Als geld geen rol speelt – de 10 duurste auto’s ter wereld

0
405
Duurste auto's
© GettyImages / peepo

Er zijn auto’s die evenveel kosten als een vrijstaand huis op het platteland. Maar er zijn ook auto’s waarvan de prijs zelfs welgestelde tijdgenoten doet duizelen. Wij laten zien welke auto’s momenteel in de top tien van duurste auto’s ter wereld staan.

Aston Martin Valkyrie

In juli 2016 presenteerde Aston Martin de Valkyrie samen met Red Bull als hypercarproject onder de naam AM-RB 001. AM staat voor Aston Martin en RB voor Red Bull. De Valkyrie wordt aangedreven door een Cosworth 6,5 liter V12 met een vermogen van 746 kW. Daarnaast is er een elektromotor met een vermogen van 119 kW. Het totale systeemvermogen bedraagt ongeveer 1.176 pk met een leeggewicht van ongeveer 1.030 kg. De topsnelheid van de Aston Martin Valkyrie ligt naar verluidt rond de 400 km/u. In totaal werden 175 exemplaren van de Valkyrie gebouwd. 25 voor de racebaan en 150 voor de weg. Nog voor de start van de productie, waren ze allemaal verkocht. Tegen een prijs per stuk van ongeveer 3 miljoen euro.

Bugatti Chiron Super Sport 300+

De Bugatti Veyron, gebouwd van 2005 tot 2015 met slechts 450 exemplaren, was al geen koopje met een prijs van rond de 2 miljoen euro. Wie interesse heeft in een Bugatti Chiron Super Sport 300+ zal nog meer moeten betalen. Dat wil zeggen, als een van de eigenaars zijn exemplaar verkoopt. De Super Sport 300+ dankt zijn naam aan zijn topsnelheid van meer dan 300 mijl per uur, wat overeenkomt met ongeveer 490 km/u. De 1.600 pk Bugatti hypercar werd in 2019 onthuld. Sindsdien zijn er slechts 30 exemplaren gebouwd. Kosten ten minste 3,5 miljoen euro per stuk.

Lamborghini Veneno

De Lamborghini Veneno is een zeer exclusief en exotisch collector’s item voor liefhebbers van de Italiaanse sportwagenfabrikant. Er werden in totaal slechts 9 roadsters en 5 coupés gebouwd voor een prijs van 3,6 miljoen euro voor een coupé en ongeveer 4 miljoen euro voor de roadster. De Lamborghini Veneno is gebaseerd op de Aventador. De supersportwagen wordt aangedreven door een 6,5 liter V12 met een vermogen van 552 kW (751 pk). Met een gewicht van 1.450 kg is de Italiaan relatief zwaar, maar hij haalt een topsnelheid van 355 km per uur. Ook de acceleratie van 0 tot 100 km/u in 2,8 seconden hoeft zich niet te verstoppen achter de waarden van andere voertuigen in deze klasse.

Koenigsegg CCXR Trevita

Meer dan 1.000 pk uit een 4,8-liter biturbo V8 versnelt de Koenigsegg CCXR Trevita van 0 tot 200 km/u in 8,75 seconden en maakt een topsnelheid van meer dan 410 km/u mogelijk. De uitstekende prestaties zijn echter niet het enige exclusieve kenmerk van deze hypercar. De carosserie is gemaakt van carbon met ingelegde diamanten. Oorspronkelijk zouden er drie exemplaren worden gebouwd. Uiteindelijk werden er echter slechts twee gebouwd, omdat de productie van de carrosserie te duur was. De Amerikaanse wereldkampioen boksen Floyd Mayweather zou een exemplaar hebben bemachtigd. Met een prijs per stuk van ongeveer 4,5 miljoen euro staat het speciale model van Koenigsegg op de 7e plaats in dit klassement.

Dure auto's
© GettyImages / Tom Merton

Pagani Huayra Imola

Als de Pagani Huayra niet exclusief en sportief genoeg voor u is, moet u eens kijken naar het speciale Imola-model. De Imola is gebaseerd op de Huayra, maar is veel krachtiger en exclusiever. In totaal werden slechts 5 voertuigen met een meer dan 800 pk sterke 6 liter V8 van AMG gebouwd. Ze waren allemaal al verkocht voordat de productie begon. Het bijzondere aan deze hypercar is dat de klanten betrokken waren bij de ontwikkeling van het voertuig. Ondanks een eenheidsprijs van rond de 5 miljoen euro en een pittige V8, is de Imola noch de krachtigste, noch de duurste auto uit het huis van Pagani.

