Gloeibougies – functie, defecten en gevolgschade

0
9276
Gloeibougie
© Shutterstock / vchal

De functie van de gloeibougies in een dieselmotor

Gloeibougies zijn nodig bij dieselmotoren omdat de brandstof slecht ontsteekt bij het starten van een koude motor. De gloeibougie is onmisbaar bij het starten van moderne motoren, zeker als de buitentemperatuur lager is dan 0 graden Celsius. Dit zijn elektrisch verwarmde gloeibougies die u in de verbrandingskamer steekt. Ze maken deel uit van het voorverwarmingssysteem. Tijdens de opstartfase worden de gloeibougies voorverwarmd en ondersteunen ze het opstartproces. Lees wat er gebeurt als de gloeibougies defect zijn en of u in dit geval verder kunt rijden of dat reparatie absoluut noodzakelijk is.

Wat doet de gloeibougie?

Het gasmengsel ontsteekt door middel van de gloeibougie in de verbrandingskamer. Zo’n mengsel wordt gemaakt uit een combinatie van zuurstof en brandstof – het mengsel wordt vervolgens ontstoken door de gloeibougie, die eerst tot gloeien wordt gebracht door een gloeibougie-connector. Wanneer u de motor start, ontsteekt de gloeibougie met een trekstarter of een elektrische starter. Het is echter belangrijk dat u de juiste gloeibougie gebruikt om een ​​aanzienlijk betere start te krijgen. Welke gloeibougie de juiste is voor welke motor hangt voornamelijk af van de ccm van de motor, de methanol in de brandstof en de luchttemperatuur. Men maakt onderscheid tussen zeer koude, koude, medium, warme en zeer warme gloeibougies.

Kan een gloeibougie verslijten?

Defecte gloeibougies moet u vervangen; de componenten kunt u niet repareren. Aangezien dit slijtdelen zijn die relatief goedkoop zijn, dient u alle gloeibougies in de motor te vervangen. Het tweede defect treedt vaak op kort na de eerste defecte gloeibougie en de gloeibougies geven na elkaar hun functie op. Let er bij het verwijderen op dat de gloeibougies niet afbreken.

Hoe weet u dat gloeibougies defect zijn?

Als u merkt dat de motor slecht start, klopt of rookt, moet u beginnen met het oplossen van problemen. Defecte gloeibougies behoren tot de mogelijkheden. Moderne voertuigen zijn vaak uitgerust met een zelfdiagnose die het gloeisysteem bewaakt. In dit geval vindt u de fout snel. Een alternatief is om het stroomverbruik tijdens het voorverwarmen te controleren. Voor controle is een ampèremeter vereist. Speciale gloeibougietesters zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken om de procedure te vergemakkelijken. Met behulp van deze apparaten kunnen autobezitters de functionaliteit van de gloeibougie testen zonder de componenten te hoeven verwijderen of de motor te starten.

Gloeibougies
© Shutterstock / vchal

Wat gebeurt er als een gloeibougie defect is?

De verbranding is onrein, de uitstoot van schadelijke stoffen neemt toe, waardoor de milieuvervuiling toeneemt en het brandstofverbruik ongunstig is. Een onregelmatig lopende en slecht startende motor is een grote belasting voor de auto; de accu, de starter en het verbrandingssysteem worden zwaar belast. Op middellange en lange termijn bestaat het risico op verdere schade aan de motor, wat de reparatiekosten verhoogt.

Hoe vaak moet u de gloeibougies vervangen?

Heeft u al enige ervaring met het gedrag van uw motor op de verschillende gloeibougies, dan kunt u daar vaak op vertrouwen als het gaat om het juiste moment om de gloeibougie te vervangen. Wanneer u de gloeibougie moet vervangen, kan deze echter in geen geval worden gekoppeld aan de kilometerstand van de motor. Er kan eerder worden gezegd dat de tijd voor verandering is wanneer de motor moeilijk start tijdens een koude start en in een koude omgeving of wanneer hij snel oververhit raakt bij hoge temperaturen.