Wanneer moeten gloeibougies vervangen worden?

0
2241
Gloeibougies
© GettyImages / Denis_prof

Er zijn veel redenen om op de gloeibougies in de auto te letten

Verhoogde rookontwikkeling, vooral bij het starten van een koude motor, luidruchtige verbranding voordat de juiste bedrijfstemperatuur is bereikt, en ongelijkmatige werking als de motor warm is, zijn slechts enkele hiervan. Een afname van de motorprestaties of een hoger brandstofverbruik kan ook worden veroorzaakt door defecte gloeibougies. Het herfst- / winterseizoen is een goed moment om de gloeibougies te inspecteren. Zoals het gezegde luidt: “voorkomen is beter dan genezen”. Gloeibougies zijn onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Controleer ze daarom regelmatig. Bosch raadt aan om de gloeibougies regelmatig om de 80.000 tot 100.000 kilometer te controleren.

Hoe controleert u of de gloeibougies goed werken?

Er zijn op zijn minst een aantal manieren om te controleren of een gloeibougie werkt. Door de weerstand van een gloeibougie te meten, kunt u snel diagnosticeren of de gloeibougie goed werkt of dat u deze moet vervangen. Als u ze moet vervangen, raden we u aan hoogwaardige producten met een lange levensduur te gebruiken. Voor de klant betekent dit langere vervangingscycli, dwz kostenbesparingen. Tegelijkertijd is het de moeite waard om op de staat van de bougies te letten om corrosie en verbranding te voorkomen. Zelfs als onmiddellijke vervanging van de gloeibougie niet nodig is, is dit een aanbevolen en effectieve praktijk. De gloeibougie is in de cilinderkop gemonteerd.

Waar leiden kapotte gloeibougies toe?

Een lange levensduur en constante blootstelling aan hoge temperaturen kunnen tot corrosie leiden en de bougie kan vast komen te zitten. In beide gevallen kan het gebeuren wanneer u probeert de blokkering los te maken en los te schroeven. Verwijder de bougie daarom niet met geweld, omdat dan het onderste deel van de bougie erin kan blijven steken, wat op zijn beurt zelfs kan leiden tot vervanging van het gehele onderdeel. Dit zou natuurlijk jammer zijn van de aanzienlijke, onvoorziene kosten en verloren tijd. Onthoud dat u een dergelijke situatie kan voorkomen en dat de kosten voor het vervangen van een set gloeibougies acceptabel zijn. Als een gloeibougie na meer dan 60.000 km defect raakt, is het daarom raadzaam om alle gloeibougies te vervangen.

Gloeibougies
© GettyImages / algre

Gloeibougies moeten eerst met de hand worden ingeschroefd totdat de basis de cilinderkop raakt. In de tweede stap is een momentsleutel nodig om het door de voertuigfabrikant aanbevolen aanhaalmoment toe te passen. Dit voorkomt dat de gloeibougie gaat draaien. Gebruik beproefde gloeibougies om een ​​hoge kwaliteit en een lange levensduur te garanderen.

BELANGRIJK!!!

Meet tijdens de functiecontrole de weerstand van de gloeibougies alleen met een ohmmeter of multimeter als de motor is uitgeschakeld – deze beschermt tegen oververhitting wanneer deze rechtstreeks op de accu is aangesloten. Gebruik om dezelfde reden geen testapparatuur van 12 volt – laagspanningsstekkers zullen het begeven.

BELANGRIJK!!!

Het vervangen van de volledige set gloeibougies is een meer kosteneffectieve oplossing, aangezien u elektrische aansluitingen, accessoires, kappen, enz. vóór vervanging op een tijdrovende manier moet demonteren.

BELANGRIJK!!!

Het losdraaien van een versleten bougie is gemakkelijker als de motor warm is. Als de bougies erg strak zitten, schroef ze dan langzaam en geleidelijk los. Schroef nieuwe bougies op dezelfde manier vast