Airco condensor kort uitgelegd en gerepareerd

0
337
Airco condensor
© GettyImages /chiewr

De aircocondensor speelt een belangrijke rol als onderdeel van het airconditioningsysteem. Het is zijn taak om het hete koudemiddel in het koudemiddelcircuit van het aircosysteem snel af te koelen. De condensor van de airconditioning bevindt zich aan de voorkant van de auto, direct naast de motorradiator. De afmetingen en het uiterlijk van de airconditoning condensator zijn vergelijkbaar met die van de motorradiator. Achter de airco condensor zit een ventilator die automatisch wordt ingeschakeld als de luchtstroom niet meer voldoende is om te koelen. In deze blog wordt uitgelegd hoe een airco condensor werkt en wat u moet doen bij een storing.

Handmatige en automatische aircosystemen

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen handmatige en automatische aircosystemen.

Automatisch airconditioningsysteem

Met een automatisch airconditioningsysteem selecteert de bestuurder gewoon de gewenste temperatuur en het automatische systeem zorgt voor de rest, bv. de luchtverdeling en de ventilatorsnelheid.

Handmatig airconditioningsysteem

Met een handmatig airconditioningsysteem is de bestuurder zelf verantwoordelijk voor het regelen van het klimaat in de auto.

Airco condensor kort uitgelegd

Airconditioningsystemen bestaan uit een compressor, een verdamper en een airco-condensor. Het systeem zelf bevat een koudemiddel met een kookpunt van -23 °C. De compressor comprimeert het koudemiddel met een druk van ongeveer 15 bar. Tijdens dit proces stijgt de temperatuur van het koudemiddel tot 80 °C. Dit koudemiddel wordt onder hoge druk naar de condensor van de airconditioning geleid, waar het koudemiddel afkoelt en van gasvormig naar vloeibaar verandert. Het koudemiddel condenseert. Dit proces leidt ook tot de term “aircocondensor”.

Door de afkoeling in de condensator keert het gasvormige koudemiddel terug naar zijn vloeibare toestand. Het afvoeren van de vrijkomende afvalwarmte naar de omgeving gebeurt via de lamellen. Het afgekoelde koudemiddel gaat door een ventiel van de airco-condensor naar de verdamper, waar het aanzienlijk afkoelt. Wanneer de airconditioning wordt ingeschakeld, stroomt er koude lucht het interieur van de auto in. Vanuit de verdamper wordt het koelmiddel weer aangezogen door de compressor en samengeperst. Het circuit sluit zich.

Airco condensor lekkage en andere schade

Een airconditioning condensator kan lekken door het zeer kwetsbare leidingwerk, waardoor de werking ervan kan worden aangetast. In dat geval is koeling niet meer mogelijk. Een lekkende airco-condensor is één van de meest voorkomende oorzaken van onvoldoende of geen koeling. Een gespecialiseerde werkplaats kan meestal herkennen welk defect aanwezig is. Een defecte airco-condensor uit zich meestal in slechte of geen koeling of door zichtbare schade.

Airco condensor vervangen – instructies

Tegenwoordig zijn airco-condensors zo goedkoop dat het niet meer de moeite waard is om ze te repareren. Het is ook niet de moeite waard om de airco-condensor te repareren als er lekken ontstaan door materiaalmoeheid en corrosie. Omdat u de aircocondensor zelf kunt vervangen, zijn de kosten vaak lager. Lees hieronder hoe u de airco-condensor vervangt:

  • De luchtfilterkast demonteren
  • De bumper verwijderen
  • De koelvloeistof eruit pompen
  • De leiding naar de droger loskoppelen
  • De droger verwijderen
  • De nieuwe droger plaatsen
  • De aircocondensor verwijderen
  • De nieuwe condensor plaatsen
  • De droger en condensor aansluiten
  • Het pollenfilter vervangen
  • De airconditioning vullen

Het airconditioningsysteem testen

Welk reserveonderdeel u moet kopen, leest u in de handleiding van uw voertuig. In de Motointegrator online shop vindt u bijzonder snel wat u zoekt, want u kunt het geïntegreerde zoekfilter gebruiken om de juiste reserveonderdelen voor uw voertuig te vinden.