Achteruitrijcamera inbouwen – Wat u moet weten

0
14340
Achteruitrijcamera
© GettyImages / RYosha

uAls u achteraf een achteruitrijcamera monteert, verhoogt u de veiligheid en vereenvoudigt u het manoeuvreren bij het parkeren. Vooral draadloze achteruitrijcamera’s kunt u snel en goedkoop installeren.

Wat zijn de voordelen van een achteruitrijcamera?

Misschien hebt u zelf al gemerkt wat de cijfers allang hebben bewezen: Jaar na jaar komen er meer auto’s op de weg. Ondanks de discussie over de verkeersomslag zijn de meeste burgers aangewezen op hun eigen auto. En de hedentendaagse auto is ook nog eens onoverzichtelijker en groter. Parkeren in drukke stadscentra is geen pretje, en soms kan een botsing op de parkeerplaats nauwelijks worden voorkomen. Een achteruitrijcamera biedt hier uitkomst: zodra u de achteruitversnelling inschakelt, kunt u zien wat er achter het voertuig gebeurt. Dit maakt het veel gemakkelijker om in krappe parkeervakken te parkeren. Bovendien kunt u met vervaagde hulplijnen gemakkelijker de afstand tot het volgende obstakel inschatten. Natuurlijk verhoogt u ook de veiligheid omdat u plots opduikende voetgangers of zelfs spelende kinderen onmiddellijk opmerkt. In veel voertuigen is zo’n achteruitrijcamera al in de fabriek ingebouwd. Als dit niet het geval is, moet u achteraf een achteruitrijcamera installeren.

Welke resolutie voor de achteruitrijcamera’s is verstandig?

Als u een achteruitrijcamera wilt laten installeren, moet u natuurlijk van tevoren informeren naar de kwaliteit van het model. Een belangrijk criterium bij het achteraf inbouwen van een parkeercamera is de resolutie van de camera zelf en, uiteraard, van de monitor. Goedkopere toestellen hebben een resolutie van 1280 x 720 pixels, met camera’s van hogere kwaliteit zijn zelfs 1920 x 1080 pixels mogelijk. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld en hoe meer details zichtbaar zijn. Vooral op een groot scherm met een diagonaal van 7 inch of meer worden deze verschillen duidelijk zichtbaar. Maar: ook camera’s met een lagere resolutie dienen uiteindelijk hun doel.

Wat kost het achteraf inbouwen van een achteruitrijcamera?

Als u besluit achteraf een achteruitkijkcamera in te bouwen, moet u rekenen op ongeveer 200 EUR voor het toestel zelf, plus ongeveer 150-300 EUR voor de installatie. U kunt de achteruitkijkcamera echter ook zelf achteraf inbouwen. Bij aankoop moet u er rekening mee houden dat er verschillende modellen zijn: Met een draadloze achteruitrijcamera hoeft u geen kabelverbinding door het hele voertuig te leggen. In dit geval wordt gewoon een draadloze verbinding tot stand gebracht tussen de monitor en de camera, wat de installatie veel gemakkelijker maakt. Daarom is er ook een vrij grote prijsmarge voor retrofitting.

Achteruitrijcamera
© GettyImages / Supersmario

Hoe lang duurt het om een achteruitrijcamera te installeren?

In principe is de benodigde tijd moeilijk in te schatten omdat het gebruikte systeem, het voertuig en uw eigen ervaring allemaal een belangrijke rol spelen. U moet echter rekenen op ongeveer 2-4 uur voor de installatie.

Kan ik zelf een achteruitrijcamera inbouwen?

Natuurlijk hangt deze vraag af van uw technische vaardigheden en de hulpmiddelen waarover u beschikt. Voor ervaren hobby-knutselaars is montage achteraf in principe mogelijk. Vooral met een draadloze achteruitrijcamera is de totale inspanning beheersbaar omdat u geen kabels door de hele auto hoeft te trekken. Dit is gewoonlijk zeer tijdrovend omdat u delen van de binnenbekleding moet verwijderen. Bij een draadloze achteruitrijcamera blijft het installatiewerk hoofdzakelijk beperkt tot de installatie van de camera en de monitor.

Uw auto kan al zijn voorbereid voor een achteruitrijcamera en er kan een af fabriek geïnstalleerde monitor zijn, bijvoorbeeld voor een navigatiesysteem. U kunt ook afzonderlijk een achteruitrijcamera kopen en die op het bestaande systeem aansluiten. U moet echter van tevoren precies nagaan welke camera hiervoor geschikt is. In het bijzonder moet u rekening houden met de verbindingsmogelijkheden en ook met de maximale resolutie. Een achteruitkijkcamera achteraf inbouwen met een origineel toestel is in principe ook mogelijk, maar is aanzienlijk duurder.

