Veiligheidsuitrusting voor motorrijders: een overzicht

0
111
Veiligheidsuitrusting
© GettyImages / kitzcorner

Motorrijders behoren tot de meest kwetsbare weggebruikers. Door het ontbreken van een kreukelzone en het ontbreken van bescherming door een carrosserie is veiligheidsuitrusting essentieel voor motorrijders. Hoewel de wet slechts een minimum uitrustingsniveau vereist, is het raadzaam om uitgebreid te investeren in persoonlijke veiligheidsuitrusting. In onze blog leest u welke artikelen tot de veiligheidsuitrusting voor motorrijders behoren.

Veiligheidsuitrusting voor motorrijders – een overzicht

Veiligheidsuitrusting voor motorrijders moet de volgende items bevatten:

Hoog zichtbaarheidsvest: Sinds 1 januari 2016 moet u voor uzelf én voor uw passagier een fluorescerend hesje hebben, inclusief CE-keur. Zowel oranje als geel is toegestaan. Dragen moet u deze bij pech langs de weg. In sommige landen is het dragen van hoge zichtbaarheidsvesten verplicht voor motorrijders.

Gevarendriehoek en EHBO-doos: Er bestaat geen verplichting om een ​​gevarendriehoek en EHBO-doos mee te nemen. Omdat ze ook uw eigen veiligheid dienen, is het raadzaam om een ​​gevarendriehoek en een EHBO-doos aan boord te hebben.

Veiligheidshelm: In tegenstelling tot gevarendriehoeken, en EHBO-koffers geldt de helmplicht zonder uitzondering voor alle motorrijders. Dit moet een motorhelm zijn en geen fietshelm. Een motorhelm moet ontworpen zijn om de krachten en versnellingen die optreden tijdens een val adequaat te verzachten. Het wordt aanbevolen om een ​​veiligheidshelm te dragen die is getest en gecertificeerd volgens ECE-Reglement nr. 22.06. Pas op: vanaf 1 maart 2024 mogen er geen ECE 22.05 helmen meer verkocht worden. Let dus goed op het keurmerk. De helm met dit keurmerk, gekocht vóór 1 maart 2024 is natuurlijk wel een veilige helm en u kunt er dus gewoon mee rijden.

Beschermende kleding: Ook voor het dragen van beschermende kleding voor motorrijders bestaat er geen wettelijke norm. Beschermende kleding is alleen verplicht als onderdeel van de rijbewijstraining en -keuring. Als er beschermers worden gebruikt, moeten deze voldoen aan de EU-normen.

Reservelampen: Hoewel het meenemen van reservelampen niet verplicht is, moeten deze wel deel uitmaken van de veiligheidsuitrusting van motorrijders om boetes te voorkomen als ze defect zijn.

Motorbeschermende kleding onder en over het pak

Protectoren zijn een must op elk motorpak – vooral op de schouders, ellebogen, knieën, enkels, schenen, rug (ook voor de onderrug) en heupen. Deze moeten voldoen aan de Europese CE-norm 1621, omdat dit garandeert dat de impactenergie over een groter oppervlak wordt verdeeld en dat scherpe voorwerpen niet binnendringen. Achteraf aangebrachte beschermers zijn alleen effectief als ze op de beoogde positie blijven. Als u voor zekerheid gaat, gebruik dan beschermers die in de onderkleding zijn verwerkt.

Ondergoed maakt ook deel uit van de persoonlijke veiligheidsuitrusting voor motorrijders. De winddichtheid en het ademend vermogen zorgen ervoor dat het lichaam zelfs bij hogere snelheden afkoelt. Terwijl licht en grof ondergoed warmteregulerend is en het hele jaar door gedragen kan worden, mag ondergoed met speciale holle vezels alleen in de winter gedragen worden. Dit ondergoed laat niet alleen lichaamsvocht ontsnappen, het droogt ook de huid en verwarmt het lichaam met isolerende lucht. Het beschermt ook de huid bij een ongeval. Vooral bij hoge temperaturen kan het voorkomen dat de binnenvoering van bovenkleding door vocht aan de huid blijft plakken.

Coltruien van fleece, jassen met opstaande kraag of functionele truien zijn de beste manier om de bestuurder van de nodige bescherming te voorzien. Als u in de winter graag motorrijdt, moet u investeren in thermische pakken. Deze kunnen het hele jaar door gedragen worden. Een harde klap of over de weg glijden kan ernstig huidletsel veroorzaken.

Een niergordel is ook belangrijk, omdat deze het niergebied beschermt tegen onderkoeling door de wind. Ook niergordels van elastisch neopreen of polyester behoren tot de mogelijkheden, evenals niergordels van hightech materiaal uit de ruimtevaart.

Veiligheid begint met de juiste uitrusting. Bekijk nu onze topselectie veiligheidsuitrusting voor motorrijders!