De koppeling: waar moet u in het bijzonder op letten?

0
736
Kupplungssatz
© GettyImages / GregorBister

Hoe kunt u de juiste koppeling kiezen?

De koppeling is één van de meest belaste elementen in het transmissiesysteem vanwege trillingen, temperatuur, druk en middelpuntvliedende krachten. Onderschat de gebruikssporen niet, want dit leidt ook tot schade aan de versnellingsbak. De kosten van de reparatie kunnen dan aanzienlijk veranderen ten nadele van de eigenaar.

Een groot deel van de vliegwielen met dubbele massa is bedoeld voor een specifieke koppelingsset. Om een ​​koppelingsset correct te selecteren, moet het VIN-nummer worden gedecodeerd. De juiste keuze van de koppeling wordt gegarandeerd door catalogi van leveranciers met technische gegevens en montage-instructies. Deze worden geïmporteerd in de Motointegrator-catalogus, waardoor al onze klanten snel en gemakkelijk de juiste koppelingsset, dubbelmassavliegwiel, hydraulisch lager, enz. kunnen vinden.

Welke fouten moet u vermijden?

– onjuiste activering van het koppelingspedaal

– Trap het koppelingspedaal niet volledig in tijdens het schakelen

– Starten in een te hoge versnelling of schakelen met een te hoge snelheid

– Snelheidsregeling door de koppeling te laten slippen

– uw voet op het koppelingspedaal houden tijdens het rijden

– Koppelingsremmen (motor) door tandwielreductie

– Overbelasting van het voertuig, slepen

– Chiptuning, dat wil zeggen het vermogen van de aandrijfeenheid vergroten zonder de koppeling te vervangen door een sterkere koppeling die overeenkomt met de nieuwe parameters van het voertuig.

Koppelingsschijven
© GettyImages / sergeyryzhov

De meest voorkomende symptomen van koppelingsschade

Bij problemen met de keuze van de koppeling kan de klant contact opnemen met de Motointegrator klantenservice. De juiste selectie van de koppeling en de vervanging ervan door specialisten moet ervoor zorgen dat er geen defecten optreden. De meest voorkomende symptomen van schade die kunnen worden waargenomen, zijn:

– koppeling slipt

– koppelingsschokken

– ontkoppeling van de koppeling

– Koppelingsgeluid

– Geen versnelling van de auto bij toenemende snelheid

– het koppelingspedaal is moeilijk te bedienen

– het uitblijven van een reactie van het voertuig op de poging om abrupt te vertrekken

De perfecte werking van de koppeling hangt ook af van de ervaring, opleiding en kennis van de monteur die het nieuwe element monteert. Opgemerkt moet worden dat de koppelingsset en het vliegwiel met dubbele massa ondanks hun grote afmetingen zeer gemakkelijk kunnen worden beschadigd. Dit zijn gevoelige elementen van de krachtoverbrengingscomponent, waarvan de onjuiste montage leidt tot de hierboven genoemde defecten.

Is het mogelijk om de levensduur van de koppeling te verlengen?

Koppeling
© GettyImages / loraks

Het niet kunnen bedienen van de koppeling, waarvan de primaire functie is om het koppel van de motoras naar de koppelingsas van de transmissie over te brengen door middel van wrijvingskrachten, resulteert dan in een ernstige storing of stilstand van het voertuig. De levensduur van de koppeling is afhankelijk van veel factoren. Op voorwaarde dat het correct is afgestemd op het voertuig, is het belangrijk om rekening te houden met de koppelingstaak en de gewenste rijstijl van de betreffende bestuurder. Deze factoren hebben een grote invloed op de levensduur van de koppeling. Wrijvingsvoeringen zijn onderhevig aan de grootste slijtage, waarbij de duurzaamheid afhankelijk is van de opstartfrequentie en het schakelen. Volgens studies bedienen we onze koppeling 2 tot 60 keer per gereden kilometer, afhankelijk van de route.

Kunt u zelf een koppelingsdrukplaat vervangen ?

Dat kunt u natuurlijk doen, maar dat is een ogenschijnlijke besparing die de chauffeur heel snel dwingt om de garage nog een keer te bezoeken, waar u dan de hele set moet vervangen. Vaak wil de ogenschijnlijk juiste selectie niet werken met de rest van de koppelingsset ondanks dezelfde buitendiameter, hetzelfde aantal tanden, etc. De uitspraak “deze set ziet er identiek uit, maar past niet” is erg populair. Losse artikelen apart kopen is vaak een veel duurdere oplossing.