Auto zonder airbag? Niet meer voorstelbaar!

0
621
Airbag
© testing / Shutterstock

Mercedes-Benz ontwikkelde de airbag in 1967 en introduceerde deze voor het eerst in 1981 in een personenauto, de S-Klasse W126. Destijds was het nog beschikbaar als een optionele extra waarvoor men een meerprijs moest  betalen.

Auto’s zonder airbags: een soort die aan het uitsterven is

Tegenwoordig is het moeilijk om een ​​nieuwe auto voor te stellen zonder airbag. Deze zijn niet alleen uitgerust met een bestuurdersairbag, maar standaard ook met passagiersairbags. Velen hebben zelfs zij-airbags. Maar beschermen deze airbags echt?

Hoe werkt een airbag?

Bij een aanrijding zijn twee acceleratiesensoren verantwoordelijk voor het activeren van de airbag. Om valse uitschakeling te voorkomen, moeten beide onafhankelijke sensoren een impact melden. Het besturingssysteem analyseert vervolgens de verzonden gegevens en beslist of en welke airbags of gordelspanners moeten worden geactiveerd. Een gasgenerator blaast vervolgens de airbags dienovereenkomstig binnen 20-50 milliseconden op. Om dit proces te garanderen, zelfs als de stroombron uitvalt, zoals vaak het geval is bij ongevallen, heeft de besturingseenheid een interne condensator. Op deze manier kan de airbag de bestuurder ook zonder externe stroomvoorziening beschermen.

Maar hoe veilig zijn airbags eigenlijk?

Een groot onderzoek uitgevoerd door ADAC in samenwerking met het Institute for Vehicle Safety en het Federal Highway Research Institute onderzocht 700 ongevallen in Europa. In combinatie met veiligheidsgordels en gordelspanners verminderen airbags het aantal ernstig tot dodelijk letsel bij frontale ongevallen met een kwart. De interactie tussen het gordelsysteem en de airbag is cruciaal voor meer veiligheid. De airbag voorkomt ernstig hoofd- en borstletsel.

Negeer waarschuwingslichten niet

Een airbag is cruciaal voor de veiligheid van een automobilist en daarom is een nieuwe auto niet meer weg te denken. Een knipperend waarschuwingslicht mag daarom in geen geval worden genegeerd, maar moet onmiddellijk een garage worden gezocht.

Bronnen: