Defecte ontstekingskabels

0
4463
Ontstekingskabel
© Shutterstock / ajt

De ontstekingskabel legt de verbinding tussen de bobine en de bougiestekker. In geval van een defect moet snel tot vervanging worden overgegaan om gevolgschade te voorkomen.

Ontstekingskabel

In principe is de ontstekingskabel een eenvoudige kabelverbinding, die de door de bobine gegenereerde hoogspanning doorstuurt naar de bougiestekker. Omdat de hoogspanning – gegenereerd door de bobine tot 30.000 V – de neiging heeft om spanningspieken te veroorzaken, is de ontstekingskabel bijzonder doeltreffend geïsoleerd. Hiervoor wordt meestal een dikke siliconenlaag gebruikt. Deze isolerende laag kan echter ook na verloop van tijd beschadigd raken: Marters houden vooral van ontstekingskabels, maar scheuren kunnen ook optreden als gevolg van veroudering. Als u de ontstekingskabels niet zorgvuldig legt, kunnen slijtpunten er ook voor zorgen dat de spanning op de verkeerde plaats overslaat.

Hoe een defecte ontstekingskabel merkbaar is

Als er een ongewenste spanningspieken op de kabel zijn, wordt de ontstekingsvonk op de stekker zwakker. Wanneer de motor stationair draait, heeft dit mogelijk geen effect, maar wanneer u de motor meer gebruikt, neemt de druk in de cilinders toe. Een zwakke ontstekingsvonk is niet langer voldoende om het brandstof-luchtmengsel te ontsteken. Dit leidt tot sporadisch uitvallen van afzonderlijke cilinders en een onregelmatige motorloop. De volgende symptomen zijn het gevolg hiervan:

Motor loopt niet correct

Toegenomen brandstofverbruik

Ontstekingsstoring

Ontstekingsuitval

Verhoogde uitlaatgaswaarden

Motorcontrolelampje brandt

Foutcode wordt opgeslagen in het foutgeheugen

Afhankelijk van de omvang van de schade aan de ontstekingskabel kunnen de genoemde symptomen meer of minder uitgesproken zijn. Omdat reparatie niet meer mogelijk is, moet u de ontstekingskabels vervangen of laten vervangen bij een garage. Vervanging als zodanig is relatief eenvoudig, meestal kunt u de ontstekingskabel eenvoudig aan de ene kant in de bougiestekkers draaien, en  aan de andere kant in de bobines. In sommige voertuigen zijn de bougiestekkers stevig bevestigd aan de ontstekingskabels.

Defecte ontstekingskabels: dure gevolgschade dreigt

In geen geval mag u de eenvoudige vervaning uitstellen, anders riskeert u dure gevolgschade. De bobines zijn overbelast en kunnen uitvallen. Andere elektronische componenten kunnen worden beschadigd door de hoogspanning die op de carrosserie kan overslaan. In het geval van grotere ontstekingsstoringen is het zelfs denkbaar dat onverbrande brandstof in de zeer gevoelige en dure katalysator komtdie tijdens de naverbranding aanzienlijke schade kan oplopen en moet worden vervangen. Het snel vervangen van de ontstekingskabels is aan te raden simpelweg omdat de componenten ook relatief goedkoop zijn – u hoeft nauwelijks rekening te houden met hoge investeringen.

Als bovenstaande symptomen optreden, kan dit natuurlijk ook andere oorzaken hebben, zoals de bobines of de bougies. Vanwege de eenvoudige en gunstige vervanging van de ontstekingskabels moet deze maatregel als puur preventief worden beschouwd als het een ouder voertuig is. Schade aan de isolatie is vrij normaal, maar het is niet altijd zichtbaar. Een controle van de ontstekingskabels is niet onomstotelijk mogelijk, en het meten van de weerstand met een multimeter detecteert niet altijd een defecte ontstekingskabel. Schade vermindert de toch al lage weerstand.

Snelle vervanging

Als u de ontstekingskabels zelf wilt vervangen, moet u ervoor zorgen dat de kabels in ieder geval spanningsvrij zijn. Voor de veiligheid kunt u de accu van het voertuig tijdens de reparatie loskoppelen. Als u het werk liever via een gespecialiseerde garage doet, moet u rekening houden met een reparatietijd van 15-30 minuten, afhankelijk van het voertuigmodel. U kunt bij ons de juiste ontstekingskabels voor uw voertuigmodel krijgen – eenvoudig en snel, van hoge kwaliteit.