Verleen eerste hulp bij een motorongeval

0
923
Motorongeval
© Shutterstock / MoiraM

Motorrijders staan bloot aan grotere gevaren in het verkeer dan automobilisten en een motorongeval kan gebeuren. Als eerstehulpverlener moet u niet alleen de ambulance bellen, maar ook snel en correct reageren.

Motorongeval: bel de ambulance

De eerste minuten na een motorongeluk zijn cruciaal. Bij een ongeval belt u best onmiddellijk de spoedarts (112). Het duurt meestal maximaal 15 minuten voordat de ambulance er is. U mag gedurende deze tijd niet inactief blijven; u bent verplicht eerste hulp te verlenen. Als eerstehulpverlener zijn de maatregelen die u neemt bepalend voor het verdere verloop van het ongeval en de gevolgen voor de gezondheid van het slachtoffer van het ongeval. Een motorongeluk is heel anders dan een auto-ongeluk. Als een motorrijder een ongeluk krijgt, kan het al snel een kwestie van leven of dood zijn. De meeste betrokkenen zijn onzeker en weten niet hoe zij als first responders precies moeten optreden. De belangrijkste vragen zijn: Hoe zit het met de motorhelm en hoe zit het met de stabiele zijligging?

De motorhelm afzetten of op laten?

Als de motorrijder bewusteloos is, moet u in ieder geval de motorhelm afzetten. Een bewusteloos slachtoffer van een ongeval verkeert altijd in acuut levensgevaar, omdat de verslapte tong de luchtwegen kan blokkeren. Bovendien hebben motorrijders die betrokken zijn geweest bij een ongeval vaak een craniocerebraal trauma. Om de luchtwegen vrij te maken, moet u het hoofd van de motorrijder heel voorzichtig naar achteren buigen en zijn mond openen. Beide zijn logischerwijs niet mogelijk met een motorhelm.

Om de helm te verwijderen

Motorongeval
© Shutterstock / AnnIris

U moet de helm heel voorzichtig afzetten. Als de nekwervelkolom van de berijder beschadigd is, kunnen schokkerige bewegingen van het hoofd verlamming veroorzaken. Klap eerst het vizier van de helm open. Open vervolgens de kinriem en trek de hoofdbescherming in de lengte voorzichtig van het lichaam af. Ondersteun de achterkant van het hoofd van de motorrijder met één hand. Trek de helm volledig naar beneden en vermijd het kantelen van het hoofd. Nadat u de helm hebt verwijderd, legt u het hoofd van de motorrijder voorzichtig op de grond en controleert u vervolgens of hij nog ademt.

Om de ademhaling te controleren

Buigt u uw hoofd over het gezicht van de motorrijder en kijkt u naar zijn borstkas. Op die manier hoort u de adem, voelt u hem tegen uw wang en ziet u ook of zijn borstkas beweegt. Als u hier niets van merkt, begin dan onmiddellijk met reanimeren. Het beste is om 30 hartmassage en 2 beademingen af te wisselen tot de ambulance komt.

Herstel positie of niet?

Als de motorrijder bewusteloos is maar zelf ademt, leg hem dan zo snel mogelijk in de stabiele houding. Zelfs indien de halswervelkolom beschadigd is, is een stabiele laterale positie nuttig. Beweeg het hoofd van de motorrijder zo weinig mogelijk. De stabiele zijligging laat braaksel en bloed wegvloeien en houdt de luchtwegen vrij.

Motorongeval: vermijd fouten als eerstehulpverlener

Als er een verkeersongeval gebeurt, zijn de betrokkenen bij het ongeval en de getuigen verplicht elkaar te helpen. Elke redder moet doen wat subjectief redelijk en objectief mogelijk is. Geen enkele eerstehulpverlener mag zijn of haar eigen leven riskeren. Als u als leek fouten maakt tijdens de reddingsmaatregelen, hoeft u niet te vrezen voor juridische gevolgen. Blijft u inactief en helpt u niet, dan kunt u een hogere boete verwachten of zelfs een vrijheidsstraf van maximaal een jaar.