Wat zijn de voordelen van een antiblokkeerremsysteem (ABS)?

0
76
ABS
© GettyImages / helloabc

Een antiblokkeersysteem voorkomt dat de wielen blokkeren bij een noodstop, waardoor de bestuurder de controle over het voertuig behoudt. Dit gebeurt door het herhaaldelijk verlagen en verhogen van de remdruk. Maar welke voordelen biedt een antiblokkeerremsysteem (ABS)? Ons overzicht helpt u overzicht te krijgen.

Soorten antiblokkeerremsystemen (ABS)

Er zijn verschillende antiblokkeerremsystemen, elk met verschillende functies:

Driekanaals antiblokkeerremsysteem

Het driekanaals antiblokkeerremsysteem is een antiblokkeerremsysteem dat in het verleden het meest werd gebruikt. Dit systeem stuurt de voorwielen individueel aan en de achterwielen samen.

Vierkanaals antiblokkeerremsysteem

Het vierkanaals antiblokkeerremsysteem treft men vrijwel uitsluitend in nieuwere voertuigen aan. Dit systeem bestuurt elk wiel afzonderlijk. Een wielsnelheidssensor op elk wiel maakt dit mogelijk. Deze sensor zendt te allen tijde de actuele snelheid van alle wielen naar de elektronische regeleenheid. Als één wiel tijdens het remmen meer afremt dan de andere, overschrijdt het het beoogde slipbereik. In dit geval wordt de remdruk van het wiel gehandhaafd of verlaagd. Dit gebeurt echter pas boven een minimumsnelheid van zes km/u. Zolang de voet van de bestuurder het rempedaal ingedrukt houdt, worden de individuele wielsnelheid en de snelheid van het voertuig voortdurend vergeleken. Dit moduleert de remdruk.

Voordelen van antiblokkeerremsystemen (ABS): een overzicht

Ons overzicht toont de voordelen van een antiblokkeerremsysteem (ABS) met een bijbehorende uitleg.

Behoud van waarde:

Een antiblokkeerremsysteem voorkomt dat remblokken zich vormen op het loopvlak van de band tijdens een noodstop. Remplaten leiden tot ongelijkmatig lopen en dus tot slijtage van de banden. Een antiblokkeersysteem vermindert de bandenslijtage en men kan langer met de banden rijden.

Beveiliging

Het antiblokkeerremsysteem zorgt voor stabiel rijgedrag en garandeert het stuurvermogen van de auto in extreme situaties. Dit had ook gevolgen voor het aantal gewonden in het wegverkeer. Dit is de afgelopen jaren afgenomen. Verschillende functies zorgen voor meer veiligheid via het antiblokkeerremsysteem:

Kortere remweg 

Het antiblokkeerremsysteem verkort de remweg op natte wegen. Dit leidt tot een lager aantal risicovolle situaties op de weg.

Grotere rijstabiliteit

Het antiblokkeerremsysteem voorkomt dat de achterwielen blokkeren bij een noodstop. Dit betekent bijvoorbeeld dat men ongecontroleerd slippen kan vermijden omdat het antiblokkeerremsysteem perfect gebruik maakt van het fysieke grensbereik. Toch voorkomt het ABS het slippen bij te hoge snelheden niet.

Slipcontrole 

Wanneer de bestuurder het rempedaal hard intrapt, beweegt de band van de normale rolbeweging naar het “remslipgebied”. Dit betekent dat de rolomtrek van het wiel kleiner is dan de afstand die de auto aflegt. Als men het rempedaal nog harder intrapt, blokkeert het wiel, in dit geval spreekt men van 100% remslip. Het antiblokkeerremsysteem regelt de remkracht zodat de slip op elk wiel binnen het optimale bereik blijft en de wielen niet blokkeren.

Betere bestuurbaarheid van het voertuig

het antiblokkeerremsysteem verbetert de richtingsstabiliteit – zelfs in bochten. Bovendien behoudt het antiblokkeerremsysteem de mogelijkheid om te sturen tijdens een noodstop, zodat obstakels kunnen worden vermeden.

Individuele controle van de remkracht: 

Bij nieuwere voertuigen wordt het vierkanaals antiblokkeerremsysteem gebruikt, wat betekent dat de remkracht op elk wiel afzonderlijk wordt geregeld. Dit heeft als voordeel dat de rotatie van het voertuig om zijn eigen verticale as – het zogenaamde “giermoment” – wordt verminderd. Dit vermindert ook de neiging tot draaien.

Antiblokkeersystemen vervangen de remmen niet. Dit is wettelijk verplicht. Om de veiligheid ook onder normale rijomstandigheden te garanderen, moeten de remmen regelmatig worden gecontroleerd. In de online winkel van Motointegrator vindt u remblokken, remschijven en andere onderdelen van het remsysteem tegen een betaalbare prijs. Blader door onze online winkel voor reserveonderdelen  en accessoires voor auto’s en bestel vandaag nog uw nieuwe reserveonderdelen.