Hoe en wanneer vrachtwagenbanden herprofileren

0
49
Vrachtwagenbanden herprofileren
© GettyImages / 1933bkk

Vrachtwagenbanden herprofileren en hun levensduur verlengen

Afhankelijk van de belading en individuele kenmerken gaan vrachtwagenbanden gemiddeld 140.000 tot 220.000 kilometer mee. Er is echter een manier om de duurzaamheid ervan aanzienlijk te verlengen. Door uw vrachtwagenbanden te laten herprofileren, wordt de profieldiepte hersteld en kunt u ze blijven gebruiken. Ontdek hier hoe het werkt, welke voordelen het heeft en waar u op moet letten bij het herprofileren van uw vrachtwagenbanden.

Vrachtwagenbanden herprofileren: zo werkt het

Moderne vrachtwagenbanden bieden vaak de mogelijkheid om het loopvlak opnieuw in te profileren. Hiervoor snijdt de specialist het originele profiel dat al versleten is, opnieuw af. Het moet exact voldoen aan de specificaties van de betreffende bandenfabrikant, zodat het loopvlakpatroon vervolgens trouw aan het origineel wordt vernieuwd.

Als vrachtwagenbanden professioneel worden vernieuwd, gaan ze aanzienlijk langer mee. U kunt echter niet elke vrachtwagenband herprofileren. Het moeten goedgekeurde modellen zijn. Conform ECE-richtlijn 54 kunt u deze herkennen aan de toevoeging “Regroovable” die in reliëf op de zijwanden van de banden is aangebracht.

Vrachtwagenbanden opnieuw snijden: hoe diep moet de profieldiepte zijn?

Hoe diep het loopvlak bij het nasnijden moet zijn, hangt altijd af van de bandenfabrikant en de gebruiksintensiteit. Over het algemeen moet u op deze hersnijparameters letten:

  • Voor normaal weggebruik: resterende profieldiepte van 3 tot 4 millimeter.
  • Bij gebruik met grote kans op schade: resterende profieldiepte van 5 tot 6 millimeter.

Meet de profieldiepte op vier plaatsen rondom het loopvlak. Op veel banden vindt u ook de belangrijkste instellingen voor het herprofileringsgereedschap in de zijkant van de band gestanst. De laagst gemeten waarde is doorslaggevend. Er moet altijd een profieldikte van minimaal 2 millimeter zijn. Deze meet u tussen de onderkant van het loopvlakpatroon en de overige lagen.

Herprofilering van vrachtwagenbanden: de voordelen

Er zijn veel goede redenen om vrachtwagenbanden te herprofileren:

  • Levensduur: Professioneel naslijpen kan het aantal kilometers met wel 25 procent verhogen.
  • Brandstofbesparing: Hergeprofileerde vrachtwagenbanden kunnen het brandstofverbruik verminderen.
  • Hechting: Door het opnieuw insnijden ontstaat een grotere profieldiepte. Dit verbetert de grip en zorgt voor meer veiligheid op de weg, wat vooral merkbaar is op natte wegen.
  • Emissies van verontreinigende stoffen: Een lager brandstofverbruik vermindert ook de CO2-uitstoot.
  • Kostenbesparing: U bespaart op uw budget omdat u pas later nieuwe vrachtwagenbanden hoeft aan te schaffen.

Laat vrachtwagenbanden alleen door een professional herslijpen

Het herprofileren van vrachtwagenbanden vereist het juiste speciale gereedschap, ervaring en veel gevoeligheid. U moet dit werk aan een specialist toevertrouwen. Als de hersnede niet professioneel wordt uitgevoerd, kan dit ernstige gevolgen hebben:

  • Te diep opnieuw insnijden kan ernstige schade aan de band veroorzaken en tot voortijdige vernietiging ervan leiden – zelfs een band die op volle snelheid barst.
  • Als de onderste lagen van het loopvlakpatroon beschadigd raken, voldoet de band niet meer aan de wettelijke eisen. Naast veiligheidsrisico’s zijn er ook boetes.
  • Het is van essentieel belang dat u zich houdt aan de specificaties van de bandenfabrikant met betrekking tot het patroon, de diepte en de breedte van het opnieuw gesneden loopvlak. Anders bestaat er gevaar voor veiligheidsrisico’s of voortijdige slijtage.

Vrachtwagenbanden moeten volledig schadevrij zijn, zodat u ze kunt laten herprofileren. Vóór het loopvlakvernieuwing moeten vreemde voorwerpen zoals stenen of spijkers uit het profiel worden verwijderd. Als er sprake is van schade aan het loopvlak, zoals scheiding, scheuren of insnijdingen, is het niet mogelijk om de vrachtwagenbanden te herprofileren.

Kunnen uw vrachtwagenbanden niet meer worden nagesneden? Bestel nieuwe banden online bij Motointegrator.