Wiellagers – zo voorkomt u schade aan wiellagers

0
2703

UWiellagers zijn meestal erg duurzaam, maar dit stopt slijtage niet. U kunt ervoor zorgen dat u de onderdelen niet voortijdig hoeft te vervangen. Bijzondere aandacht is vereist bij het vervangen van de remmen, de gevoelige componenten kunnen snel beschadigd raken.

Voorkom schade aan de wiellagers

Wiellagers zijn componenten die een aanzienlijke hoeveelheid werk verzetten bij de bediening van een voertuig. Ze geleiden de assen en aandrijfassen van het voertuig, met enorme krachten die erop inwerken. In de regel zijn de lagers erg duurzaam en is een kilometerstand tot 180.000 kilometer niet ongewoon. Een roekeloze rijstijl leidt sneller tot beschadiging van de gevoelige onderdelen, net als bij het rijden over stoepranden of kuilen. Door de botsing kunnen onderdelen vervormd raken en de wiellagers beschadigd raken. Een andere reden voor het falen is het binnendringen van vocht, dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het wassen met een hogedrukreiniger. Het water veroorzaakt corrosie, het vet wordt vloeibaar en de wiellagers kunnen oververhit raken. Om dit te voorkomen, zijn reinheid en het juiste smeermiddel voor het smeren van de wiellagers de eerste voorwaarde.

Zorg voor een goede balans en voorkom oververhitting

Wiellagerset
https://www.motointegrator.nl/producten/61084-wiellagerset-skf-vkba-3513

Wiellagers zijn erg warmtegevoelig. Als u lange afstanden rijdt met de remmen ingeschakeld of met aangetrokken handrem, loopt u het risico deze ingebouwde onderdelen te beschadigen. Door oververhitting kan het vet in de lagers verbranden, met schade aan de lagers tot gevolg. In het ergste geval kan de warmteontwikkeling de band zelfs verbranden. Slecht uitgebalanceerde wielen belasten de componenten door permanente trillingen, slecht gemonteerde vetkappen, vuil vet of een verkeerd ingestelde voorspanning kunnen ook tot uitval leiden. Opkomende schade is vaak niet duidelijk merkbaar. Een hard afrolgeluid of een zoemend geluid dat toeneemt en weer afneemt. In sommige gevallen is er sprake van een verhoogd brandstofverbruik door de verhoogde weerstand van de ingebouwde onderdelen. Als u een lager defect vermoedt, kunt u het beste een onderzoek in de garage laten uitvoeren. Als de componenten volledig falen, blijven ze hangen en blokkeert het betreffende wiel.

Schade aan het wiellager na een remwisseling?

Wiellagers
© Shutterstock / Vadim Orlov

Zoals eerder vermeld, zijn wiellagers zeer gevoelige auto-onderdelen. Naast vuil en corrosie zijn stoten en klappen factoren die tot defecten kunnen leiden. Het vervangen van de remschijf kan ook invloed hebben op de lagers en tot beschadiging leiden, wat meestal pas later optreedt. Soms kunt u vastzittende remschijven met een hamer los maken van de naaf. Deze methode wordt niet alleen gebruikt door hobby-mechaniciens, sommige garages maken er ook gebruik van. De krachtige slagen laten sporen na. Het is niet ongebruikelijk dat autobezitters pas na verloop van tijd merken dat er iets mis is, als het te laat is om over de garantie te klagen. Steeds meer fabrikanten schakelen hierop over, ook remschijven met een geïntegreerd wiellager. Een investering die zich terugverdient, de kans op beschadiging van de afzonderlijke componenten wordt tot een minimum beperkt. U kunt er ook zeker van zijn dat de reparatie efficiënt en veilig is uitgevoerd.