Zelf lakschade repareren – zo doet u dat

0
3304
Lakschade
© Shutterstock / Charles Knowles

Iemand heeft uw auto geschampt en lelijke krassen achtergelaten? Of beginnen de kleine oneffenheden op de lak, veroorzaakt door strooizout en grind, op te vallen? Als de lak van uw auto beschadigd is en de verzekeringsmaatschappij niet wil betalen, kan het snel duur worden om het door een vakman te laten repareren. Met weinig moeite, maar een beetje handigheid, kunt u lakschade zelf herstellen en uzelf dure reparaties besparen. We vertellen u wat u nodig hebt en hoe u het moet aanpakken.

Hoeveel kost een lakreparatie?

Afhankelijk van de omvang van de schade kan professioneel schilderwerk al snel enkele honderden euro’s kosten. Met de juiste uitrusting kunt u kleine beschadigingen echter al voor 30 euro zelf repareren, aldus “Autobild”. Afhankelijk van de grootte en het type van de schade hebt u mogelijk andere hulpmiddelen nodig om de beschadigde delen van het lakwerk van uw auto te herstellen.

Wat moet u doen als het lakwerk beschadigd is?

Als de schade aan de lak erg klein is, kunt u er gewoon overheen schilderen met een lakstift. Als de schade groter is, moet u grof en fijn schuurpapier, plamuur en spuitverf halen. In het laatste geval moet u ervoor zorgen dat u de juiste kleurcode gebruikt om een schone overgang van oude naar nieuwe verf te garanderen. U kunt de code vinden in het onderhoudsboekje van uw auto of op de stempel in de motorruimte. U kunt spatels afzonderlijk kopen of in sets van verschillende afmetingen om optimaal te kunnen werken, afhankelijk van de grootte van de schade. Als de verfschade diep is en zich over alle verflagen uitstrekt, is het ook raadzaam om grondverf klaar te hebben staab.

Lakschade: zo gaat u te werk

Ongeacht of u een kleine of grote reparatie wilt uitvoeren: Wacht tot het weer zacht is. Vochtigheid en temperaturen onder de 15 graden Celsius kunnen het aanbrengen van de verf bemoeilijken of de hechting ervan verminderen.

De eerste stap bij het bijwerken van verf is het schuren van de oude verf. Verwijder voorzichtig de oude verf met behulp van schuurpapier. Als u het blanke metaal van de carrosserie bereikt, breng dan eerst een primer aan. Werk dan de beschadigde plekken bij met plamuur. Dan schuren tot u een glad, gelijkmatig oppervlak hebt. Gebruik eerst grof schuurpapier en dan geleidelijk fijner schuurpapier. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe lak zo lang mogelijk meegaat, moet u de desbetreffende plaats goed schoon maken om stof en vuil te verwijderen. Dit kunt u bijzonder goed doen met acrylverdunner.

De laatste stap is het aanbrengen van de nieuwe verf. Plak een groot deel van de verf rond het aangetaste gebied af en oefen eerst een beetje met het aanbrengen van de verf met de spuitverf om ongewenste druppels en strepen op uw auto te voorkomen, en spuit dan voorzichtig een eerste dunne laag verf op het te repareren gebied. Als het resultaat nog niet 100 procent dekkend is, herhaalt u het aanbrengen van de verf nogmaals. Nadat alles is opgedroogd, is uw autolak als nieuw en kan nu nog met een poetsmiddel glanzend worden gemaakt.

Bronnen:

http://www.autobild.de/
http://www.t-online.de/