Een caravan overwinteren: tips en voorzorgsmaatregelen

0
90
caravan
© GettyImages / martinedoucet

Zodra de laatste kampeervakantie met de caravan voorbij is en de herfst zich laat voelen, wordt het langzaam maar zeker tijd om uw eigen caravan winterklaar te maken. In het beste geval beschikt u hiervoor over een overdekte parkeerplaats. Waar moet u bij deze voorbereidingen op letten? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Een caravan overwinteren: stap-voor-stap instructies

Laten we meteen aan de slag gaan en de essentiële stappen van de voorbereiding eens nader bekijken.

Stap 1: Reinigen

Om u volgend jaar te kunnen verheugen op een schone, gebruiksklare sleurhut, is het de moeite waard om vóór de overwintering zowel van buiten als van binnen grondig schoon te maken. Heel belangrijk: Zorg ervoor dat er geen etenswaren meer in de koelkast etc. staan.

Stap 2: Water

Na een succesvolle reiniging kunt u ervoor zorgen dat er geen water meer in de kampeerwagen bevindt. Om dit te doen, maakt u de tank en de leidingen leeg. Zo voorkomt u vorstschade bij temperaturen onder het vriespunt.

Stap 3: Gas

Voor de meeste parkeerplaatsen is dit punt sowieso verplicht, maar de gasfles dient zeker uit de kampeerwagen verwijderd te worden. Deze kunt u in de winter thuis op een koele, goed geventileerde plaats bewaren.

Stap 4: Ingebouwde accu

Ook de boordaccu mag in de winter niet in de caravan achterblijven. Thuis is ze ook veel beter af met een druppellader.

Stap 5: Ventileer

Als de parkeerplaats het toelaat, moeten de ramen in een ventilatiestand worden geplaatst. Hierdoor blijft de auto goed geventileerd. Dit geldt ook voor de deuren van de  koelkast, magnetron etc.

Stap 6: Dek af

Als binnen alles klaar is, kunt u de grote hoes op de kampeerwagen plaatsen. Hierdoor is de auto zo goed mogelijk beschermd en klaar voor de overwintering. Dit geldt vooral als de caravan buiten moet overwinteren. Maar ook op goed beschutte, overdekte plaatsen is het verstandig de caravan goed in te pakken.

Stap 7: Handrem

Zodra de voorbereide en ingepakte caravan op de juiste plaats staat, moet deze stevig worden vastgezet. U mag hiervoor echter niet de handrem gebruiken. Om dit te beschermen is een pad op de wielen de betere keuze. Een handrem die permanent is aangetrokken, kan door vervuiling vastlopen, waardoor het los maken lastig of in het ergste geval onmogelijk wordt.

Stap 8: Back-up

Last but not least dient de kampeerwagen beveiligd te worden tegen diefstal. De eenvoudigste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een disselslot of een wielklem.

De meest gestelde vragen over het overwinteren van een caravan

Na de afzonderlijke stappen gaan we kort in op de drie meest gestelde vragen over het overwinteren van een caravan.

Hoe maakt u een caravan winterklaar?

Voor de overwintering dient de kampeerwagen grondig gereinigd te worden. Water, gas en accu worden vervolgens verwijderd. Er moet een beschermhoes over de buitenkant van de caravan zitten en tot slot mag een passende diefstalbeveiliging niet ontbreken.

Mag een caravan in de winter buiten staan?

Met een passend dekzeil kan een caravan ook in de winter buiten blijven staan. Het is echter duidelijk aan te raden om een ​​droge, overdekte plaats te kiezen.

Moet u een caravan afdekken in de winter?

Ja, het is duidelijk een aanrader. Als de caravan buiten overwintert, moet deze zeker goed worden ingepakt. Maar ook bij stalling onder een afdak kan het geen kwaad om de buitenlaag van de caravan te beschermen met behulp van een hoes.

Bestel nu producten voor het overwinteren van caravans bij Motointegrator

Als u de in de post genoemde producten of soortgelijke producten nodig heeft om uw caravan succesvol winterklaar te maken, vindt u ze hier tussen de 5 miljoen producten in de bekroonde online shop van Motointegrator. Dankzij een razendsnelle levering bent u snel voorzien van de juiste onderdelen en producten in topkwaliteit.