Accu-formaten

0
213
Accu-formaat
© GettyImages / Natalia Kokhanova

Start uw auto vaak niet meteen? Dit kan te wijten zijn aan een defecte auto-accu. Om ze te vervangen heeft u de juiste accu formaat nodig. Maar hoe komt u daar eigenlijk achter? En welke maten accu’s zijn er? Lees hier meer over de verschillende formaten in de deze blog over accu-formaten.

Normen voor accu-formaten: NEN-EN 50342-2 of JIS

Het goede nieuws is: accu-formaten zijn vaak gebaseerd op verschillende algemene normen waaraan veel fabrikanten zich houden. Maar er is ook slecht nieuws: ze zijn hiertoe helaas niet verplicht.

  • NEN-EN 50342-2: Deze norm behandelt de “afmetingen van accu’s en symbolen voor polen” en bevat een batterijgroottetabel met de afmetingen van autobatterijen.
  • JIS: Deze afkorting staat voor “Japan Industry Standard”. Vooral bij auto’s van Japanse fabrikanten als Honda of Mitsubishi mag u verwachten dat u een autoaccu aantreft die voldoet aan de JIS-norm. JIS autoaccu’s herkent u direct aan hun uiterlijk. In de regel komen ze niet overeen met de typische NEN-afmetingen. Bovendien hebben de accupolen geen beschermkappen en zijn ze gratis.

Afmetingen en accu-formaten volgens NEN-normen in één oogopslag

Bij het omgaan met accu-formaten is het allereerst van cruciaal belang om de afmetingen in de juiste volgorde op te geven. De afmetingen worden gegeven in de volgorde ‘lengte x breedte’ of ‘diepte x hoogte’. Beide opties hebben uiteindelijk dezelfde betekenis. De specificatie van het accu-formaat van een autoaccu is altijd afhankelijk van de afmetingen van de behuizing.

Volgens de norm NEN EN 50342-2 hebben de meeste autoaccu’s een breedte of diepte van 175 millimeter. Sommige fabrikanten wijken iets af van dit formaat – maar hier hebben we het over een paar millimeter (bijvoorbeeld 173 millimeter). Ook de hoogte wordt volgens de normen ingesteld. Meestal is dit 190 millimeter. Er staan ​​echter ook accu-formaten met een hoogte van 175 millimeter.

De NEN-norm voorziet in zeven verschillende lengtes:

  • 175 millimeter
  • 207 millimeter
  • 242 millimeter
  • 278 millimeter
  • 315 millimeter
  • 353 millimeter
  • 393 millimeter

Typische batterijformaten zijn ongeveer 278 x 175 x 175 millimeter of 315 x 175 x 190 millimeter.

Hoe u het accu-formaat kunt bepalen

Heeft u voor een nieuwe aankoop het accu-formaat van uw bestaande autoaccu nodig? Meestal vindt u de informatie op de accuzelf. Zo gaat u te werk om het accu-formaat te bepalen:

  1. Zoek de accu van de auto. U vindt hem in de motorruimte, onder de achterbank of in de kofferbak.
  2. Schakel het contact van de auto en alle elektrische verbruikers uit. Koppel de accu los (eerst de minpool, daarna de pluspool).
  3. Verwijder de accu zoek naar een sticker of gravure. Als deze nog intact zijn, kunt u eenvoudig het accu-formaat en/of de afmetingen aflezen.
  4. Als er geen overeenkomstige opdruk op de auto-accu staat, kunt u met een liniaal de grootte van de behuizing meten.

ETN-nummer, de batterijcapaciteit en de afmetingen aflezen

De meeste fabrikanten bieden tabellen met batterijgroottes. Hieruit kunt u het ETN-nummer, de batterijcapaciteit en de afmetingen voor de verschillende accu-modellen aflezen. Hierdoor kiest u eenvoudig het juiste accu-formaat. Meestal vindt u deze tabellen met batterijgroottes op de websites van de fabrikanten.

Reserveonderdelen voor het aansluiten van uw nieuwe autoaccu bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator. Kies nu het juiste model en bespaar.