Antifouling vernieuwen: het onderwaterschip in topvorm

0
68
Antifouling
© GettyImages /LUNAMARINA

Hoewel veel boten prachtig boven het wateroppervlak schitteren, zien ze er onder het wateroppervlak nogal somber uit. Algen, zeepokken, mosselen etc. veroorzaken niet alleen lelijke begroeiing op het oppervlak van de boot, maar beïnvloeden ook de prestaties van het voertuig. Wilt u hiervan gespaard blijven, dan dient u de aangroeiwerende verf regelmatig te vernieuwen. Vooral bij GVK-boten (glasvezelversterkte kunststof) rijst vaak de vraag: hoe vaak moet u de antifouling vernieuwen? In onze blog leest u waarom antifouling zo belangrijk is, welke antifouling er verkrijgbaar is en hoe u deze aanbrengt.

Antifouling: overtuigende voordelen

Aangroeiwerende verf voorkomt dat modder, waterleven en waterplanten zich aan de romp van de boot hechten. Iedereen die regelmatig de aangroeiwerende verf vervangt, zal genieten van een beter en sneller glijdende boot, probleemloze stuurmanoeuvres en een lager brandstofverbruik door de lagere weerstand van de scheepsromp. Deskundigen raden daarom aan om aan het eind van het seizoen de boot te controleren of de aangroeiwerende verf aan vervanging toe is. Vooral GVK-booteigenaren moeten erop letten hoe vaak zij de aangroeiwerende verf moeten vernieuwen, aangezien dit afhangt van de staat ervan en het gebied waarin de boot vaart.

Antifouling soorten: zelfpolijstend of hard 

Er zijn verschillende soorten aangroeiwerende verven: harde aangroeiwerende verfzelfpolijstende aangroeiwerende verf en dunne film aangroeiwerende verf. Elk van deze antifouling verven heeft een andere werking en is geschikt voor verschillende boten.

  • Harde antifouling: Harde antifouling verf zorgt voor een harde ondergrond en is zeer geschikt voor boten in droge jachthavens, snelle motorboten en trailerboten.
  • Dunnefilm antifouling: Dunnefilm antifouling garandeert een zeer glad oppervlak, waardoor organismen zich er moeilijk aan kunnen hechten. Nog een voordeel: de boot is sneller en heeft minder brandstof nodig.
  • Zelfpolijstende antifouling: Zelfpolijstende aangroeiwerende verf heeft een polijstende werking en is ideaal voor zeilboten. Antifouling en bootgroei slijten tijdens het rijden.

Bij de aanschaf van aangroeiwerende verf moet u er op letten dat de aangroeiwerende verf geschikt is voor het water. Ook het type boot en het materiaal van de romp zijn van invloed op de keuze voor aangroeiwerende verf.

Aangroeiwerende verf aanbrengen – stap voor stap

De beste tijd om aangroeiwerende verf aan te brengen is in de middag. De werkzaamheden moeten bij voorkeur in de frisse lucht worden uitgevoerd. Ga voor de nieuwe verflaag als volgt te werk:

  1. Vuil verwijderen met een hogedrukreiniger, eventueel achtergebleven zeepokken en zeewier verwijderen met schuurpapier, spatels of schrapers
  2. Ruw het oppervlak op met schuurpapier en een schuurblok
  3. Verwijder afbladderende verf met de spatel
  4. Markeer de waterlijn met tape (bovengrens van de aangroeiwerende verf)
  5. Aangroeiwerende verf doorroeren om een ​​gelijkmatige massa en goede resultaten te verkrijgen
  6. Aangroeiwerende verf aanbrengen, bij voorkeur met een roller

Tip: Het is beter om twee keer dun aan te brengen dan één keer dik. Houd ook rekening met de door de fabrikant opgegeven verwerkingsintervallen.

  1. Laat de aangroeiwerende verf drogen

Professionele schilders brengen zelfpolijstende aangroeiwerende verf aan in meerdere lagen in verschillende lagen. De laatste laag dient als indicatorlaag. Zodra dit zichtbaar is, is het tijd om de antifouling te vernieuwen. De kosten voor het vernieuwen van de antifouling vallen mee, aangezien de werkzaamheden zeker zelf uitgevoerd kunnen worden.

Nu kunt u uw boot optimaal beschermen tegen ongewenste groei! Vernieuw uw aangroeiwerende verf en geniet van een zorgeloze en efficiënte vaart. Bestel nu en verover de zeeën!