Zijn achteruitrijcamera’s toegestaan?

Ja, u hoeft geen juridische bezwaren te hebben met dit type achteruitrijcamera. Zogenaamde dashcams, die het verkeer voor u opnemen, kunnen problemen opleveren. Bij een achteruitrijcamera worden de opnamen echter meestal niet opgeslagen. Er zijn echter ook modellen die de functionaliteit van een achteruitrijcamera combineren met die van een dashcam en bijvoorbeeld bij trillingen een opname starten. Er kunnen hier inderdaad juridische onduidelijkheden bestaan.

Hoe nuttig is een achteruitrijcamera?

In principe is het achteraf inbouwen van een achteruitrijcamera een goed idee om de verkeersveiligheid te vergroten, het parkeren te vereenvoudigen en uiteindelijk kleinere parkeerplaatsen voor u bruikbaar te maken. Hoe zinvol het achteraf inbouwen van een achteruitrijcamera in uw specifieke geval is, hangt zeker af van verschillende factoren: Hoe vrij is uw voertuig naar achteren? In veel modellen zorgen brede C-stijlen en kleine achterruiten voor een slecht overzicht. Uiteraard speelt ook de grootte van het voertuig een rol en de vraag of u vaak gedwongen bent om op krappe parkeerplaatsen te parkeren – bijvoorbeeld omdat u geen vaste parkeerplek heeft. Uiteindelijk kunt u deze vragen alleen zelf beantwoorden.

Hoe werkt een achteruitrijcamera?

Bij een achteruitrijcamera kunt u een kleine camera, vergelijkbaar met een webcam, aan de achterkant van het voertuig bevestigen – bijvoorbeeld boven de nummerplaat. Het beeld wordt via een verbinding naar een kleine monitor op het dashboard doorgegeven aan de bestuurder. De achteruitrijcamera wordt automatisch geactiveerd wanneer u de auto in de achteruitversnelling zet. Technisch gezien is dit mogelijk omdat de camera een verbinding heeft met het achteruitrijlicht. Zodra deze van stroom wordt voorzien, wordt ook de camera geactiveerd. U hoeft er niet zelf voor te zorgen dat de achteruitrijcamera is ingeschakeld, en u hoeft zich ook geen zorgen te maken dat u tijdens het rijden wordt afgeleid.

Wat zie je in de achteruitrijcamera?

Alle achteruitrijcamera’s hebben een groothoeklens gemeen, die een grote kijkhoek bestrijkt. Hierdoor kunt u de achterkant van het voertuig tot enkele meters zien – zelfs tot opzij. Extra lijnen tonen u hoeveel ruimte u nog hebt. Deze hulpleidingen kunt u echter ook verbergen met de meeste achteraf aan te brengen apparatuur. Een ander voordeel van achteruitrijcamera’s is hun hoge lichtgevoeligheid. Zelfs bij schemering is het meestal nog mogelijk een goed idee te krijgen van wat er achter de auto gebeurt. Bijzonder hoogwaardige toestellen hebben ook een eigen nachtmodus.

Wat betekenen de gekleurde lijnen op de achteruitrijcamera?

Door de groothoekoptiek kunnen de afstanden achter het voertuig iets groter lijken dan in werkelijkheid. De extra hulplijnen die worden weergegeven, verduidelijken de afstanden die u nog tot hindernissen moet afleggen. Zo kunt u van tevoren inschatten of u de parkeerplaats met uw voertuig überhaupt kunt gebruiken of dat u verder moet zoeken. Als u zich gestoord voelt door de lijnen, kunt u ze meestal uitschakelen in het cameramenu.

Achteruitrijcamera
© GettyImages / dcdp

Conclusie: extra veiligheid met achteruitrijcamera’s

Het achteraf inbouwen van een achteruitrijcamera biedt duidelijke voordelen: In tegenstelling tot eenvoudige parkeersensoren, kunt u de omgeving precies zien. Bovendien hoeft u geen gaten in de bumper te boren. Obstakels kunt u onmiddellijk detecteren, kleinere parkeerplaatsen kunnen worden gebruikt – in de steeds drukkere stadscentra is dit een niet te onderschatten voordeel. Bovendien wint ook de veiligheid: voorbijgangers die ongemerkt naderen, worden onmiddellijk gezien. De installatie achteraf is gemakkelijk, vooral met draadloze systemen, en haalbaar voor ervaren hobbyisten. Natuurlijk kunt u de achteruitrijcamera ook achteraf door een gespecialiseerde werkplaats laten inbouwen. De kosten hiervoor zijn redelijk te overzien, want voor professionals kan het werk in 2 uur worden gedaan en zelfs zeer hoogwaardige apparaten zijn verkrijgbaar voor minder dan 200 EUR.