Met antivries in de auto veilig de winter door

0
1858
Antivries
© GettyImages / hutchyb

De winter heeft zeker zijn mooie kanten, maar voor chauffeurs is het altijd een tijd van verhoogd risico. De bijzondere weersomstandigheden hebben niet alleen invloed op de rijveiligheid, maar ook op de techniek van het voertuig. Antivries in de auto is bijvoorbeeld essentieel bij lage temperaturen die in het min-bereik liggen, zodat het voertuig de winter kan overleven zonder technische schade. Bovendien helpen radiateur antivries en antivries voor het ruitensproeiersysteem ervoor te zorgen dat een voertuig perfect werkt, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. In ons volgende artikel hebben we alle belangrijke informatie over het onderwerp auto’s en vorstbescherming op een rijtje gezet, zodat u en uw voertuig de volgende winter goed kunnen overleven.

Welke soorten antivries zijn er?

Op de markt en ook in onze online winkel. Er zijn veel verschillende soorten antivries beschikbaar voor auto onderdelen. Ze zijn afkomstig van verschillende fabrikanten en zijn soms speciaal afgestemd op de behoeften van bepaalde voertuigen en typen motoren en koelsystemen. Er is ook antivries voor het ruitensproeiersysteem. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat de vloeistof bij lage temperaturen bevriest. Dit kan van levensbelang zijn als bijvoorbeeld de ramen zo vuil zijn van modder en strooizout dat u letterlijk “geen uitzicht meer heeft” en je dus snel je raam moet schoonmaken. Antivriesbescherming voor de radiator is nog belangrijker. Het voorkomt op betrouwbare wijze dat het water in het koelcircuit van uw auto bevriest. Dit zou niet alleen de slangen van het koelsysteem kapot maken, maar ook de koeler zelf kan onherstelbaar worden beschadigd. Uiteindelijk kan het gebrek aan koeling ook de motor beschadigen.

Antivries voor auto’s kunt u onder verschillende merknamen kopen. De bekendste is waarschijnlijk Glysantin, een merknaam van BASF. In de regel zijn de meeste antivriesmiddelen voor het koelcircuit alcoholhoudende chemische verbindingen waaraan smeeradditieven zijn toegevoegd. Deze laatste dragen bij aan het perfect functioneren van de koelwaterpomp. Andere additieven in de radiator-antivries voorkomen corrosie in het koelcircuit en verlengen zo de levensduur van de afzonderlijke componenten. Het is belangrijk om te weten dat antivriesmiddelen allemaal giftig zijn.

Om de ruitensproeierinstallatie tegen vorst te beschermen, zijn er meestal kant-en-klare mengsels die eenvoudig kunnen worden ingegoten. Ze bestaan ​​uit reinigingsvloeistof voor de voorruit die is verrijkt met alcohol om bevriezing te voorkomen. Om de vorstbescherming in het betreffende temperatuurbereik te garanderen, is het belangrijk om voor de juiste mengverhouding te zorgen.

Is koelvloeistof antivries?

De koelvloeistof zelf is natuurlijk geen antivries. Omdat zuiver water ook geschikt is als koelmiddel voor het koelcircuit. Antivries apart aan het water in het koelcircuit toevoegen om vorstbescherming te bereiken. Uiteraard hoeft u de koelvloeistof ook in de zomer niet met antivries te verversen, maar het kan het hele jaar door in het koelcircuit van de auto blijven, vooral omdat het ook corrosie tegengaat. Controleer echter voor elk winterseizoen of er nog voldoende vorstbescherming is of het nodig is de antivries bij te vullen. We zullen later in meer detail uitleggen hoeveel antivries er nodig is.

Kunt u antivries mengen?

In de meeste gevallen is het mogelijk om zonder problemen verschillende antivriesmiddelen te mengen. Blauwe en groene antivriespreparaten kunt u bijvoorbeeld meestal mengen, terwijl u deze twee nooit met rode antivries mag mengen, omdat dit tot ernstige defecten kan leiden.

Gebruik echter, indien mogelijk, het gebruik van verschillende antivriespreparaten in de auto. Wilt u er zeker van of u verschillende antivriesmiddelen met elkaar kunt mengen of dat een bepaald middel geschikt is voor uw voertuig, volg dan altijd de instructies van de fabrikant op de verpakking. Daar staat in detail gespecificeerd voor welke auto’s het betreffende preparaat geschikt is en met welke antivriesmiddelen u het nooit mag mengen.

