Zomerbanden controleren, vervangen, kopen

0
1484
Zomerbanden
© Shutterstock / MikhailSh

Als de zon schijnt en de temperaturen al beginnen te stijgen in het bereik van 2 cijfers, zijn sommige chauffeurs hun banden al aan het verwisselen. Toch kan het ’s nachts nog steeds erg koud worden en zelfs vriezen. Maar wanneer is het juiste moment om over te stappen op zomerbanden? In principe is de verandering rond Pasen aan te raden, dus dat zou betekenen dat dit begin april moet plaatsvinden. En moet u de zomerbanden van rond Pasen tot oktober laten zitten. Let echter vooral op de respectievelijke weersomstandigheden. Als er met Pasen nog sneeuw valt, moet u natuurlijk de winterbanden op uw auto laten zitten. Als daarentegen de eerste knoppen opengaan, kunt u je zeker overschakelen op zomerbanden. Ook is de timing van de bandenwissel niet wettelijk geregeld.

Waar moet u op letten bij het verwisselen van banden?

Zomerbanden
© Shutterstock / Kzenon

Als u all-season- of all-weather banden gebruikt, hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken over het verwisselen van banden, u kunt blijven rijden ongeacht oktober of Pasen. Laat de winterbanden – indien mogelijk -voor een langere periode zitten. Om een ​​idee te hebben, kunt u er rekening mee houden dat de temperatuur op lange termijn boven de zeven graden Celsius moet zijn, wanneer u kunt overstappen op zomerbanden. Pas dan is de laatste vorst eindelijk voorbij. Verwissel zelf uw banden niet, maak zo vroeg mogelijk een afspraak in de garage. Let bij de verwisseling thuis op de bandenspanning en controleer ook de profieldiepte. Idealiter is dit ongeveer drie millimeter. U mag echter niet onder de wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 millimeter komen.

Hoe lang kunnen zomerbanden worden opgeslagen?

Als u uw winterbanden heeft verwijderd, moet u deze opnieuw markeren. Dit werkt uitstekend met krijt, bijvoorbeeld door op de band “linksvoor” te schrijven. Als alternatief kunt u ook plakband gebruiken. Maak de banden schoon voordat u ze liggend opslaat of ophangt. In het algemeen dient u uw banden altijd op een koele, droge plaats te bewaren. Houd er ook rekening mee dat in sommige Europese landen winterbanden verplicht zijn tot 31 maart.

Hoe oud mag een band zijn?

Zelfs met voldoende profiel kunnen er redenen zijn om de banden te vervangen: de werkelijke leeftijd van de banden of herkenbare ouderdomssporen. Volgens de aanbeveling mag de werkelijke leeftijd van een set banden niet hoger zijn dan zeven jaar. Dan wordt de rubbersamenstelling broos, neemt de elasticiteit af en is er kans op bandenschade. Het DOT-nummer op uw band vertelt u wanneer de band is gemaakt: Als er 2018 staat, betekent dit de 20e week van 2018. U moet de band onmiddellijk vervangen als er scheuren, deuken of barsten in het rubber zitten. Onjuiste opslag, ongeschikte bandenspanning of hobbels of constante druk van stoepranden kunnen de oorzaak zijn. In het ideale geval moet u altijd de complete set verwisselen. Bij schade kan de beschadigde band en de band aan de andere kant ook worden vervangen als het profiel en de bandleeftijd hoog zijn.

Waar moet u op letten bij het kopen van zomerbanden?

Zomerbanden wisselen
© Shutterstock / Kzenon

Net als bij andere seizoensgoederen, is het volgende van toepassing bij het kopen van zomerbanden: U kunt het beste kopen wanneer de vraag het laagst is, dat wil zeggen: koop zomerbanden in de winter, zoek naar winterbanden in de zomer. Daarnaast dient u bij het kopen van zomerbanden op een aantal punten te letten: bij nieuwe zomerbanden ligt de profieldiepte normaal gesproken tussen de 7 en 9 millimeter, al hangt dit af van de fabrikant en het bandenmodel en zijn er geen wettelijke voorschriften. Brede banden hebben doorgaans een kleinere profieldiepte dan smallere banden. Let bij het kopen ook op de vorm van het profiel. De schuine profielgroeven leiden vooral het regenwater op de weg af en moeten zo breed mogelijk zijn. De snelheidsindex van banden is ook een belangrijke parameter.