Vervang de auto-accu in uw auto met START en STOP-functie

0
1309
Accu
© GettyImages / CatLane

Men schat dat er momenteel dat meer dan 4000 START en STOP-voertuigmodellen op de markt zijn. Het hart van het START en STOP-systeem is de auto-accu. Deze moet u regelmatig controleren. Bijvoorbeeld tijdens routineonderhoud, en soms moet u hem vervangen door een nieuwe.

Hoe kiest u de juiste auto-accu?

Start en stop systemen zijn onderverdeeld in eenvoudige en geavanceerde systemen. In beide situaties is de belangrijkste taak van het systeem het verminderen van de CO2-uitstoot. U moet de motor afzetten bij het stoppen en starten van de auto. Bijzonder opmerkelijk is het geavanceerde start-stopsysteem. De functionaliteit daarvan bereikt men door de accumulatie van extra energie van de remweg. De alternator om de acculading te beperken bij het accelereren en andere systemen om het brandstofverbruik te verminderen. Voor beide systemen mag u alleen accu’s gebruiken die vervaardigd zijn met EFB- of AGM-technologie. Het gebruik van een conventionele accu in een voertuig met een start-stopsysteem leidt tot “vroegtijdige slijtage” van de accu tussen 3 weken en 5 maanden.

VARTA Blue Dynamic EFB-accu’s zijn ontworpen voor de basis start-stopfunctie. Ze zijn gemaakt van dikkere platen. Deze zijn versterkt met een speciale polyestercoating en hebben een twee keer zo hoge cyclusstabiliteit als conventionele accu’s. Als u de motor uitzet, voorzien ze alle ontvangers van stroom. Ze garanderen dat u de motor binnen een fractie van een seconde weer kan opstarten.

Accu
© GettyImages / joebelanger

Waar bevindt de auto-accu zich?

Bij nieuw geproduceerde voertuigen met het start en stop-systeem kan de accu onder de motorkap, in de kofferbak of in het interieur (bijv. onder een stoel) worden ondergebracht. Ondanks veel veranderingen is het motorcompartiment nog steeds de dominante plaats voor de auto-accu in het voertuigontwerp. De voortdurende ontwikkeling van motorisering vereist dat monteurs over geavanceerde kennis en steeds meer vaardigheden beschikken.

Hoe kunt u de auto-accu vervangen?

Het vervangen van de auto-accu in start-stop-voertuigen vereist gedetailleerde kennis van de monteur en kan tijdrovend zijn. Geschat wordt dat de accu wisseltijd in dergelijke voertuigen tot vier keer langer is, afhankelijk van het model en de locatie van de accu. De procedure voor het vervangen van de accu is anders.

Aanpassing van de accu – waar moet u op letten?

Accu
© GettyImages / DustyPixel

Als we de accu vervangen, demonteren we deze volgens de instructies van de autofabrikant en plaatsen dan een nieuwe accu. Op dit punt is het nodig om de accu te “coderen”. Dit betekent de boordcomputer informeren over het plaatsen van een nieuwe accu. Simpel gezegd, het proces is om de relevante gegevens in het apparaat te plaatsen dat we gaan gebruiken om dit proces uit te voeren. Dit is de enige manier om de goede werking van het start & stop-systeem te garanderen. Als de afstelling niet of onjuist wordt uitgevoerd, werken de afzonderlijke elementen van het start & stop-systeem niet correct.