Zelf de auto lakken of laten spuiten door een vakman?

0
7108
Spuitbus auto lakken
© GettyImages / GregorBister

Een auto helemaal lakken is duur. We laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf de auto te lakken en wat belangrijk is.

Hoeveel kost volledig lakken?

Voordat u een auto helemaal opnieuw kunt lakken, moet u eerst wat voorbereidend werk doen dat geld kost. Om de auto er fris uit te laten zien nadat deze volledig is geverfd, moeten bijvoorbeeld de bumperssierlijstenkoplampen en achterlichten of het rooster worden verwijderd. Repareer deuken, krassen en roestplekken. Verdere voorbereidingen zoals het wegschuren van de oude lak en het afplakken van de auto kosten veel tijd en dus geld. Al het voorbereidende werk kost de meeste tijd voor een volledige lakbeurt. Maar het resultaat kan alleen perfect zijn als u het voertuig perfect voorbereidt. Voor het nieuwe lakwerk zijn minimaal twee verflagen, de laklaag en een blanke lak vereist. In totaal bedragen de kosten voor het volledig lakken van een kleine auto minimaal 2.000 tot 4.000 euro. De schilderkosten voor grotere voertuigen kunnen al gauw oplopen tot 10.000 euro en meer.

Met professioneel spuitwerk kunt u, als de spuiterij het toelaat, veel geld besparen door het voorbereidende werk zelf op u te nemen. Dit betekent dat de klant alle reparatiewerkzaamheden, schuren en maskeren van het gehele voertuig uitvoert en het voertuig vervolgens naar de spuiterij vervoert.

Kunt u zelf uw auto lakken?

Auto zelf lakken
© GettyImages / EXTREME PHOTOGRAPHER

Gezien de hoge kosten van professioneel schilderen, beschouwen velen het als goedkoper om de auto zelf te schilderen. U kunt uw voertuig in principe zelf lakken. Het resultaat zal echter hoogstwaarschijnlijk niet de kwaliteit van professioneel schilderwerk bereiken. Wilt u zelf uw auto lakken, dan heeft u drie mogelijkheden.

 

Lak de auto met een roller

Een auto lakken met de roller is mogelijk als het voertuig niet meer wordt verkocht. Iedereen die ooit een deur met een roller heeft geverfd, weet dat het bijna onmogelijk is om een ​​glanzend en egaal oppervlak te krijgen. Hetzelfde resultaat is er bij het schilderen van een voertuig met de roller. Het lakoppervlak doet vaak denken aan een sinaasappelschil. Ook een auto lakken is praktisch niet mogelijk met een roller. Noodzakelijk is het om daarom terug te vallen op verven uit de ijzerhandel. Deze lakken zijn veel minder hard en minder bestendig dan autolakken. Het lakken van een auto met de roller is daarom alleen aan te raden als de nieuwe laklaag een bepaald niveau van bescherming van het voertuig moet bieden. Autolakken met de roller is erg goedkoop en snel gedaan.

Kunt u een auto lakken met spuitbussen?

Als u uw auto met spuitbussen spuit, kunt u acceptabele resultaten behalen. Hiervoor is echter enige ervaring met verfsprays vereist. Dit type autolak wordt in principe alleen aanbevolen voor het aanbrengen van verf op gerepareerde schade, verwijderde roestplekken of het schilderen van losse onderdelen zoals spatborden of deuren. Als u het hele voertuig opnieuw wilt spuiten met spuitbussen, voer dan dezelfde voorbereidende werkzaamheden uit als bij een volledige lak door een professionele schilder. Het schilderen met spuitbussen gebeurt altijd van boven naar beneden. Leidt de spuitbus kruiselings en schudt elke spuitbus goed voor gebruik volgens de instructies van de fabrikant. Voor een kleine auto zijn ca. 12 tot 15 spuitbussen met een inhoud van 400 ml nodig.

Auto schilderen met het verfspuitpistool

Als u over de juiste uitrusting en een geschikte werkruimte beschikt, kunt u uw voertuig professioneel schilderen met een verfspuitpistool. Er is echter enige oefening vereist om een ​​aangenaam resultaat te bereiken. Net als bij autolakken met spuitbussen, is het voorbereidende werk cruciaal voor het resultaat.

Auto lakken
© GettyImages / ivanastar

Wat heeft u nodig om een ​​auto te lakken?

