Motorbandentest: een vergelijking van de beste banden

0
335
Motorbandentest
© GettyImages / Ratchapon Supprasert

Als het motorseizoen begint, moeten de machines niet alleen rijklaar zijn, maar ook veilig. Zoals tests met motorbanden hebben aangetoond, zijn intacte motorbanden verplicht voor een veilige deelname aan het verkeer. Om ongelukken te voorkomen, moet u zorgen voor een goede grip bij het remmen en het nemen van bochten. Kortom: Motorbanden spelen een belangrijke rol bij de rijdynamiek en de rijveiligheid. Ze brengen de acceleratie- en remkrachten over en zorgen bovendien voor zijdelingse geleiding. Bij een motorbandentest worden de beste motorbanden met elkaar vergeleken.

Typen motorfietsbanden

Bij motorfietsbandentests wordt doorgaans gekeken naar de rijstabiliteit, prestaties, remgedrag, rolgeluid en rijgedrag. Niettemin moeten dergelijke beoordelingen niet altijd in hun geheel als geldig worden beschouwd. De stuurnauwkeurigheid en het rijgedrag worden niet alleen beïnvloed door de geometrie van het voertuig, maar ook door het type motorband. In principe kunnen motorbanden op basis van hun ontwerp in drie typen worden verdeeld: diagonale bandenradiaalbanden en diagonale riembanden.

Biasbanden komen het meest voor en worden gekenmerkt doordat de weefsellagen van het karkas (draagbandbasis) onder een hoek ten opzichte van de rijrichting zijn aangebracht. Deze zijn voornamelijk gemaakt van synthetische vezels zoals nylon of Ryan. Diagonale banden kunnen tot een snelheid van maximaal 240 km/u rijden en hebben dankzij hun stabiele zijkanten een hoge mate van bescherming tegen stoten. Daarom hebben ze de voorkeur voor offroad-gebruik.

Radiaalbanden zijn te herkennen aan de R in de bandidentificatie. Deze banden zijn geoptimaliseerd voor hoge snelheden en zijn uiterst vormstabiel. Deze vormstabiliteit wordt mogelijk gemaakt door een extra riem onder het loopvlak, die zelfs onder middelpuntvliedende krachten niet vervormt. Deze banden zijn bijzonder geschikt voor sportieve motorfietsen met hoge prestaties.

Banden met diagonale gordel zijn een soort voorloper van radiaalbanden. Een extra riem over het loopvlak zorgt bovendien voor een hoge stabiliteit bij hogere snelheden. De draad van het karkasmateriaal loopt echter diagonaal en niet radiaal.

Motorbandentest voor toersport – een overzicht

In 2023 heeft het tijdschrift AutoBild diverse motorbanden getest en beoordeeld op rijeigenschappen, belastingsklasse en topsnelheid. De Pirelli Diablo Rosso III, de Michelin Pilot Power 2CT Set, Pirelli Angel GT2, de Bridgestone Battlax Hypersport S21, de Metzler Roadtec Z8 Interact Rear, de Michelin Road 5 en de Dunlop Sportmax Roadsmart II werden getest.

De Pirelli Diablo Rosso III presteerde het beste in de motorbandentest. Het bood een groot contactoppervlak voor bijzonder goede grip, vertoonde een hoge grip op nat wegdek en een zeer goede algemene handling. Ook de Pirelli Angel GT2 had dezelfde kenmerken, wat niet verwonderlijk is aangezien beide van hetzelfde bedrijf komen.

Maar ook de andere geteste motorbanden hoeven zich niet te verstoppen. De Michelin Pilot Power 2CT Set toonde uitstekende prestaties, vooral bij zeer hoge snelheden.

Motorrijders die liever over landelijke wegen rijden, vinden de Bridgestone Battlax Hypersport S21 de perfecte motorband. Hij maakte indruk in de motorbandentest met een zeer goed rijgedrag op landwegen, een goede bochtenhouding en goede bochtenprestaties. Hoge kilometrage en goede grip waren overtuigende kenmerken van de Dunlop Sportmax Roadsmart II. De Michelin Road 5 demonstreerde zeer goede remprestaties, handling en uitstekende grip op nat wegdek.

Bij de motorbandentest hoefde geen van de banden zich te verstoppen. Welke motorband uiteindelijk de juiste is, hangt af van het rijgedrag en de gewenste hellingshoek.

Klaar om de optimale motorband voor uw machine te kiezen? Vertrouw op de resultaten van onze tests en maak uw volgende rit de veiligste en meest comfortabele ooit! Ontdek nu banden