Bandentest: welke banden zijn het beste voor uw auto?

0
181
Banden
© GettyImages / Tzido

De loopvlakken van banden zijn onderhevig aan verschillende mate van slijtage. In de regel slijten de banden op de aandrijfas sneller. Een bandentest maakt snel duidelijk of de betere banden zich vóór of achter het voertuig bevinden. In onze blog leest u interessante feiten over bandenslijtage en hoe u het beste banden kunt vervangen om de rijstabiliteit te garanderen.

De beste autobanden vóór of achter?

Loopvlakken slijten in verschillende mate, afhankelijk van waar de wielen zijn gemonteerd. Dit speelt vooral bij de keuze van bandentest-zomerbandenbandentest-all-season banden en bandentest-winterbanden een grote rol. Dit heeft invloed op de rijstabiliteit. Het regelmatig wisselen van autobanden per as zorgt voor rijstabiliteit. Experts raden aan om de wielen uiterlijk elke 10.000 km te vervangen om een ​​gelijkmatiger slijtagepatroon van de banden te bereiken en de rijstabiliteit langer te behouden.

Als autobanden van verschillende kwaliteit zijn – misschien omdat de wielen niet regelmatig zijn vervangen – horen de betere banden op de achteras en de slechtste banden op de vooras. Dit geldt zowel voor voertuigen met achterwielaandrijving als voor auto’s met voorwielaandrijving of voertuigen met vierwielaandrijving. Een afwijking van de bandenprofielen van meer dan 25% is gevaarlijk. Zelfs een verschil in profieldiepte van meer dan 2 mm heeft een negatieve invloed op de rijeigenschappen en vergroot de kans op ongevallen.

De regel dat u de beste autobanden – vanwege de betere aquaplaning eigenschappen – op de vooras monteert, ongeacht het type aandrijving, geldt al enige tijd niet meer. Juist deze aquaplaning-eigenschappen zorgden ervoor dat de betere autobanden op de achteras moeten komen. Als u slechtere banden op de achteras monteert, kan dit een enorme impact hebben op de rijstabiliteit. Vooral bij het wisselen van rijstrook op natte wegen. De achterkant kan dan uitwijken en het voertuig kan gaan slippen.

Als de banden bijvoorbeeld niet directioneel zijn of niet met “Outside” zijn gemarkeerd, kunnen de wielen ook diagonaal worden verwisseld. Op deze manier kan extra slijtage zoals zaagtandvorming worden vermeden. Bovendien blijft het rolcomfort van de banden langer behouden.

Waarom regelmatig uw banden vervangen?

Verschillende kwaliteitsbanden op de voor- en achteras brengen het risico op ongevallen met zich mee  Ook moet u de seizoenen en bandenwissels in de gaten houden, al kan een bandentest voor zomerbanden of een bandentest voor winterbanden aanvullende informatie opleveren. De mate waarin zich daadwerkelijk een ongeval voordoet, is afhankelijk van de op dat moment heersende weersomstandigheden en de specifieke rijmanoeuvre. Bij het nemen van bochten en het wisselen van rijstrook zorgen de beste autobanden op de achteras voor een grotere richtingsstabiliteit en hebben daardoor minder neiging tot slippen.

Naast het risico op slippen is ook het risico op letsel door een slippend voertuig groter door de verschillende bandenkwaliteit. Bij een zijdelingse botsing, die meestal optreedt bij slippende voertuigen, zijn de inzittenden van het voertuig minder beschermd dan bij een frontale botsing en is de kans op letsel groter. Als de banden slecht zijn, helpen zelfs de beste hulp- en controlesystemen niet, omdat ze geen invloed hebben op de autobanden en hun geleidingseigenschappen.

De beste autobanden op de vooras presteren beter als het gaat om aquaplaning en remmen De voorbanden moeten veel meer water verplaatsen dan de banden op de achteras. Niettemin moet u de slechtste banden aan de voorkant monteren. Slechte banden op de achteras hebben een enorme impact op de rijstabiliteit en er ongelukken kunnen gebeuren.

Tip: Als de profieldiepte minder dan 1,6 mm bedraagt, moeten nieuwe banden worden aangeschaft. Met een bandentest kunt u de beste modellen voor uw voertuig vinden.

Zijn jouw autobanden klaar voor volgend seizoen? Sluit geen compromissen op het gebied van veiligheid. Profiteer nu van ons bandentestaanbod en rijd met vertrouwen!