Velgen polijsten: hoe u ze weer kunt laten glanzen

0
103
Velgen polijsten
© GettyImages / D_Djordje

Glanzende velgen verfraaien het voertuig niet alleen visueel; sommigen zouden ze zelfs visitekaartjes voor de voertuigeigenaar noemen. Hoe aluminium velgen weer gaan glanzen en hoe u uw velgen weer hoogglans kunt polijsten, leest u in onze blog.

Maak de velgen regelmatig schoon ter bescherming

Aanbevolen wordt om uw auto 2 keer per maand te wassen. Maar in feite wordt de auto een keer of 4 of 5 per jaar gewassen. De velgen worden vaak vergeten. Juist de velgen worden door hun ligging regelmatig vuil. Remstof, modder, stof, strooizout en grind zijn slechts enkele van de invloeden waar velgen tegenaan lopen. Maar niet alleen het uiterlijk moet een reden zijn om de velgen regelmatig schoon te maken. Fijn, zwart remstof kan zich ophopen op de voorvelgen en bij remmen in extreme hitte permanent in het oppervlak van de velgen branden. Het resultaat zijn permanent vervuilde velgen, die zelfs na intensieve reiniging niet meer hoogglanzend gepolijst kunnen worden.

Experts raden daarom aan om aluminium velgen regelmatig grondig schoon te maken. Alleen dan kunnen vuil en stof tijdig worden verwijderd, voordat materiaalbeschadiging of tijdrovende reiniging van de velgen ontstaat.

Aluminium velgen polijsten met velgenreiniger

Velgenreinigers zijn nog steeds het summum als het gaat om het polijsten van velgen tot een hoge glans. Omdat er een grote keuze is aan velgenreinigers, moet u vóór aanschaf van de velgenreiniger controleren of deze geschikt is voor uw velgen. Vooral aluminium velgen kunnen zeer gevoelig reageren, daarom worden voor deze velgen speciale reinigers aanbevolen. De juiste velgenreiniger garandeert niet alleen dat u de velgen correct polijst, maar maakt het werk ook gemakkelijker. Gebruik geen zure of alkalische velgenreinigers als velgenpoetsmiddel, omdat deze door hun aard het oppervlak van de aluminium velgen kunnen aantasten. pH-neutrale producten zijn het meest geschikt.

Velgen polijsten: bij het wisselen van zomer- naar winterbanden en omgekeerd

Het beste moment om de velgen grondig te polijsten is bij het wisselen van zomer- naar winterbanden en omgekeerd. Dit geeft de mogelijkheid om twee keer per jaar de velgen te polijsten. Als u uw banden bij een bandendealer laat vervangen, kunt u profiteren van hun schoonmaakservice, die veel bandendealers inmiddels aanbieden. Omdat hier de gedemonteerde wielen worden gereinigd, komt er geen velgenreiniger op de remschijven, remklauwen en remblokken. Als u zelf de banden verwisselt, dient u bij demontage ook de wielen schoon te maken. Hierdoor kunt u ook de binnenkant van de wielen bereiken, die meestal erg vies zijn.

Aluminium velgen polijsten in vijf stappen

Stap 1: Voorgereinigde velgen kunnen met minder moeite worden gereinigd. Het volstaat om het voertuig in de wasstraat of bij een wasstraat schoon te maken en met een hogedrukreiniger grof vuil van de velgen te verwijderen. Sommige autowasstraten hebben zelfs speciale programma’s voor het polijsten van velgen.

Stap 2: Zodra de velgen droog zijn (eventueel afdrogen met keukenpapier of een doek), spuit u de velgenreiniger volgens de instructies van de fabrikant op de velgen en laat u deze inwerken om een ​​optimaal effect te bereiken.

Stap 3: Verwijder na de inwerktijd het vuil met een wasborstel of eventueel met een washandschoen. Werk altijd in één richting en maak nooit cirkelvormige veegbewegingen. Als er nog steeds hardnekkig vuil op de velgen zit, breng dan opnieuw velgenreiniger aan, laat het inwerken en gebruik daarna opnieuw de wasborstel of washandschoen.

Stap 4: Vuil op moeilijk bereikbare plaatsen, b.v. uitsparingen kunnen het beste worden verwijderd met een harde borstel of tandenborstel. Verwijder vervolgens de resterende velgenreiniger met een katoenen of microvezeldoek en warm water en laat de velgen drogen.

Stalen velgen worden op dezelfde manier gereinigd. De velgenreiniger moet ook geschikt zijn voor stalen velgen om de beschermlaag te beschermen. De juiste velgenreiniger vindt u in de onlineshop van Motointegrator tegen een redelijke prijs. Overtuig uzelf en bestel vandaag nog uw velgenreiniger voor glanzende velgen.