geen plaats hebben in de auto. Daarom is het bijna van levensbelang om een ​​kleurrijk bedradingsschema voor het stopcontact te hebben. Dit kan worden aangevuld met handgeschreven empirische waarden, zodat uiteindelijk alleen datgene schijnt wat op de trailer moet schijnen.

Instructies
Records als deze redden je dag

Bezettingsplannen

Elk stopcontact heeft een specifieke kleur en bij een hoogwaardige trekhaak wordt een pintoewijzingsdiagram geleverd. Als het niet meer bestaat: meten is weten. Ik vond er één van een oudere trekhaak op mijn Twingo, evenals de handgeschreven aantekeningen die de goede man van de BOSCH- service maakte. Houdt zoiets goed bij. Op een gegeven moment heb je hem weer nodig, op zijn laatst als het stopcontact er zo uitziet als op mijn eerste foto’s.

Aanhangwagen
Hier hebben we de verwijderbare versie

Bedrading afhankelijk van model

De nieuwe stekkerdoos wordt op de houder van de oude geschroefd, de bedrading vindt plaats in het voertuig. Hoe en waar hangt af van het voertuig en het stopcontact. Het is belangrijk dat u deze netjes neerlegt en goed krimpt of vastklemt. Stroomdieven of lusterklemmen horen niet thuis in de elektrische systemen van voertuigen. In het begin houdt hij het goed vol, maar na een paar jaar wiebelt hij hier en daar en vat de bekleding van de kofferbak snel vlam. Dat wil niemand.

Stopcontact
Netjes bedraad. Een stopcontact met 13 polen

Ongeacht of u 13 of 7 polen heeft, de nieuwe stekkerdoos (of de nieuwe trekhaak) moet aan het einde van de werkzaamheden op functionaliteit worden getest. Zijn alle stekkers correct toegewezen? Knippert en licht alles op de aanhangwagen precies zoals het trekkende voertuig aangeeft?

Stopcontact
Ook het 7-polige stopcontact is weer fris

Nazorg

Al dit werk kan natuurlijk het beste worden gedaan in een droge garage of op zijn minst bij acceptabele temperaturen. Helaas worden elektrische defecten meestal pas zichtbaar in de herfst en winter, wanneer u geen zin en tijd heeft om aan de auto te werken. Dat is de reden waarom je aan het einde, als alles naar behoren werkt, het voltooide werk een beetje spuitwas geeft. Hierdoor wordt het vocht naar buiten geduwd en wordt corrosie tegengegaan. En kijk af en toe onder de auto om te zien hoe het met het elektrische systeem gaat. Er is bijna niets vervelender dan een aanhanger die in het donker elektrisch niet doet wat hij moet doen. En het is ook gevaarlijk.
Altijd een goede reis!


Auteur: Jens Tanz – Sandmann