Bugatti Divo

Van de Bugatti Divo, gebaseerd op de Chiron, zijn er slechts 40 gebouwd. Net als de basis had de Divo een vermogen van 1.500 pk en bereikt hij een topsnelheid van meer dan 400 km/u. Deze exclusieve Bugatti is vernoemd naar een Franse legende, de autocoureur en piloot Albert Divo. Alle reeds geproduceerde en nog niet geproduceerde exemplaren van de Bugatti Divo zijn reeds verkocht. Tegen een eenheidsprijs van meer dan 5 miljoen euro.

Bugatti Centodieci

De vierde plaats in dit klassement wordt ook ingenomen door een auto uit Molsheim. De Bugatti Centodieci. Deze Bugatti is een herinnering aan de Bugatti EB110, waarvan er in de jaren negentig slechts enkele zijn gebouwd. Ook voor de Bugatti Centodieci is slechts een beperkte oplage van 10 stuks gepland voor een prijs van ongeveer 9,5 miljoen euro per stuk. Voor de “kleine” meerprijs van zo’n 6 miljoen euro ten opzichte van de Chiron is de Bugatti Centodieci met 1.600 pk nog eens 100 pk krachtiger, een tikje sneller en veel exclusiever.

Bugatti La Voiture Noire

De zwarte auto van Bugatti, de Bugatti La Voiture Noire is een zeer exclusieve one-off. Er wordt gezegd dat hij doet denken aan de Bugatti Type 57 SC Atlantic uit de jaren 1930. Wie deze Bugatti heeft gekocht is niet bekend. Met zijn 1.500 pk sterke 16-cilinder W-motor haalt de Bugatti La Voiture Noire een topsnelheid van 420 km/u. Er wordt gezegd dat de koper ongeveer 11 miljoen euro aan Molsheim heeft overgemaakt voor dit voertuig. Sommige bronnen spreken zelfs van een koopprijs van 16,7 miljoen euro.

Pagani Zonda HP Barchetta

Tot voor kort was de Pagani Zonda HP Barchetta de duurste auto ter wereld. Pagani produceerde slechts een gelimiteerde serie van 3 van deze hypercars. Een van de 760 pk auto’s werd door de eigenaar van het bedrijf zelf gehouden. Een 7,3 liter V12 van AMG levert genoeg vermogen. Elke Pagani Zonda HP Barchetta kost ongeveer 15 miljoen euro.

Duurdere auto's
© GettyImages / Martyn Goddard

Rolls-Royce Boat Tail

Slechts 3 exemplaren van de Rolls-Royce Boat Tail zullen ooit gebouwd worden. Deze exclusieve Rolls-Royce is gebaseerd op het speciale editie Sweptail-model dat in 2018 werd onthuld. De Sweptail is exclusief ontworpen en geproduceerd voor een goede Rolls-Royce klant. Van de Sweptail bestaat slechts één exemplaar, dat naar verluidt zo’n 11,5 miljoen euro heeft gekost. In tegenstelling tot de Sweptail is de Rolls-Royce Boat Tail een cabriolet met speciale voorzieningen voor welgestelde klanten die graag met de auto gaan picknicken. De 3 auto’s zijn in principe gebaseerd op dezelfde carrosserie, maar kunnen voor klanten worden aangepast. Deze personalisering van de duurste auto ter wereld kost Rolls-Royce echter ongeveer 23 miljoen euro (inclusief het basismodel).

Zelfs in het luxe topsegment blijven de autoprijzen stijgen. Als deze auto’s niet exclusief genoeg voor u zijn, vindt u zeker nog duurdere en exclusievere auto’s op de markt voor tweedehands auto’s. Bijvoorbeeld een Ferrari 250 GTO, bouwjaar 1962, die op 25 augustus 2018 met een veilingprijs van 48,4 miljoen dollar de duurste auto werd die tot nu toe op een veiling is verkocht. Of waarschijnlijk de enige nog bestaande originele Bugatti Type 57 SC Atlantic, die nu naar verluidt meer dan 100 miljoen euro kost. Het probleem is dat de huidige eigenaar deze Bugatti waarschijnlijk niet zal verkopen. Maar misschien heeft u geluk en vindt u de tweede Type 57 SC Atlantic die in de jaren 1930 werd gebouwd en die al vele jaren als verloren werd beschouwd.