Keuze te over als het om vierseizoenenbanden gaat

0
1472
Banden
© Shutterstock / Eugene Sergeev

Wanneer worden vierseizoenenbanden aanbevolen?

Of vierseizoenenbanden het juiste alternatief zijn voor uw voertuig is een persoonlijke en individuele beslissing. Er zijn factoren waarmee u rekening moet houden. Zoals hoe vaak u het voertuig gebruikt en hoe verstandig het is om de banden twee keer per jaar te vervangen. Welke keuze uiteindelijk voor u de juiste is, hangt af van uw wensen enerzijds en uw rijgedrag anderzijds. Criteria als grip op de weg, remweg en bochtgedrag van vierseizoenenbanden goed vergelijkbaar met seizoensbanden. Zij kunnen zich in tests staande houden.

Afwegen van voor- en nadelen

Weeg alle voors en tegens zorgvuldig af; ook de prijs speelt een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Met name weinig frequente bestuurders kunnen opteren voor vierseizoenenbanden. Ze hoeven dan niet te investeren in een set zomer- en een set winterbanden. Het feit dat vierseizoenenbanden sneller verslijten is van weinig belang. Woont u in een regio met weinig verschil in temperatuur tussen zomer en winter? Dan kunt u meestal kiezen voor vierseizoenenbanden en zo kosten besparen. In principe zijn vierseizoenenbanden een geschikte keuze voor alledaags rijden. Maar niet voor rijden op de limiet, zoals met een sport- of terreinwagen. Zelfs in landen met zeer verschillende seizoenen is het de moeite waard te investeren in zomer- en winterbanden. Dit garandeert maximale veiligheid tijdens het rijden. Frequente bestuurders moeten ook kiezen voor speciale banden, afhankelijk van de seizoensomstandigheden, aangezien de slijtage merkbaar lager is met aangepaste zomer- en winterbanden.

Wat is beter: zomer- en winterbanden of vierseizoenenbanden?

Het verschil tussen vierseizoenenbanden en zomer- en winterbanden is, zoals de naam al aangeeft, dat u ze het hele jaar door kunt gebruiken. All-weatherbanden zijn aangepast aan de individuele weersomstandigheden, d.w.z. dat de eigenschappen die van een zomerband combineren met die van een winterband. Natuurlijk worden hier compromissen gesloten, want niet alles wat geschikt is voor een zomerband, is ook geschikt voor een winterband. Daarom heeft dit compromis vaak gevolgen voor de rijeigenschappen.

Wanneer is een vierseizoenenband geschikt voor uw auto?

All-seasonbanden zijn echte allrounders in de bandenwereld. Bestuurders besparen zich een hoop moeite en kosten, want dankzij de all-weatherbanden hoeft u de banden niet te verwisselen en hoeft u niet na te denken over opslag. Maar hoe goed zijn all-seasonbanden en voor wie is dit praktische alternatief geschikt? Wij hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste voor- en nadelen. De eigenschappen van zomer- en winterbanden gecombineerd – dat is de beste manier om een all-weather band te omschrijven. Terwijl zomerbanden, dankzij een speciale rubbersamenstelling, bestuurders veilig door de hete en droge zomermaanden loodsen met weinig rolweerstand, worden winterbanden verondersteld veel grip te bieden, vooral bij sneeuw, natheid en ijzel. Diepe groeven, talrijke randen en hoeken, en lamellen die in elkaar grijpen bij sneeuw en smeltwater zorgen voor een maximale grip.

Vierseizoenenbanden is kiezen voor een middenweg

Vierseizoenenbanden kiezen voor een middenweg, waarbij het loopvlak zowel voor koude als warme omstandigheden moet zijn ontworpen. Natuurlijk brengt deze combinatie compromissen met zich mee, en daarom zijn all-seasonbanden niet in alle regio’s een goede optie. Een van de belangrijkste voordelen van vierseizoenenbanden is dat u niet meer twee keer per jaar banden hoeft te verwisselen en de soms dure opslag van banden bij uw garage niet meer nodig heeft.

Welke all-seasonbanden zijn de beste?

All-seasonbanden
© Lucky Business / Shutterstock

De woorden “All Season” of “Allweather” geven aan dat de band geschikt is voor het hele jaar. Een groot aantal fabrikanten biedt all-seasonbanden aan, en in 2015 hebben sommige fabrikanten nieuwe modellen op de markt gebracht. Michelin betrad de markt voor all-weatherbanden met de CrossClimate en Goodyear, de marktleider, introduceerde een verbeterde versie van de Vector 4Season all-seasonband, de Gen-2. Hankook. Vredestein en Nokian komen ook met hun modellen. Vind nu uw all-weather band tegen een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding in de Motointegrator online winkel!

Bronnen:

http://www.auto-service.de/
http://www.reifentrends.de/
http://www.reifen.de/