Een motorfiets kopen: Hoeveel kost het om met deze tweewielerhobby te beginnen?

0
1053
Motorfiets
© Shutterstock / George Rudy

Een motorfiets kopen

Als u in principe al hebt besloten een motorfiets te kopen, rijst natuurlijk de vraag of het een nieuwe of een gebruikte machine moet zijn. Of het zin heeft te investeren in een nieuwe motor hangt af van andere vragen dan uw budget. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat u geïnteresseerd bent in een huidig model dat niet beschikbaar is op de tweedehandsmarkt.

Motor van de motorfiets

U moet ook rekening houden met het type en vooral met het ontwerp van de motor. Eencilindermotoren, vooral die met een kleine cilinderinhoud, leggen gewoonlijk minder kilometers af dan viercilindermotoren. Hier kan een kilometerstand van 50.000 km al problematisch worden. Slijtage van zuigers en cilinders, alsook van de kleppenaandrijving, leidt vaak tot hoge reparatiekosten. Wie besluit een lichte Enduro met zo’n eencilindermotor te kopen, moet dus een nieuw model overwegen.

Behandeling

Net als bij sportieve motorfietsen is de behandeling door de vorige eigenaar bepalend. Bovendien bestaat bij gebruikte machines nog steeds het risico van een onopgemerkte aanrijding of ongevalschade. Als gevolg daarvan kunnen de rijeigenschappen te lijden hebben onder een kromgetrokken frame – een gevaar dat bij een nieuwe machine niet bestaat.

Motorfiets: hoge afschrijving, vooral in de eerste twee jaar

Het belangrijkste argument om tweedehands te kopen zijn de lagere kosten. Het waardeverlies in de eerste twee jaar ligt tussen 20 en 30 %, afhankelijk van het model. In vergelijking met een auto wordt de veroudering echter aanzienlijk vertraagd, omdat de tweewieler meestal alleen uit de garage wordt gehaald als de zon schijnt. Bovendien kunnen moderne meercilindermotoren het gemiddelde aantal kilometers over vele jaren gemakkelijk aan. Momenteel legt een motorfiets slechts ongeveer 1200 tot 3400 km per jaar af. De aankoop van een jong gebruikte machine kan u dus minstens zo’n 2.000 euro besparen.

Motorfiets
© Shutterstock / Dmitry Molchanov

Belastingen en verzekeringen: lage vaste kosten

In dit verband moet men ook bedenken dat het in de meeste gevallen slechts de eerste machine is om mee te beginnen – in de regel moet men na een paar jaar overschakelen op een krachtiger model. Tweedehands kopen kan zinvol zijn omdat het verlies bij wederverkoop beperkt is. De andere kosten zijn beheersbaar; voor een motor hoeft u slechts ongeveer 10 euro per maand aan motorrijtuigenbelasting te rekenen. Aansprakelijkheids- en omniumverzekering zijn ook veel goedkoper dan voor een auto. Net als bij autoverzekeringen is het echter de prijsklasse voor persoonlijke schade die het precieze tarief bepaalt. Anders dan bij auto’s zijn er echter geen typeklassen; bij motorfietsen zijn alleen de prestaties doorslaggevend. De investering in persoonlijke uitrusting mag u echter niet onderschatten: een lamp, handschoenen, laarzen, een lederen of stoffen pak lopen al gauw op tot bijna 1000 euro.

Onderhoud is gemakkelijk zelf te doen

De kwestie van de onderhouds- en reparatiekosten is minder duidelijk. Als uw motor nieuw of nieuwer is, moet u naar een gespecialiseerde garage gaan, omdat u anders uw garantie verliest. De keuring, die meestal om de 10.000 km of jaarlijks moet plaatsvinden, kost ongeveer 100 euro. Of de lagere of de hogere prijsklasse realistisch lijkt, hangt niet alleen af van de garage, maar ook van de vraag voor welke diensten u eigenlijk moet betalen. De tijdrovende controle van de klepspeling hoeft bijvoorbeeld niet elke keer te worden uitgevoerd als de motor wordt geïnspecteerd en het luchtfilter hoeft u niet al na één jaar te vervangen.

Onderhoud van een oudere motorfiets

Bij oudere motoren is er niets op tegen om het onderhoud zelf te doen. Vooral zogenaamde naked bikes zonder kuip kunnen gemakkelijk worden gerepareerd omdat u de belangrijkste onderdelen zonder veel moeite kan bereiken. In tegenstelling tot een auto is er geen hefplatform nodig. De belangrijkste onderhoudspunten, zoals het vervangen van smeermiddelen, remvloeistof of bougies, moet u gemakkelijk zelf kunnen doen met een beetje handigheid. De bovengenoemde controle van de klepspeling kunt u ook zelf doen met een voelermaat. Afhankelijk van de motorfiets kan het afstellen van de klepspeling echter een beetje handigheid vereisen. De droom van een eigen motor kan verrassend goedkoop in vervulling gaan – een reden te meer om in 2021 eindelijk op een tweewieler over te stappen.