Een motorhelm schoonmaken: instructies en aanbevolen producten

0
76
Motorhelm schoonmaken
© GettyImages / LordHenriVoton

Motorhelm schoonmaken: tips voor de binnenkant, buitenkant en het vizier

De laatste warme nazomerdagen zijn geteld. Uw motor neemt een welverdiende winterstop. Maar voordat u uw motorhelm naar het winterverblijf stuurt, moet u hem een ​​goede dosis verzorging geven. In deze blog leest u hoe u uw motorhelm schoonmaken moet en krijgt u waardevolle tips over de beste schoonmaakproducten.

Het meest gevoelige onderdeel van de motorhelm: het vizier 

Maak eerst het vizier schoon. Demonteer hem hiervoor zodat u alle ruimtes aan de binnenkant gemakkelijk kunt bereiken. Met deze tips kunt u het vizier van uw motorhelm schoonmaken:

  • Het vizier is zeer gevoelig voor krassen. U kunt daarom het beste een zachte doek van microvezels gebruiken.
  • Niet te hard wrijven of poetsen, ook niet als er sprake is van hardnekkig vuil.
  • Gebruik gewoon watereen mild zeepsopje of een speciale reiniger voor vizieren.
  • Verzorg de mechanica van het vizier met een beetje siliconenolie.
  • De rubberen afdichting van het vizier is gebaat bij onderhoud met siliconenspray. Als het poreus is geworden, moet u het vervangen.
  • Wanneer u de helm niet gebruikt, dient u het vizier half open te laten. Hierdoor kan eventueel achtergebleven vocht ontsnappen.

Tip: Is uw motorhelm voorzien van een speciaal Pinlock vizierLet er dan vooral op dat u de kwetsbare coating niet beschadigt . Om het Pinlock-vizier schoon te maken, dept u het eenvoudigweg met een zachte doek. Vermijd het gebruik van zeepwater en laat geen vingerafdrukken achter op het vizier.

De binnenkant van een motorhelm reinigen: zo werkt het met de binnenvoering

In de meeste gevallen kunt u eenvoudig de binnenvoering van de motorhelm verwijderen. Raadpleeg de instructies van de fabrikant: Veel binnenvoering is zelfs wasbaar in de machine, meestal op maximaal 30 °C. Het centrifugeren is echter in ieder geval taboe.

Als de binnenbekleding niet uitneembaar is, dient u deze eerst met een stofzuiger schoon te maken. Zo verwijdert u het grovere vuil zoals roos of haren. Breng vervolgens een reinigingsmiddel aan en werk dit in met een spons. In de speciaalzaak zijn speciale reinigingssprays en -schuimen verkrijgbaar. U kunt ook gewoon een sopje of haarshampoo proberen. Veeg vervolgens het gekozen reinigingsmiddel af met een vochtige doek en laat de binnenvoering goed drogen voordat u de helm opnieuw gebruikt.

Tip: U kunt voorkomen dat uw motorhelm vuil wordt door er een bivakmuts onder te dragen.

Maak de buitenkant van uw motorhelm schoon: voorkom krassen

U bent waarschijnlijk bekend met vervelende insectenresten aan de buitenkant van de helm. En ook straatvuil, motorolie- of brandstofresten zijn niet ongewoon op het oppervlak. Met deze tips kunt u ze elimineren:

  • Een warm sopje doet wonderen. Het beste is om er een doek mee te drenken, deze op het vuil te leggen en het een tijdje te laten inwerken.
  • U kunt ook schoonmaakproducten gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor motorhelmen.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen op oplosmiddelbasis. Deze tasten veel van de materialen aan die worden gebruikt bij de productie van motorhelmen, zoals polycarbonaat of Lexan, en verzachten het oppervlak.
  • Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen. Gebruik in geen geval keukensponzen of zelfs schuursponsjes om hardnekkig vuil te verwijderen.

Na het schoonmaken van de motorhelm kunt u hem extra verzorgen door er een polijstmiddel op aan te brengen. Er zijn speciale polijstmiddelen voor motorhelmen met een bepaalde hoeveelheid was. Enerzijds zorgen ze ervoor dat kleinere krasjes optisch verdwijnen. Aan de andere kant bedekken ze de helm met een waterafstotende laag, wat zijn vruchten afwerpt bij uw volgende rit in de regen.

Indien er schade is aan uw motorhelm, dient u de betreffende onderdelen te vervangen voordat u deze weer gebruikt. Bij Motointegrator kunt u reserveonderdelen voor uw motorhelm tegen betaalbare prijzen online verkrijgen.