Auto-accu weggooien: Hoe en waar kunt u dat doen

0
314
Auto-accu
© GettyImages / JohnDWilliams

Eén ding is duidelijk: een oude autoaccu kunt u, net als conventionele batterijen, beter niet bij het huishoudelijk afval weggooien. Maar wat moet u met het oude onderdeel doen als u de accu van de auto moet vervangen? Lees in deze blog waar en hoe u een auto-accu kunt weggooien en waar u op moet letten.

De accu weggooien: waarom niet in de prullenbak?

De eenvoudigste manier om de oude auto-accu weg te gooien, is door deze te laten vervangen door een gespecialiseerde werkplaats of de pechservice. U neemt de oude autoaccu terug en voert deze op de juiste manier af. Als u de batterij echter zelf vervangt, moet u zelf voor de afvoer zorgen.

Het probleem is dat autoaccu’s giftige en milieubelastende stoffen bevatten, zoals lood of zwavelzuur. Dit laatste veroorzaakt ernstige brandwonden wanneer het in contact komt met de huid. Het weggooien met het huishoudelijk afval is daarom niet toegestaan ​​en heeft geen zin. Het merendeel van de materialen – zowel de behuizing als de chemische stoffen die erin zitten – zijn herbruikbaar.

Belangrijke inzamelpunten: waar moeten auto-accu’s worden weggegooid?

Om een ​​correcte afvoer van auto-accu’s te garanderen heeft de wetgever een statiegeldsysteem ingevoerd. Elke dealer moet bij verkoop een borgsom van 7,50 euro vragen. Deze krijgt u terug als u de accu daar later terugbrengt.

Maar waar kunt u een oude auto-accu inleveren? Er zijn verschillende plaatsen waar u contact kunt opnemen voor een correcte verwijdering:

  • Neem contact op met de dealer bij wie u de auto-accu heeft gekocht. U krijgt dan de door u betaalde borg terug.
  • Breng de oude auto-accu terug naar de dealer waar u de nieuwe accu koopt.
  • Veel autodemontagebedrijven nemen autoaccu’s kosteloos terug.
  • In Nederland is Stibat al ruim vijfentwintig jaar dé organisatie die het recycleproces van batterijen en accu’s organiseert en reguleert. Vraag het vooraf.
  • Het recyclen van batterijen in België en Luxemburg kan worden gedaan via Bebat.

Tip: Als u online een nieuwe auto-accu koopt, hoeft u niet per se de oude naar de dealer te sturen. Als alternatief kunt u ze ook lokaal inleveren bij een inzamelpunt. Vervolgens dient u een bewijs van verwijdering in bij de online winkelier om uw borg terug te krijgen.

Hoe kunt u een beschadigde accu weggooien?

Als de behuizing beschadigd raakt, bijvoorbeeld na een ongeval, kunnen er chemicaliën uit de accu van de auto lekken. Er bestaat gevaar voor ernstige chemische brandwonden als u in contact komt met het accuzuur. In dit geval werkt de verwijdering op dezelfde manier als bij een intacte batterij. Let op deze speciale kenmerken:

  • Vermijd indien mogelijk dat u de accu met uw blote handen aanraakt. U kunt in contact komen met het accuzuur. Gebruik beschermende handschoenen.
  • Informeer bij het afleveren het inzamelpunt over de lekkage. Dit betekent dat de medewerkers daar ook passende veiligheidsmaatregelen kunnen nemen.
  • Bewaar en transporteer de defecte accu rechtop. Hierdoor kunnen er geen chemicaliën ontsnappen.
  • Het heeft geen zin om de oude auto-accu in een zak te stoppen en weg te gooien. De chemicaliën kunnen het materiaal zelfs afbreken. Een deken of doek is geschikter.

Wanneer moet u een auto-accu weggooien?

De levensduur van een autoaccu is, net als die van een conventionele accu, beperkt. Hoe lang het duurt, hangt van veel factoren af. Bij veel korte ritten of zeer hoge temperaturen wordt de levensduur verkort. Diepontlading kan een auto-accu in zeer korte tijd vernietigen. Onder optimale omstandigheden kan het gemakkelijk acht tot tien jaar meegaan .

Heeft u reserveonderdelen nodig om uw nieuwe autoaccu aan te sluiten? Ontdek nu online bij Motointegrator en bespaar dankzij lage prijzen.