Om een ​​auto te lakken is een voldoende grote, tochtvrije, droge en zo schoon mogelijke garage of hal vereist. Met uitzondering van het schilderen met een roller, moet in elk geval aan deze eis worden voldaan. Daarnaast heeft u de volgende materialen nodig:

Droog en nat schuurpapier

Siliconenverwijderaar

Stofdoeken

Plakband en maskeerpapier of afdekfolie

Verf, verharder en verdunner

Droog en nat schuurpapier

De oude verf schuren of volledig afschuren voordat u het voertuig opnieuw spuit. Als de verf volledig eraf wilt schuren, is een schuurmachine en schuurpapier met een korrel 80 tot 120 aan te raden. Voor het schuren met de hand van de verf nat schuurpapier met een korrel van 400 tot 600 gebruiken. Als u de verf machinaal schuurt, gebruik dan schuurpapier met een korrelgrootte van 240 tot 320.

Stofdoeken

Verwijder na het schuren de laatste stofresten met een stofbindende doek van de te schilderen oppervlakken. Ze zijn dus onmisbaar bij het lakken van een auto. De enige uitzondering hierop is schilderen met de roller. Hier is het voldoende om de oppervlakken af ​​te vegen met een vochtige doek.

Siliconenverwijderaar

Siliconenverwijderaar is ook essentieel bij het lakken van een auto. Met dit middel worden vetresten, siliconenresten en ander vuil grondig verwijderd. Zodra de oppervlakken zijn gereinigd met siliconenverwijderaar, deze niet meer met blote handen aanraken. Draag vanaf dit punt altijd handschoenen.

Plakband en maskeerpapier of afdekfolie

Dek alle niet te lakken delen, evenals deur- en motorkapopeningen, af met maskeerpapier of maskeerfolie en geschikt plakband voordat  u het voertuig reinigt met een stofdoek en siliconenverwijderaar. U kunt schilderstape gebruiken. We raden echter aan om speciale afplaktape van speciaalzaken te gebruiken.

Naast deze materialen heeft u ook persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Waaronder:

handschoenen

stofmasker voor het slijpwerk

verfmasker

beschermende bril

overall

Wilt u uw auto lakken met een verfspuitpistool, dan heeft u ook mengbekers, roerstaafjes, een verfzeef en een maatbeker nodig om de verfviscositeit aan te passen. Als u gerepareerde deuken en roestplekken wilt overschilderen, is ook voor de reparatieplekken een primer nodig.

Hoeveel lak heeft u nodig voor een auto?

De hoeveelheid lak die nodig is voor een volledige lakbeurt is afhankelijk van de grootte van het voertuig. Voor kleine auto’s zoals een Smart of VW Polo mag u 2 tot 3 liter kleurlak verwachten en ook 2 tot 3 liter blanke lak plus verharder en verdunner. Voor een VW Golf of een BMW 3 Serie Sedan is ongeveer 4 liter kleurlak en blanke lak nodig. Voor een 3-serie BMW Touring of een VW Passat moet u rekenen op 5 liter kleur en blanke lak. Dezelfde hoeveelheid is ook vereist voor een 5 Serie BMW of een E-Klasse Mercedes.

Wat is de gemakkelijkste kleur om te lakken?

Wilt u de auto zelf lakken, dan is de makkelijkste manier om te lakken lichte, effen autolak zonder metallic effect zoals wit of geel. Donkere coatings zoals blauw of zwart zijn wat moeilijker vanwege de gelijkmatige dekking. Verf met metallic effect is veel moeilijker te schilderen. Vooral zilver is een problematische verf. Bij zilver metallic moet de lak absoluut vlak zijn. Anders verschijnen er lelijke wolkvormige structuren met kleurtinten van heel donker, bijna zwart tot licht zilver in de verf. Andere metallic lakken zijn echter ook niet zo veel gemakkelijker te schilderen.

Auto zelf lakken
© GettyImages / RossHelen

 

Flip-flop-coatings worden als het moeilijkst beschouwd. Om met deze lakken tot een perfect autolak te komen, is enige ervaring en veel oefening nodig in het omgaan met verfspuitpistolen. Een auto geheel of gedeeltelijk schilderen met flip-flop lak is eigenlijk alleen iets voor professionals. Ervaring en veel oefening in het omgaan met verfspuitpistolen. Een auto gedeeltelijk of volledig lakken met flip-flop lak is eigenlijk alleen voor professionals.