Velgen in het kort

0
75
Velgen
© GettyImages / sefa ozel

Uiterlijk wanneer de velg schade heeft opgelopen door een stoeprand of een ander voertuig, moet u nadenken over de aanschaf van een nieuwe. Bestuurders die een voertuig zonder verwisselbare velgen voor zomer- of winterbanden hebben gekocht, hebben ook velgen nodig. Ons velgenmerkenoverzicht van de bekendste fabrikanten helpt u bij het kopen van nieuwe velgen.

De velg in het kort

Kort gezegd is de velg van een voertuig het wiel van de auto zonder banden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen stalen velgen, die doorgaans af fabriek worden geleverd, en lichtmetalen velgen – vaak van aluminium. Speciale autovelgen, b.v. van een bepaalde magnesiumverbinding, verbeteren de prestaties van een voertuig.

Constructie van velgen

Niet alle velgen zijn hetzelfde. Maar weinig automobilisten weten dit. Velgen kunnen worden onderscheiden in normale spaken, dubbele spaken, sterspaken en radiaalspaken. Wat ze allemaal gemeen hebben is de structuur. Een velg bestaat uit een velgbasis, de diameter en de openingsbreedte, de velgrand, de velgcontour, de inpersdiepte, steekmaat en de boutcirkel.

Velgbasis: De velgbasis is het gebied tussen de zogenaamde velgranden. Tegenwoordig is de enige optie hiervoor het lage bed.

Velgrand: De velgrand markeert de buitenrand van de velg en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het is onder andere gemerkt met de afkortingen J, H of P. Versie J komt het meest voor in personenauto’s.

Hump/velgcontour: De velgcontour beschermt de banden tegen het wegglijden van de velgschouder. Kenmerkend zijn de bulten (humps) die fabrikanten in diverse uitvoeringen aanbrengen om de autovelg extra te versterken. De H2 (Double Hump) is gebruikelijk voor een auto.

Diameter en openingsbreedte: De diameter en openingsbreedte worden elk in inches aangegeven en geven informatie over de velgmaat. De diameter is identiek aan de binnendiameter van de band en is bepalend voor de keuze ervan. Een bandenmaat van 195/65 R15 geeft een velgdiameter van 15. De velgbreedte heeft betrekking op de dwarsdoorsnede, dat wil zeggen de breedte van de velg.

Inpersdiepte/Einpresstiefe/ET-waarde: de inpersdiepte geeft aan hoe diep het wiel in de wielkast ligt. Deze waarde staat aan de binnenkant van de velg.

Boutcirkel: De boutcirkel geeft het aantal, de rangschikking en de vorm van de boutgaten aan. Deze verschillen afhankelijk van het voertuigtype.

Steekmaat: Geeft het aantal, de rangschikking en de vorm van de boutgaten aan. Deze verschillen afhankelijk van het voertuigtype. De steekmaat is het aantal boutgaten x de diameter van de denkbeeldige cirkel die u door de boutgaten trekt, in mm. Bijv. 4×100 of 5×114,3.

Velgenmerken – de top 10 van de belangrijkste fabrikanten

  1. OZ Racing: OZ Racing is een premiumfabrikant die sinds 1971 op de markt is. Het bedrijf staat bekend om zijn 100% kwaliteit.
  2. Lumma Design: Lumma Design staat bekend om zijn hoogwaardige aluminium velgen, uitstekende uitstraling en veiligheid.
  3. Levella: Levella is een gevestigde naam in het segment premium lichtmetalen velgen. Het bedrijf verkoopt ook hoogwaardige flowform en gesmede velgen.
  4. Schmidt Revolution: Het bedrijf uit Bad Segeberg zet trends op het gebied van velgen. Daartoe behoren onder meer de ‘Staggered Wheels’ – een combinatie van verschillende inchmaten op de voor- en achteras van het voertuig.
  5. Borbet: Het traditionele Sauerlandse bedrijf produceert talrijke lichtmetalen velgen uit elk assortiment – of het nu premium, sport of klassiek is.
  6. Diewe: Het bedrijf verkoopt alleen zijn eigen lichtmetalen velgen. Het assortiment van het bedrijf omvat meer dan 30 velgmodellen van 14 tot 22 inch.
  7. Brock: Het bedrijf Weilerswister staat bekend om zijn kwaliteit. Na het gieten controleert het elke velg afzonderlijk in een röntgencabine en heeft een volledig automatisch kunstmatig verouderingssysteem en structuuroptimaliserende mechanische verwerking.
  8. Autec: De fabrikant uit Rijnland-Palts staat voor design en kwaliteit – en dat voor een betaalbare prijs.
  9. Keskin: Ongebruikelijke ontwerpen en nieuwe trends zijn het handelsmerk van het bedrijf. Ook hier is de betaalbare prijs een pluspunt.
  10. Wheelworld: Het bedrijf gebruikt hoogwaardig premium aluminium voor zijn lichtmetalen velgen. De perfecte afwerking is één van de voordelen van de velgen.

Veelgestelde vragen over velgen

  1.   Welke fabrikanten zijn er?

Er zijn talloze velgfabrikanten. De bekendste zijn BBS, OZ, Borbet, ATS, Alutec, Rial, Dotz, Ronal, Dezent, AEZ en Corniche.

  1.     Welke velgen zijn van hoge kwaliteit?

Aluminium velgen met een specifieke magnesiumverbinding zijn het beste. Ze zorgen voor de beste rijprestaties. Welke kwaliteit het hoogst is, hangt af van de fabrikant.

  1.     Welke soorten velgen zijn er?

De meest voorkomende soorten velgen hebben normale spaken, dubbele spaken, sterspaken of radiaalspaken. Er zijn nog meer verschillen in het materiaal. Ze kunnen gemaakt zijn van staal, lichtmetaal of aluminium met magnesium.