Leeftijd en slijtagegrens van motorbanden

0
67
Motorbanden
© GettyImages / Fertnig

Zeker als u uw motor slechts af en toe voor korte ritten gebruikt, kunnen de banden meerdere seizoenen meegaan voordat ze hun slijtagegrens bereiken. Maar let op: u mag niet onbeperkt banden met voldoende profiel gebruiken. Maar hoe oud mogen motorbanden eigenlijk zijn? En wanneer wordt de slijtagegrens bereikt? Ontdek in deze blog alles over de leeftijd van motorbanden en hoe oud motorbanden mogen zijn.

Hoe oud mogen motorbanden zijn?

In feite zijn er geen wettelijke voorschriften over hoe oud motorbanden mogen zijn. Onbeperkt gebruik moet echter met voorzichtigheid worden behandeld. Motorbanden zijn altijd gebaseerd op een speciaal rubbermengsel dat perfect geoptimaliseerd is voor de gewenste eigenschappen, zoals bijvoorbeeld meer grip en betere tractie bij aquaplaning.

Maar na verloop van tijd kan deze rubbersamenstelling verslijten. Het resultaat: in gevaarlijke situaties kunt u niet meer op de banden vertrouwen. Zoek daarom uiterlijk nieuwe banden na tien jaar voor een motor waarmee zelden wordt gereden.

Opslag van motorbanden

Een goede opslag van uw motorbanden is cruciaal voor hun levensduur en prestaties. Enkele tips voor een correcte opslag:

  1. Donkere plaats: UV-stralen en direct zonlicht kunnen het rubber beschadigen en voortijdige broosheid veroorzaken. Bewaar de banden daarom op een donkere plaats of gebruik een speciale hoes.
  2. Koele omgeving: Extreme temperatuurschommelingen kunnen een negatieve invloed hebben op de conditie van het rubber. Een koele en temperatuurstabiele locatie, zoals een kelder of garage, is ideaal.
  3. Droog houden: Vocht kan de stalen verstevigingen in de banden aantasten en roest veroorzaken. Zorg ervoor dat de opslaglocatie goed geventileerd en droog is.
  4. Ophangen of stapelen: Als u banden zonder velgen opbergt, stapel ze dan horizontaal. Eenmaal gemonteerd kunt u ze het beste ophangen, of als dat niet mogelijk is, plat neerleggen en regelmatig draaien om drukpunten te voorkomen.
  5. Reinigen vóór opslag: Voordat u banden opbergt, moet u ze grondig reinigen van vuil en olie. Dit voorkomt dat chemische reacties de band beschadigen.
  6. Luchtdruk: Als banden voor langere tijd worden opgeslagen, is het raadzaam ze iets op te pompen om hun vorm te behouden.

Staat van de banden: het profiel

Het belangrijkste is niet de leeftijd maar hun staat. Uw motorfiets kan met banden van tien jaar oud de algemene keuring doorstaan. En ook banden van vijf jaar oud kunnen kapot gaan als ze beschadigd zijn of de rubbercompound niet meer de gewenste eigenschappen heeft.

Een belangrijk criterium is uiteraard het bandenprofiel. Valt deze onder de wettelijke minimumvereiste van 1,6 millimeter, dan zult u op zoek moeten gaan naar nieuwe banden.

Tekenen dat de banden te oud zijn

Weet u nog niet zeker of u uw motorbanden moet vervangen? Let op de volgende symptomen: deze zijn een duidelijk teken dat de kwaliteit niet langer voldoende is:

  • Duidelijke schade: Als er scheuren of gaten in de band zitten of als het weefsel op sommige plaatsen zichtbaar is, moeten de motorbanden worden vervangen.
  • Profieldiepte: Vervanging is alleen wettelijk verplicht onder een profieldiepte van 1,6 millimeter. Experts raden echter aan om de band op 4 millimeter te vervangen, omdat de grip op natte wegen aanzienlijk afneemt.
  • Rubber: Als het rubber hard wordt, broos aanvoelt of scheurt, zijn de motorbanden te oud en moeten ze vervangen worden. Hetzelfde geldt voor witte verkleuring en een bandoppervlak dat te glad of glanzend is.
  • Veranderingen in rijgedrag: Zelfs als het rijgedrag van de banden verandert, kan het zijn dat deze het einde van hun levensduur hebben bereikt. Dit geldt bijvoorbeeld als de grip op nat wegdek afneemt, de rit ruw of glad aanvoelt of het comfort en de demping verslechteren.

De leeftijd van motorbanden bepalen

Als de motorbanden wat ouder zijn, kan het zijn dat u de exacte aankoopdatum niet meer weet. Dit komt in ieder geval vaak niet overeen met het tijdstip van productie. Hoe oud uw motorbanden daadwerkelijk zijn, kunt u zien aan het zogenaamde DOT-nummer, dat op de zijkant van de band staat.

Het DOT-nummer bestaat uit drie blokken van elk vier letters en cijfers. Het laatste van de drie blokken geeft informatie over de productieweek en het productiejaar. Is dit bijvoorbeeld 1523, dan komen de banden uit de 15e kalenderweek van 2023.

Het is trouwens de moeite waard om deze informatie te bekijken, zelfs als u uw banden pas twee of drie jaar geleden heeft gekocht. Dealers mogen banden tot drie jaar oud als “nieuw” verkopen. Als ze als ‘nieuw’ worden omschreven, kunnen ze zelfs vijf jaar oud zijn. De tien jaar worden dus soms sneller bereikt dan verwacht.

Heeft u nieuwe motorbanden nodig voor uw fiets? Wacht niet tot het te laat is! Bestel ze gemakkelijk online bij Motointegrator en bespaar tijd en geld.