De meeste fabrikanten geven ook informatie over hun antivriesmiddel over de hoeveelheid die u kunt vullen om een ​​betrouwbare antivriesbescherming voor het koelcircuit in een bepaald temperatuurbereik te bereiken. Volg bij het bijvullen van antivries altijd de instructies van de fabrikant om geen onnodig risico te nemen.

Waar wordt het antivriesmiddel in gegoten?

Antivries
© GettyImages / diephosi

Afhankelijk van of het antivriesmiddel voor de ruitensproeierinstallatie of voor de radiateur is, vult u het natuurlijk op verschillende punten. Vul gewoon antivries voor het reinigen in de ruitensproeiervloeistoftank. In het ideale geval moet u letten op de door de fabrikant aanbevolen mengverhouding tussen water en antivries. Of u gebruikt gewoon een kant-en-klaar mengsel, zoals ook verkrijgbaar in onze online winkel. Dit is bedoeld voor onmiddellijk gebruik en hoeft niet verder te worden verdund of gemengd.

Vul antivries voor het koelcircuit in het expansievat voor de koelvloeistof. Er moet beslist op worden gelet dat de markering voor het maximale vulpeil niet wordt overschreden, anders is de druk in het koelcircuit te hoog. Controleer ook voordat u antivries aan het koelcircuit toevoegt, of dit überhaupt nodig is. Wij bieden tegen een lage prijs praktische meetinstrumenten aan waarmee u kunt controleren of er voldoende antivries in het koelcircuit zit. Zolang er geen defect is en het voertuig geen koelwater gebruikt, is het normaal gesproken niet nodig om antivries bij te vullen nadat er voldoende aan het koelwater is toegevoegd.

Als uit de test blijkt dat er onvoldoende antivriesbescherming is, moet antivries worden bijgevuld. In sommige gevallen is het nodig om de koelvloeistof vooraf af te zuigen, zodat de maximale vulhoeveelheid niet wordt overschreden. Hiervoor is speciaal gereedschap beschikbaar, die u ook bij ons kunt verkrijgen. Vanwege de giftigheid van antivriesmiddelen, is uiterste voorzichtigheid geboden bij het opzuigen. Daarnaast mag koelwater vermengd met antivries natuurlijk niet zomaar via de afvoer worden weggegooid.

Wanneer moet antivries in de auto worden gedaan?

Antivries moet uiterlijk wanneer de temperatuur bij het vriespunt is in het koelcircuit of in de ruitensproeier worden gegoten. Vanwege de anticorrosieve werking van radiator-antivries is het echter zinvol om het hele jaar door met voldoende antivriesmiddel te rijden. Ook omdat antivries ook het kookpunt van de koelvloeistof verhoogt. Dit verkleint het risico dat het voertuig in de zomer bij zeer hoge temperaturen gaat “koken”.

Er is dus geen vast tijdstip dat optimaal is om het koelwater met antivries te vullen. Het is het beste om direct na aanschaf van een auto te controleren of er voldoende antivries aanwezig is en, indien nodig, antivries aan te schaffen en bij te vullen. Als het koelcircuit intact is, hoeft dit proces sowieso niet herhaald te worden.

Hoeveel antivriesmiddel?

De mengverhouding van water en antivries moet idealiter tussen 60:40 en 50:50 liggen. Dan is er meestal een betrouwbare vorstbescherming voor temperaturen tussen -25 ° C en -40 ° C. Dit betekent dat de koelvloeistof bij deze temperaturen niet bevriest door middel van het antivriesmiddel. Ten minste 30 procent van de koelvloeistof moet uit antivries bestaan. De maximale toevoeging van antivriesmiddel in de koelvloeistof mag niet hoger zijn dan 60 procent.

Een rijdende auto op een bochtige weg in de sneeuw
© GettyImages / Tom Penpark

Wat gebeurt er als u zonder antivriesmiddel rijdt?

Rijden zonder vorstbescherming heeft geen gevolgen zolang er geen temperaturen rond het vriespunt zijn. Als de thermometer dit bereik echter nadert, is het essentieel om het koelcircuit met voldoende antivries te vullen. Anders bevriest het koelwater. Daarbij zet het uit, waardoor bijvoorbeeld koelslangen of de koeler zelf kunnen barsten. Het bevroren water kan ook de waterpomp en de tandriem van uw voertuig beschadigen, waardoor de pomp droogloopt.

Last but not least is de bevroren koelvloeistof niet beschikbaar om de motor tijdens bedrijf te koelen. Die kan snel oververhit raken en in het ergste geval onherstelbare schade oplopen. Het is daarom essentieel dat er voldoende antivries in het koelwater zit om dergelijke dure schade aan het voertuig te voorkomen.