Brandstof: Hoeveel brandstof heeft mijn auto eigenlijk nodig?

0
908
Brandstofverbruik
© Shutterstock / hxdbzxy

Studies hebben aangetoond dat het werkelijke brandstofverbruik van nieuwe auto’s ongeveer 42 procent hoger ligt dan de verbruikswaarden die door de autofabrikanten worden opgegeven. Het brandstofverbruik van een auto is één van de belangrijkste factoren in relatie tot de gebruikskosten. Voor een zo nauwkeurig mogelijke berekening moet de consument voor de berekening niet alleen vertrouwen op de informatie van de fabrikant. Maar hoe bepaalt u precies uw eigen verbruik en waarom zijn de gegevens van de fabrikant vaak niet realistisch?

Brandstofverbruik volgens fabrikanten – waarom zijn er vaak verschillen?

De consument heeft de mogelijkheid om het brandstofverbruik van auto’s te vergelijken. Daarvoor zijn bij wet gestandaardiseerde meetprocedures voorgeschreven. Tijdens de meting doorloopt een voertuig in totaal drie testcycli. Deze testcycli simuleren zowel stads- als buitenstedelijke ritten als rijden met hoge snelheid. Gestandaardiseerde testprocedures moeten voldoen aan strenge eisen. Maar in het verleden hebben veel testen aangetoond dat de gegeven waarden in veel gevallen beduidend lager zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Dit komt vooral door de complexe samenstelling van de verbruikswaarden. In de praktijk worden deze waarden door een groot aantal factoren worden beïnvloed.

Dus zo hebben naast snelheid ook…

de individuele rijstijl of het aantal ingeschakelde consumenten een grote invloed op de verbruikte hoeveelheid. Bij de tests van de fabrikant wordt met veel van deze factoren niet correct rekening gehouden. Daardoor wordt het resultaat uiteindelijk vervalst. Een voorbeeld is het feit dat extra verbruikers – zoals verwarming, ventilatoren of radio – tijdens de tests uitgeschakeld blijven. Bovendien is de maximale snelheid in de laatste testcyclus slechts 120 km / u, hoewel veel mensen veel sneller rijden.

Brandstofverbruik
© Shutterstock / seroma72

Hoe kan het werkelijke verbruik worden bepaald?

Hoe complex de samenstelling van de verbruikswaarde ook is: gelukkig is het bepalen van de individuele brandstofbehoefte relatief eenvoudig. Eén van de eenvoudigste methoden is om uw eigen verbruik direct bij het tankstation te bepalen. Om dit te doen, moet u uw auto volledig vullen en vervolgens de kilometerteller op nul zetten. Na honderd kilometer rijden tanken tot het brandstofreservoir helemaal gevuld is. De hoeveelheid aangegeven op de dispenser – bijvoorbeeld 8,5 liter – komt nu overeen met het werkelijke verbruik. U hoeft niet per se honderd kilometer te rijden, want met de regel van drie kunt u ook snel en eenvoudig andere afstanden omrekenen naar verbruik per honderd kilometer.

 

Hoe kunt u uw verbruik verminderen?

Brandstof
© Shutterstock / nexus 7

Met de bovengenoemde meetmethode kunt u ook nagaan in hoeverre besparingsmaatregelen daadwerkelijk het verbruik beïnvloeden. Onder meer de individuele rijstijl heeft een grote invloed op het brandstofverbruik. Iedereen die graag de motor hard laat draaien en vaak het gaspedaal op de snelweg hard indrukt, verbruikt bijvoorbeeld aanzienlijk meer brandstof dan iemand met een relatief passieve rijstijl. De selectie van voertuigcomponenten heeft ook invloed op het brandstofverbruik tijdens het gebruik. Met name de banden en het op peil houden van de juiste luchtdruk spelen een belangrijke rol. Dus verstandige banden, afhankelijk van de fabrikant en het model zijn er verschillende wrijvingsweerstanden, hebben in de praktijk effect op de benodigde hoeveelheid brandstof.