Startmotor repareren: Symptomen, reparaties en kosten eenvoudig uitgelegd

0
1130
Startmotor
© GettyImages / AlexandrGryzlov

U draait de autosleutel in het contact en er gebeurt niets – behalve misschien een klikgeluid. Dit roept het vermoeden op van problemen met de startmotor. In deze blog leest u aan welke symptomen u een defect aan het onderdeel kunt herkennen, hoe u de starter kunt repareren en wat de kosten zijn.

Hoe werkt de starter in de auto?

Een verbrandingsmotor start niet op eigen kracht, maar moet extern worden gestart. Vroeger werden motoren gestart met een slinger. Tegenwoordig wordt deze functie uitgevoerd door de starter. Meestal is dit een elektromotor, hoewel hydraulische of pneumatische starters ook mogelijk zijn. Hij is verantwoordelijk voor het starten van de motor.

Kortom, de starter is ontworpen om net zo lang mee te gaan als de motor. Toch kan het voortijdig defect raken. Bijvoorbeeld als het niet correct wordt gebruikt. Volg altijd deze tips om schade te voorkomen:

  • Bedien de startmotor niet wanneer de koppeling is ingeschakeld
  • Start alleen als de motor stilstaat
  • Laat de sleutel onmiddellijk los nadat de motor is gestart

Startmotor repareren: duidelijke symptomen van een defecte startmotor

Een defecte starter is meestal gemakkelijk te diagnosticeren, omdat de symptomen vrij duidelijk zijn:

  • U drukt op de startknop of draait de autosleutel in het contact, maar er is geen enkele reactie waarneembaar.
  • U hoort de startmotor klikken of hoort het draaigeluid, maar de motor slaat niet aan. Het rondsel van de starter grijpt niet in en drijft de motor dus niet aan.

Oorzaken van een defecte starter

Het veelvuldig bedienen van de startmotor terwijl de koppeling is ingeschakeld of wanneer de motor nog draait, kan voortijdige slijtage bevorderen. Er zijn echter nog andere oorzaken die tot een defect kunnen leiden:

  • De elektrische aansluitingen van de starter werken niet meer.
  • Het startrelais is defect of beweegt te traag.
  • De elektromotor van de starter werkt niet meer.
  • Afzonderlijke onderdelen van de starter, zoals het starterrondsel of de vrijloop, zijn mechanisch beschadigd of versleten.

Eerst moet u uitzoeken of de starter zelf het probleem is of dat de magneetschakelaar defect is. Hiervoor heeft u een voltmeter nodig. Gebruik het om de spanning van de starter te meten. Als deze 0 V is, hoeft u niet de starter te repareren, maar de magneetschakelaar.

De starter repareren – instructies voor ervaren monteurs

Om de starter te repareren, hoeft u deze niet per se volledig te vervangen. Zodra u de oorzaak heeft vastgesteld, kunt u alleen het betreffende onderdeel vervangen. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de starters kunt repareren:

  • Ontkoppel de negatieve pool van de accu van de auto.
  • Verwijder de aansluitdraden en de bevestigingsbouten van de startmotor.
  • Demonteer de starter en controleer op schade.
  • Vervang afzonderlijke componenten van de starter om deze te repareren of vervang de elektromotor volledig.
  • Bevestig de bevestigingsschroeven weer en sluit de kabels aan. Controleer ook of andere aanwezige componenten goed zitten. Sluit tot slot de accu weer aan.

Let op: Soms is het zinvoller om de startmotor te laten repareren. Als u onbekend bent met de reparatie, lijdt u vaak nog meer schade als gevolg van onjuiste reparaties. De autoreparatiewerkplaats zal meestal pleiten voor het volledig vervangen van de starter. Dan bent u verlost van gevolgschade.

Starter repareren: een overzicht van kosten en moeite

De reparatiekosten van een startmotor variëren per voertuig, regio en werkplaats. Het eigenlijke onderdeel is niet duurder: als u de starter wilt repareren, bedragen de materiaalkosten ongeveer 70 tot 200 euro. Rijdt u echter in een auto met een automatisch start-stopsysteem, dan moet u rekening houden met hogere prijzen – hier worden sterkere startmotoren ingebouwd.

Als u de starter repareert, duurt dat ergens tussen de één en vier uur. De inspanning hangt af van hoe toegankelijk de starter is. Bij een uurtarief van 100 euro worden kosten van 100 tot 400 euro gemaakt. De totale kosten voor het repareren van de starter liggen dus tussen de 170 en 600 euro.

Wilt u uw startmotor repareren ? Bij Motointegrator kunt u de benodigde reserveonderdelen snel en eenvoudig bestellen – uiteraard tegen redelijke prijzen.