Waarom start mijn auto niet? Defecte startmotor – mogelijke oorzaken

0
6705
Startmotor
© Shutterstock / Mumemories

Wat te doen als de auto niet meer start? Defecte startmotor?

Als u de sleutel in het contact omdraait en de auto start niet, dan is de accu daar inderdaad in de meeste gevallen gewoonweg te zwak voor, maar soms is ook de startmotor/alternator defect. Als u alleen een klikkend geluid hoort, kunt u ervan uitgaan dat een defecte startmotor de oorzaak is, zeker als de accu nog geladen is.

Hoe werkt een startmotor?

Een verbrandingsmotor kan vanuit stilstand geen koppel genereren. Dit betekent dat de motor niet zonder hulp kan starten. Hiervoor is de starter geïnstalleerd, die als kleine elektromotor het benodigde koppel levert om de motor te starten. Dus wanneer u de startmotor laat controleren, wordt een kleine motor gecontroleerd op functionaliteit. Want het is een slijtagedeel dat na verloop van tijd kan verslijten en dit duidelijk zichtbaar maakt.

Hoe kan ik de starter testen?

Open de motorkap van uw voertuig en koppel de massakabel los van de accu, deze bevindt zich op de minpool. Maak de paalklem los zodat de kabel gemakkelijk kan worden verwijderd. Pas dan mag u de kabels loskoppelen van de starter. Noteer goed welke kabel aan welke connector is bevestigd. Bij het installeren van de nieuwe startmotor / alternator, deze in geen geval door elkaar halen. Draai vervolgens de bevestiging van de starter los, meestal twee schroeven waarmee deze aan het motorblok is geflensd. Zodra u deze hebt losgemaakt, trekt u de startmotor eruit en steekt u de nieuwe starter in deze opening. De opening van het rondsel wijst naar de motor. Als de nieuwe starter is geplaatst waar hij thuishoort, kunt u deze vastzetten met de schroeven en de kabels aansluiten.

Waarom kan een starter breken?

Defecte startmotor
© Shutterstock / Chonlawut

Defecte startmotor? Vaak hebben de redenen waarom de starter niet meer goed werkt niet direct te maken met de starter zelf, maar met componenten in de buurt ervan. Een zwakke of onvoldoende opgeladen accu is vaak een reden voor startproblemen. De polen van de batterij kunnen ook los of gecorrodeerd zijn, wat leidt tot een hoge contactweerstand. Dit kan ook voorkomen bij de kabelklemmen van de starter. Ook kunnen defecte of versleten bougies voorkomen dat het voertuig start. Bij het onderzoeken van de starter op zoek naar de oorzaken, moet men op zijn reactie letten. Als het normale geluiden maakt na het omdraaien van de sleutel, maar de motor nog steeds niet start, staat dit bekend als een draaiende startmotor. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn een defecte vrijloop of een versleten rondsel op de starter. Dit zijn beide varianten waarbij de starter gerepareerd kan worden en een vervanging niet nodig is.

Startmotor testen
© Shutterstock / Ropisme

Wat doet de magneetschakelaar op de startmotor?

De belangrijkste defecten aan de startmotor zelf zijn defecte magneetschakelaars of beschadigde hoofdcontacten op de magneetschakelaar. Ook een defecte elektromotor in de starter kan de oorzaak zijn. Een versleten of niet meer goed grijpend rondsel van de starter kan ook de oorzaak zijn van de niet meer werkende starter.

Is een starter te repareren?

De auto start niet en de reden hiervoor is de starter? Dan zijn er meestal twee opties. U bent in staat om zelf de starter te repareren en beschikt over het nodige gereedschap en de juiste werkplaats. Als alternatief kunt u de startmotor ook met uw gereedschap controleren en zo in ieder geval de kosten voor de garage minimaliseren. Het tweede alternatief is om de starter te laten repareren of vervangen door een gespecialiseerde garage. Afhankelijk van het type voertuig en starter kunt u verschillende kosten verwachten.

Wat kost het om het te repareren?

Als het niet meer mogelijk is om de starter eenvoudig te repareren, moet u deze door een gespecialiseerde garage laten vervangen. U bespaart geld als u de startmotor zelf vooraf aanschaft en dit niet door een gespecialiseerde garage laat doen. Zo kunnen ze de oude startmotor controleren en vervolgens direct het meegebrachte reserveonderdeel monteren. Dit reduceert de startkosten bij het wisselen aanzienlijk. Een paar voorbeelden. Voor een starter voor de Polo 6N betaalt u op de vrije markt rond de 50 euro. In een garage wordt vaak 80 – 100 euro geroepen. Ook de startmotor voor een Opel Astra kost in de handel beduidend minder dan in de vele garage.

Startmotor repareren
© Shutterstock / Minerva Studio

Want deze worden mede gefinancierd door de verkoop van de reserveonderdelen. Dit is vooral merkbaar bij de startmotor voor een BMW e46. Deze kost in de handel rond de 100 euro. Als een garage deze zelf bestelt na controle van de startmotor, betaalt u vaak zelfs het dubbele van de prijs. Het loont dus in ieder geval de moeite om de startmotor en vele andere componenten zelf aan te schaffen en naar de garage te brengen.