Vocht in de auto voorkomen en bestrijden – zo eenvoudig is het

0
760
Vocht
© Himilsbah / Shutterstock

Misschien kent u het probleem: uw auto staat in de herfst en winter buiten geparkeerd, en daardoor verspreidt zich klam vocht in uw auto. Bovendien beslaan de ruiten aan de binnenkant, wat u er maar met moeite af kunt vegen. Het probleem van vocht in het voertuig kunt echter gemakkelijk verhelpen.

Het identificeren en vermijden van oorzaken

Vooral in de late herfst vallen er vaak natte bladeren op uw auto. Het is niet genoeg om het gewoon van de carrosserie te vegen. U moet het ook uit de spleten en uitsparingen verwijderen, vooral uit de naad tussen de motorkap en de voorruit. Juist hier zitten de regenafvoeren, die zo verstopt zijn, dat het water perfect in de ventilatie terecht kan komen. Zorg ervoor dat deze afvoeren vrij zijn. U mag hierbij echter nooit metalen voorwerpen gebruiken. De kieren kunt u het best schoonmaken met een zacht, flexibel voorwerp, zodat er geen schade ontstaat. Dergelijke regenafvoeren zijn ook te vinden in de bagageruimte en in de wielkasten. De portieren van de auto hebben ook deze afvoerkanalen, die u altijd vrij moet houden.

Let op de afdichtingen

Een veel voorkomende reden voor vocht in de auto zijn ook defecte of oude afdichtingen. Vooral de antennevoet, de klep van de bagageruimte en eventuele zonnedaken zijn plaatsen waar u goed op moet letten. U moet ook aandacht besteden aan alle raamafdichtingen en van tijd tot tijd de kwaliteit ervan controleren. In de loop der jaren is het normaal dat het rubber zijn elasticiteit verliest en poreus wordt. Tijdens het koude seizoen kunt u een onderhoudsmiddel op de dichtingen aanbrengen om te voorkomen dat het rubber tijdens vorstperiodes scheurt.

Airconditioning brengt vocht uit de auto

Als u weet waarom vocht zich in uw auto verspreidt, kunt u de juiste maatregelen nemen om het te verwijderen. Om dit te doen, is het ook zinvol om de airconditioner tijdens de koude maanden te laten draaien. Het is duidelijk dat u hem niet in de recirculatiestand moet zetten, anders kan zich geen droge koude lucht in de auto verspreiden. Als de voetkleden nat of vochtig zijn, kunt u krantenpapier neerleggen, dat bijzonder absorberend is. Het is het beste om het onder de tapijten te leggen. Denk ook aan de geforceerde ventilatie die in de bagageruimte actief is. Als deze geblokkeerd is met voorwerpen, kan de lucht in de passagiersruimte niet goed circuleren.

Kattenbakvulling of zand bindt vocht

Vocht
© Veera / Shutterstock

Als u slechts een lichte vochtigheid in de auto opmerkt, kunt u speciale ontvochtigingskussens neerleggen. Deze zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels. Als u een katteneigenaar bent, kunt u ook een handvol schone kattenbakvulling in een theedoek doen en die op het dashboard leggen. Het strooisel is meestal zeer vochtbindend en trekt vocht naar zich toe. Als alternatief kunt u ook gewoon zand gebruiken, dat niet te fijnkorrelig mag zijn.

Kijk uit voor lekken

Wat het wassen van de auto betreft, lopen de meningen soms uiteen. Sommigen doen het liever zelf met een hogedrukreiniger, anderen rijden gewoon naar de carwash. Als u een fan bent van de eerste methode, moet u voorzichtig zijn. Want als u met de hogedrukreiniger te dicht bij de rubberen afdichtingen van ramen en deuren werkt, kunt u ze beschadigen. Als gevolg daarvan gaan ze lekken en dringt er vocht in het interieur van de auto. Het is duidelijk dat beide autodeuren en -ramen en een eventuele softtop goed gesloten moeten zijn voordat u begint met schoonmaken.