Kunst, cultuur, fetish en auto’s – dat is Tinguely

0
328

Vandaag, 21 januari, is het de dag van de kunst en cultuur en fetish. En voor u hebben we een heel speciale artist uitgekozen. Tinguely.

Bewegende en veranderende machines als uitdrukking dat de essentie van zowel het leven als de kunst bestaat uit continue verandering, beweging, en instabiliteit. Dat is wat Tinguely maakte.

Leven van Tinguely

Tinguely werd in 1925 in Fribourg geboren en overleed in 1991 in Bern. Hij groeide op in Bazel, maar verhuisde op zijn 28e naar Parijs. Daar maakte hij onder meer de Strawinsky fontein.

Hij speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst. Maar zijn werk was ook een verzet tegen de conventionele kunst. Hij wilde spel en experiment voorop zetten.

Auto-associaties

Maar zijn daar dan ook auto’s te zien? Geen oldtimers en ook geen youngtimers, maar een enorme hoeveelheid aan kunst met wielen en dingen die draaien, nummerbordjes, een helm, een Michelin-mannetje en een F1 band en die zeker de accociatie met auto’s geven. En o ja, en een motorfiets in een “cellokist”. Enorme kinetische sculpturen en ook kleine handzame werken. En dat alles zo uitgevoerd dat de toeschouwer alleen maar kan denken: Wat is het? Wat doet het? Herken ik daar niet…? Maar waar is het voor? En hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer er te ontdekken valt.

Een grote glimlach

In het museum zijn de kunstwerken zo opgesteld en is het licht zo ingesteld dat de kunstwerken vreemde bewegende schaduwen op de witgeverfde muur geven. Ze bewegen, geven geluid; schrapende metallige geluiden, soms muziek, een bel. Ze ratelen en piepen, ze strelen de zintuigen en brengen een glimlach op het gezicht.

Maar zijn machines zijn nutteloos. En zijn kunst is een karikatuur van en kritiek op de mechanische wereld, het technologische systeem en het geloof in de technologische vooruitgang.

Tinguely in Basel en het Stedelijk Museum Amsterdam

Ja natuurlijk, Basel ligt niet om de hoek, maar soms, zelfs al is het alleen maar via het bekijken van een internetfilm  https://www.youtube.com/watch?v=ZGEaMzVg2WM, is het heerlijk om uw ogen te verwennen. En mocht u er toch dichtbij zijn, dan is dit museum zeker de moeite van het bezoeken waard. Maar ook het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een collectie Tinguely kunstwerken. Voor liefhebbers van mechanisatie, die dat op een geheel andere wijze willen beleven.

https://www.youtube.com/watch?v=GmrDEX4P5l8

Bron: https://www.tinguely.ch/