De koppelingsset – een belangrijk onderdeel van het voertuig

0
1649
Koppelingsset
© Shutterstock / Stason4ik

De koppeling is een van de belangrijkste onderdelen van een voertuig. Tegenwoordig zijn de onderdelen van dit voertuigonderdeel zeer duurzaam. Maar u moet bij de eerste tekenen van een slippende koppeling onderdelen of de complete koppelingsset vervangen.

Taak van de koppeling

Dit voertuigonderdeel heeft tot taak koppel en draaiende beweging over te brengen. Het systeem verbindt de aangedreven zijde met de aandrijfzijde. Zodra de motor start, draait de krukas rond. Dit zorgt voor de nodige aandrijfkracht, terwijl de wielen stilstaan. Een koppeling moet ervoor zorgen dat de wielen soepel en zonder schokken draaien. Zodra het voertuig in beweging is, schakelt de bestuurder naar de verschillende versnellingen. Tijdens dit proces moet de verbinding van de krachtstroom van de motor naar de versnellingsbak worden onderbroken. Deze taken worden uitgevoerd door de koppeling, die zich tussen de versnellingsbak en de motor bevindt. Koppelingen voor personenauto’s bestaan in de regel uit een vliegwiel, een drukplaat en een frictieschijf.

Wanneer moet u de koppelingskit vervangen?

Als gevolg van druk, wrijvingswarmte en trillingen worden de onderdelen van een koppeling aan zware spanningen blootgesteld. Hoewel de onderdelen tegenwoordig veel duurzamer zijn, bereikt elke auto op een gegeven moment dat punt. Hitte is niet goed voor de koppelingsplaat; als deze vaak wordt geschuurd, kan hij warm worden en ontstaat er een bijtende geur. Gevolgschade kan de drukplaat en het vliegwiel aantasten. De koppeling wordt belast door het voortdurende gebruik van de aanhanger van het voertuig, zoals bij het trekken van boottrailers of caravans. Moderne koppelingen zijn zelfstellend, dus er is geen service nodig. In het begin voelt het pedaal hard aan. Als de koppeling begint te slippen, is de motor niet meer op vol vermogen. Als u veel gas geeft, neemt het toerental dan toe zonder dat uw voertuig meer snelheid maakt. Dit zijn allemaal tekenen dat de koppeling op het punt staat het te begeven.

Vervang de koppelingsset regelmatig

Zoals eerder gezegd, is de koppeling een van de meest belaste onderdelen van een voertuig. Rijveiligheid kan alleen worden gegarandeerd als de complete koppelingsset in goede staat verkeert. Controleer dit onderdeel regelmatig of laat het regelmatig door een gespecialiseerde garage controleren. Als er een defect is, kunt u afzonderlijke onderdelen zoals het vliegwiel of de drukplaat zo nodig vervangen, maar over het algemeen is het raadzaam de hele set te vervangen. In de meeste gevallen is een complete koppelingskit goedkoper dan de onderdelen afzonderlijk kopen. Om het juiste reserveonderdeel te vinden, hebt u informatie uit het kentekenregister nodig. Het aanbod van koppelingssets is zeer uitgebreid, zodat het raadzaam is op de kwaliteit te letten. De vervanging van de onderdelen mag alleen door een specialist worden uitgevoerd, aangezien de koppeling van groot belang is voor de veiligheid in elk gemotoriseerd voertuig.

Koppelingsset van LUK

Koppelingskit
Koppelingskit LuK RepSet Pro

De koppeling is in het algemeen de schakel tussen de motor en de transmissie. Het vervangen van een koppelingsset is dan ook als een “hartoperatie” voor voertuigen. Daarom is het des te belangrijker om hiervoor de juiste reserveonderdelen te hebben. Onze koppelingskit van LUK is geschikt voor voertuigen met een enkelvoudige plaatkoppeling. Bij de keuze van de juiste koppelingskit moet u ervoor zorgen dat deze precies op uw voertuig is afgestemd. Daarom moet u bij het bestellen altijd de exacte gegevens van uw voertuig bij de hand hebben.

Koppelingskits voor verschillende merken van LUK

Wij bieden u bijvoorbeeld de koppelingskit voor Ford en Volvo voertuigen. Deze is voorzien van 20 tanden en heeft een diameter van 240 mm. Deze koppelingskit bevat geen vliegwiel of ontkoppelingslager. De set is ontworpen voor motoren met een vliegwiel met dubbele massa. Voor de merken Dacia, Nissan, Renault en Mercedes-Benz bieden wij u de koppelingskit met een diameter van 230 mm, ook zonder vliegwiel. Als aanvullend artikel bieden wij ook de koppelingsset met koppelingsdrukplaat en met koppelingsplaat aan. Deze set is ook ontworpen voor motoren met een dubbel massavliegwiel. Maar waarom uitgerekend LUK? Löffler und König GmbH biedt import, export en groothandel aan. Zij hechten altijd veel belang aan de kwaliteit van hun goederen en de tevredenheid van hun klanten. Bestel de LUK onderdelen die u wenst en profiteer van de kwalitatieve producten van de fabrikant. We kijken uit naar uw bestelling!