Defecte injector: geluiden duiden op problemen

0
277
Injector
© GettyImages / Jpreat

Komt er een kloppend of fluitend geluid uit de motorruimte van uw auto? Dan moet u de oorzaak zo snel mogelijk achterhalen. In het ergste geval is er kans op motorschade. In deze blog leest u welke geluiden duiden op een defecte injector, of u ermee door kunt rijden en welke oorzaken verantwoordelijk kunnen zijn.

Injector, injectiestuk of injectieklep – wat is wat?

Injectoren, injectiekleppen en injectiesproeiers worden in de volksmond vaak door elkaar gebruikt. De reden hiervoor is eenvoudig: ze hebben een vergelijkbare functie. Ze zijn verantwoordelijk voor het leveren van de juiste hoeveelheid brandstof in de verbrandingskamer van de motor. Er zijn echter subtiele verschillen:

  • Injectoren zorgen voor de hoeveelheid brandstof die nodig is voor de compressieontsteking van dieselmotoren. Meer specifiek is een injector een elektronisch injectiesysteem dat is uitgerust met een common rail systeem.
  • Injectiekleppen worden alleen gebruikt in benzinemotoren.
  • Injectiesproeiers kunnen zowel in dieselvoertuigen als in benzinemotoren met directe injectie worden geïnstalleerd.

Defecte injector: lawaai en vermogensverlies als symptomen

Het is moeilijk om defecte injectoren duidelijk te herkennen aan het geluid. Er kunnen ook andere conclusies uit worden getrokken. Het is daarom essentieel dat u op andere symptomen let:

  • Geluiden zoals kloppen, sissen of fluiten die uit de richting van de motorruimte komen
    Uitlaatgeur die u ook binnenin het voertuig kunt ruiken
  • Verminderde prestaties en problemen bij het starten
  • Ruw lopen van de motor
  • Zichtbare verkooksing op kleppen en omliggende onderdelen
  • Het motorcontrolelampje geeft ook vaak het bestaande probleem aan. Met dit lampje alleen kan de exacte oorzaak echter niet worden gelokaliseerd. Het storingsgeheugen speelt een belangrijke rol bij de diagnose, omdat het meestal overeenkomstige items bevat.

Defecte injector – doorrijden of naar een werkplaats?

Als u een defecte injector vermoedt, moet u niet verder rijden met de auto. In het ergste geval zal de verkooksing de cilinderkop beschadigen en motorschade veroorzaken. Als defecte injectoren geluiden veroorzaken, kunt u beter meteen naar een garage gaan. De specialist kan het storingsgeheugen uitlezen en heeft speciale testapparatuur om common rail-injectoren of dieselinspuitkoppen te controleren.

Oorzaken van defecte injectoren

Problemen met de injectoren hebben meestal niets te maken met slijtage. Typische oorzaken zijn echter:

  • Onjuiste installatie van de injectoren (bijv. zonder voorafgaande reiniging)
  • Beschadiging van de afdichtring door verkeerd aandraaimoment
  • Gebruik van een oude softwareversie tijdens het inleren, wat resulteert in een onjuiste inspuithoeveelheid
  • Onzuiverheden in de brandstof (vorming van roetdeeltjes die vast komen te zitten in de injectoren)
  • Het is belangrijk om de oorzaken vast te stellen. Als het defect in een injector bijvoorbeeld het gevolg is van vervuilde brandstof, bestaat het risico op verdere schade.

Defecte injectoren repareren: Zo werkt het

In principe kost het vervangen van injectoren niet veel moeite. In de werkplaats gebruikt de specialist hiervoor speciaal gereedschap. Dit compenseert de verzwarende factor van beperkte ruimte in de motorruimte. De inspanning kan aanzienlijk toenemen als de injector al zo verroest is dat hij vastzit in de cilinderkop en niet kan worden verwijderd.

Afhankelijk van de leeftijd en de kilometerstand van het voertuig kunt u beslissen of u nieuwe injectoren wilt (laten) monteren of dat u kiest voor vervangende injectoren. Gespecialiseerde werkplaatsen hebben ook de mogelijkheid om injectoren te demonteren en te repareren. Deze optie moet u echter kritisch bekijken op kosteneffectiviteit.

Heeft u reserveonderdelen nodig om defecte injectoren te vervangen? Nieuwe injectoren voor uw motor bestelt u voordelig en in topkwaliteit online bij Motointegrator.