Autoruiten kleuren – tips voor het zelf kleuren van autoruiten

0
1241
Autoruiten
© GettyImages / Hemera Technologies

Getinte autoruiten bieden een aantal voordelen voor de inzittenden en het voertuig. In het volgende artikel leest u waar u op moet letten bij het kleuren van autoruiten, wat het kost en hoe u zelf ruiten kunt tinten.

Hoe werkt het kleuren van autoruiten?

Het verduisteren van autoruiten is in principe heel eenvoudig. Aankleuren met speciale folies, die van binnenuit op de ruiten van het voertuig worden geplakt, is toegestaan. Een tweede mogelijkheid is om de niet-getinte ruiten te vervangen door originele getinte ruiten van de fabrikant. Soms vindt u op internet instructies voor het kleuren van autoruiten met speciale, semi-transparante verf. Dit is echter niet toegestaan, noch is het resultaat bevredigend en duurzaam.

Voor- en nadelen van getinte autoruiten

De meeste auto’s worden niet alleen visueel verbeterd door getinte ruiten. Er zijn nog andere voordelen die u kunt bereiken met getint glas.

Een voordeel dat vooral in de zomer opvalt, is dat het interieur merkbaar minder opwarmt. De donker getinte films houden een groot deel van de verwarmende infraroodstraling tegen. De airconditioning hoeft minder te werken, dus verduisterde ramen komen ook het brandstofverbruik ten goede.

Een ander voordeel is de bescherming tegen verblinding voor de inzittenden. Omdat er minder zonlicht door de ruiten kan dringen, worden de zonnestralen als minder helder ervaren. Verblindende koplampen worden ook ’s nachts als minder hinderlijk ervaren.

De bescherming tegen te veel zonlicht beschermt ook het interieur tegen te snel verbleken. Zonbeschermingsfolies kunnen zo helpen de waarde van het voertuig te behouden. Last but not least: getinte ruiten houden nieuwsgierige blikken buiten en kunnen dieven afhouden in te breken in het voertuig als ze niet kunnen zien of er waardevolle buit in het voertuig ligt.

Getinte ruiten hebben echter ook een nadeel. Bij het achteruitrijden beperkt een getinte achterruit het zicht naar achteren merkbaar. Dit geldt vooral bij slechte lichtomstandigheden en in het donker. Door de getinte ramen is het zicht in een donkere omgeving ernstig beperkt. Bij daglicht is dit nadeel niet zo groot.

Welke autoruiten kunnen worden getint?

Autoruiten kleuren
© GettyImages /
deepblue4you

In Nederland heeft de wetgever duidelijke regels uitgevaardigd voor welke ramen in een auto mogen worden getint. De grens ligt op 55% wat betekent dat u de ramen van uw auto tot 55% mag blinderen. Dit geldt echter niet voor de voorste ruiten van uw auto. De achterzijruiten en de achterruit mogen een lagere lichtdoorlatendheid hebben als de auto links en rechts een buitenspiegel heeft en kunnen worden verduisterd met folies. De achterruit echter alleen als de auto twee achteruitkijkspiegels heeft.

Hoe donker kunnen autoruiten worden getint?

De wet schrijft voor dat getinte ruiten minimaal 55% van het licht moeten binnenlaten. Tintfilms die van buitenaf op een zonnebril lijken, zijn daarom niet toegestaan. Er moet voor worden gezorgd dat de gebruikte folie een typegoedkeuring heeft. Folies die deze goedkeuring hebben, hebben een verificatienummer dat in elk venster zichtbaar moet zijn. Als een kleurfolie wordt gebruikt die te donker is en niet is goedgekeurd, is de exploitatievergunning voor het voertuig niet meer geldig. Bij een verkeerscontrole moet dan rekening worden gehouden met een boete. Als de verkeersveiligheid van het voertuig door de film in het gedrang komt, bedraagt ​​de boete € 230 + € 9 administratiekosten. Het voertuig zal ook de volgende algemene inspectie niet doorstaan.

Kunt u uw autoruiten zelf kleuren?

In principe kunt u de ramen van uw auto zelf kleuren. Het is echter niet zo eenvoudig en vereist enige ervaring om het resultaat perfect te maken. Bij het opplakken van de folies vormen zich snel luchtbellen, die niet meer verwijderd kunnen worden. De volgende stapsgewijze handleiding laat zien hoe u zelf de ramen van uw auto kunt kleuren.

Om de ramen van uw auto te kleuren, heeft u een goedgekeurde folie, een wisser, keukenpapier, een spuitfles met een mengsel van water en een beetje afwasmiddel, een heteluchtpistool en een scherp mes nodig. In plaats van het wasmiddel-watermengsel kunt u ook speciale toepassingsoplossingen van speciaalzaken gebruiken. U dient deze materialen en gereedschappen gereed te hebben voordat u aan het werk gaat.

Autoruiten
© GettyImages / Vershinin

U mag de kleurfolie in geen geval op uw auto plakken als het vriest of bij hete zomertemperaturen in de zon. U dient uw voertuig in een afgesloten ruimte te parkeren. De ruimte moet zo stofvrij mogelijk zijn. De temperatuur moet ook goed zijn. Let op de informatie van de fabrikant over de temperaturen waarbij de film kan worden verwerkt. De volgende stap is het grondig reinigen van de autoruiten. De ruiten moeten aan de binnen- en buitenkant vet- en pluisvrij zijn.

Knip dan grofweg een stuk uit de filmrol dat geschikt is voor de in te pakken ruit. Spuit de buitenkant van het raam volledig in met het mengsel van afwasmiddel en water of een applicatoroplossing. Leg vervolgens de folie met de plakzijde naar buiten op de ruit. De vloeistof hecht de folie op de ruit. Allereerst is het belangrijk om een ​​kreukvrije horizontale lijn te hebben van waaruit u de film op en neer strijkt. Mogelijk moet u de folie voorzichtig verwarmen met het heteluchtpistool, zodat deze perfect past.

Hoe lang duurt het om autoruiten te tinten?

Inclusief alle voorbereidende werkzaamheden moet u voor het tinten gemiddeld circa 1 tot 1,5 uur per ruit verwachten. Werk niet te haastig. U kunt nog steeds correcties aanbrengen met een wasmiddeloplossing. Zelfs professionals zijn niet veel sneller.

Wat kost het kleuren van de autoruiten?

Autoruiten kleuren
© GettyImages / undefined undefined

De kosten voor het tinten zijn afhankelijk van de grootte van de autoruiten. Bij gespecialiseerde werkplaatsen moet u rekening houden met de kosten rond de 150 euro voor een kleine auto. Voor grotere voertuigen, zoals een SUV of een busje, liggen de kosten rond de 350 tot 400 euro. Het is aanzienlijk duurder als u de autoruiten vervangt door origineel getinte ruiten van de fabrikant. Het omwisselen kost vanaf ongeveer 600 euro, afhankelijk van het voertuig.

Als u de ruiten van uw voertuig zelf wilt inpakken, zijn de kosten beduidend lager. U betaalt hier in principe alleen voor de folie. Folie met typegoedkeuring kost vanaf 7 euro per vierkante meter. Geadviseerd wordt het gebruik van zogenaamde sputterfolies. Deze tintfolies zijn duurder, maar bieden een beter zicht en zijn veel duurzamer.