Welke soorten motorhelmen zijn er?

0
1635
Motorhelmen
© Shutterstock / yuakimov

Motorhelm – wetgeving in Nederland

Motorrijders en passagier zijn verplicht vanaf 1 januari 1972 een helm te dragen bij het besturen van een motor. Voor bromfietsers en hun medepassagier geldt de verplichting om een helm te dragen sinds 1 januari 1975. Afhankelijk van de constructie heeft de helm een verschillend niveau van comfort en bescherming.
Bij een ongeval lopen motorrijders een aanzienlijk groter risico dan automobilisten. Door het ontbreken van een kreukelzone leiden ongevallen tot veel grotere verwondingen. De motorhelm is het belangrijkste onderdeel van de beschermende kleding. Het voorkomt ernstig letsel aan het hoofd. Volgens officiële statistieken vermindert het dragen van een motorhelm het sterftecijfer met bijna 40 procent. Het risico op craniocerebraal trauma wordt tot 70 procent verminderd.
Vanwege het hogere risico op verwondingen is het dragen van een motorhelm en geschikte beschermende kleding in veel landen bij wet verplicht. 

Motorhelm: Welke types zijn er? 

Volgelaatshelm


De integraalhelm heeft een afsluitbaar vizier en een vast kinstuk. Ondanks zijn lage gewicht van gemiddeld minder dan 1,5 kilogram, biedt de motorhelm een goede bescherming. Moderne snelsluitingen maken het gemakkelijk om de helm te sluiten en te openen.

Opklapbare helm

Deze motorhelm is een variant van de integraalhelm en het kinstuk kan worden opgeklapt. In de meeste gevallen is het gewicht van een opklaphelm hoger dan dat van een integraalhelm. Tegelijkertijd is het beschermende effect iets geringer. De opklapbare helm geniet vooral de voorkeur van brildragers omdat hij gemakkelijk op te zetten is.

Motorcross helm

De motorhelm is zeer vergelijkbaar met de integraalhelm. Er zit een vizier op de helm en de afstand tot de kin is groter dan bij de integraalhelm. De motorcrosshelm wordt gekenmerkt door een uitstekende ventilatie en heeft geen vizier. In plaats daarvan gebruiken motorrijders een crossbril.

Enduro helm

Een endurohelm is een speciale variant van de motorcrosshelm en heeft een verbeterd toervermogen. De endurohelm kan zowel met een crossbril als met een vizier worden gedragen.

De juiste motorhelm vinden

Motorhelm
© Shutterstock / Nestor Rizhniak

Kom meer te weten over de verschillende constructies, het draagcomfort en de beschermende werking. Kies vervolgens een geschikt type constructie. Het vizier moet de invloed van de zon tijdens het rijden minimaliseren. In de winkels zijn speciale zonnekleppen verkrijgbaar, die u zo nodig naar voren kunt klappen.

Ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie. Overmatig zweten onder een motorhelm leidt tot afleiding en heeft een negatief effect op de rijveiligheid. Een motorhelm met een modern ventilatiesysteem voorkomt de ophoping van zweet en verhoogt het comfort. 

Kwaliteit

Wanneer u een motorhelm koopt, moet u op zoek gaan naar hoge kwaliteit. U herkent dit niet altijd aan een hoge aankoopprijs. Informeer in plaats daarvan naar de beschikbare certificeringen en de veiligheidstests die zijn uitgevoerd.

Optiek

Uiteindelijk moet het ontwerp en het uiterlijk van de motorhelm passen bij uw smaakpreferenties. Wat de zichtbaarheid in het wegverkeer betreft, is het een voordeel als het ontwerp zo opvallend mogelijk is.

Motorhelm: maat en draagcomfort

De meeste motorhelmen worden in de winkel aangeboden in de gangbare maten van S tot XL. Om de juiste maat te bepalen, meet u eerst uw hoofdomtrek. Laat bij het sluiten van de kinband ten minste 2 vingerbreedtes speling. Dit zorgt ervoor dat de motorhelm niet te strak en niet te los zit. De helm mag niet tegen uw hoofd drukken en mag tijdens het rijden niet verschuiven als gevolg van de wind.